Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı (KMH) Nasıl Açılır?
İçeriğimizde Neler Var?
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı
Ülkemizin en köklü ve en çok müşterisi olan bankası Ziraat Bankası’dır. Ziraat Bankası’nda hesabı bulunan bir müşterinin hesabında para bulunmamasına rağmen önceden belirlenen kredi limiti dahilinde ödemeleri gerçekleştirebilmesini sağlayan ya da nakit çekim işlemi yapabilmesine olanak tanıyan bankacılık ürününe Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı denir.
KMH olarak bilinen kısaltma kredili mevduat hesabına aittir. Ancak bu ürün bir çeşit kredi işlemi olarak kullandırıldığı için hesap bakiyesi eksiye düşmekte ve müşteri çektiği tutarları daha sonra işleyen faizi ile birlikte ödemektedir. Peki, KMH özellikleri nelerdir ve faiz oranları diğer hesap türlerine göre nasıldır?
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı(KMH) Özellikleri
Hesabında para olmasa bile nakite ihtiyaç duyduğu anda hesabının eksi bakiyelerini kullanmak isteyenler ya da otomatik ödeme talimatlarının aksamasını istemeyenler Kredili Mevduat Hesabı’nı kullanabilirler. Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı ürünün başlıca özellikleri şu şekildedir:
- ATM’ler aracılığı ile 7 gün 24 saat kredi kullanılabilir. (Şubeden işlem yapmanızı gerektiren bir işlem olmadığı için bankanın çalışma saatleri dışında da ulaşılabilen bir hesap türüdür)
- Sadece kredinin kullanıldığı günler hesaplanarak faizli geri ödeme yapılır. (Kullanmadığınız takdirde herhangi bir faiz uygulanması ya da masraf çıkarılması söz konusu değildir)
- Hayat sigortasının yapılıp, yapılmaması müşterinin inisiyatifindedir.
- Faizler, hesabınızın eksi bakiyeye düştüğü günler baz alınarak, aylık ya da üç aylık dönemlerde kesilir.
- Hesabınıza para yatırınca sıfırlanır. (Limiti önceden belirlenmiş ve hesabınıza tanımlanmış olan tutar içerisinden kullandığınız meblağ kadar hesabınıza para yatırdığınızda sıfırlanmaktadır)
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı(KMH) Faiz Oranları ve Hesaplama
Tüketicinin vadesiz mevduat hesabına tanımlanmış olan kredi limiti olarak bilinmekte olan KMH, hesabında para bulunmadığı hallerde bile nakit çekim yapabilmeye olanak tanıdığı için bir tür kredi işlemidir. Bu nedenle hesap sahibi için faiz ödeme yükümlülüğü söz konusudur.
Ziraat Bankası mevzuat gereğince, KMH için başvuruda bulunan kişiye kredili mevduat hesabı kapsamında, kullandırılacak olan kredinin geri ödemesi için uygulanan faiz oranlarını serbestçe belirleyebilir. Ayrıca diğer giderler ve masraflar için de tahsil edilecek olan tutarlar, banka tarafından serbestçe belirlenebilmektedir. Bu nedenle başvuru yapmadan önce ilgili banka yetkililerinden Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı faiz oranları hakkında bilgilendirme yapmasını talep etmelisiniz.
Faiz oranlarının hesaplanması ile ilgili kredili mevduat hesabından kullandığınız gün kadar faiz uygulanabileceğini ve eksi bakiyeye düşen günlerin hesaplanması sonrasında faizlerin aylık veyahut 3 aylık dönemlerde kesileceğini unutmayınız. Kısaca hesaplama formülüne değinecek olursak, faizin tutarı sistem tarafından kaydedilen gün sonralarındaki eksi bakiye üzerinden “Anapara x Gün x Faiz / 36000” formülü ile günlük olarak hesaplanmaktadır. Doğal olarak kısaca hesaplamadaki önemli kısaslar; hesabın sıfırlandığı gün ile eksiye geçildiği gün diyebiliriz.
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı(KMH) Başvuru için gerekli belge ve şartlar
KMH özelliklerinden yararlanabilmek için şubeden istenilecek olan evrakları eksiksiz teslim etmeniz gerekmektedir. Bu evrakların başında şube yetkilileri tarafından sunulacak olan sözleşme gelmektedir. Kredili mevduat hesap sözleşmesi başlığı altında hazırlanan sözleşmenin başvuru sahibince imzalanarak geri verilmesi gereklidir.
Bunun yanı sıra maaş hesabının olmaması halinde gelir belgesi sunulması ve nüfus cüzdan fotokopisi de gerekli görülen belgeler arasında bulunmaktadır. Bu evrakların hatasız hazırlanması başvurunuzun onay sürecini hızlandıracaktır.
Öncesinde de belirttiğimiz gibi bir çeşit kredi hesabı olmasından dolayı KMH hesabının açılmasında bankanın olumlu karar verebilmesi için kara liste verilerinde ve kredi kayıt bürosu verilerinde yer almamanız gereklidir. Özellikle başvuru öncesinde kredi ödemelerinizle ilgili herhangi bir sorun yaşamadıysanız, Kredili Mevduat Hesabı açılışında olumlu karar alabilirsiniz…
Ziraat Bankası Kredili Mevduat Hesabı(KMH) Başvurusu Nasıl Yapılır?
KMH için vadesiz hesabınızın olduğu herhangi bir şubeden kolaylıkla başvuru yapabilirsiniz. Aynı şekilde maaş hesabınız varsa, hesabın bulunduğu banka şubesinden ya da otomatik ödemelerinizin bulunduğu bankadan da başvuru yapabilirsiniz.
Bu kısaslar hem onay limitinizi yükseltecek, hem de başvurunuzun onaylanması için işleyecek olan süreci kısaltacaktır. Ayrıca basit bir yöntemle başvuru yapmak isteyenler Ziraat Bankası internet bankacılığı kullanımdan da yararlanabilirler. Başvuru için kullanabileceğiniz diğer kanallar ise Ziraat mobil uygulaması, Ziraat Bankası çağrı merkezi ve bankanın ATM’leridir.
Kredili mevduat hesabı için başvuru yapılmasının ardından belgeler eksiksiz teslim edildiğinde başvurunuzun onaylanmaması için bir gerekçe yok ise süreç olumlu şekilde sonuçlanır. Bu onayın ardından KMH için bir kredi limiti belirlenerek hesabınıza tanımlanır.
Limit, genellikle beyan edilen müşteri gelirinin belli bir oranında olmaktadır. Kredi limiti ile ilgili diğer bir husus ise bankada teminat olarak sayılabilecek, bir portföyünüz varsa limitin belirlenmesi aşamasında bu portföyün büyüklüğü esas alınabilir. Ancak genel olarak incelendiğinde kredili mevduat hesabı için belirlenen limitin belirleyicisinin belgelenebilen gelir olduğu bilinmektedir.
Başvuru ve bilgi için tıklayın.