Yeni Doğan Bebek SGK Kaydı Nasıl Yapılır?
Yeni doğan bebek SGK kaydı nasıl yapılır; Yeni bebeği olan anne ve babaların araştırdığı ilk konulardan birisi de yeni doğan bebeklerin Sosyal Güvenlik Kurumu sistemine kaydının nasıl yapıldığı ve gerekli işlemler oluyor.
İçeriğimizde Neler Var?
Yeni Doğan Bebek
Yeni doğan çocuğun SGK kaydının yapılmasını merak edenler için ise eskiden olduğu gibi kurum kapısına gitmeden de bu işlemi gerçekleştirebileceğinizi belirtmek isteriz. Günümüz teknolojiye uyum sağlayarak pek çok devlet hizmetinin online ortama taşınması ile internet üzerinden ve oldukça kolay bir şekilde kamu kurumlarında yapmanız gereken işlemleri bitirebilirsiniz.
Daha önceli yıllarda yeni doğan bebek SGK kaydı yaptırmak ve sağlık karnesi alarak sigortasını başlatmak için neredeyse 6 ay gibi uzun bir süre beklememiz gerekiyordu. Bu süre içerisinde de hastanelerde bazen problem ile karşılaşıyorduk.
Artık, Nüfus kayıt işlemlerinin online kanallara taşınması ile internet üzerinden dakikalar içerisinde gerekli işlemleri tamamlayabiliyoruz. Yeni doğan çocukların SGK kayıt işlemlerini sizinle paylaşıyoruz. Sizde aşağıdaki adımları takip ederek yeni doğan bebek için SGK kayıt işleminizi yapabilirsiniz. Ancak bundan önce SGK kaydının yapılmasından önce, yeni doğan bebeğin SGK kaydında hata yapmamamız için nelere dikkat etmemiz gerektiğine bakalım.
Yeni Doğan Bebek SGK Kaydı Yapmadan Önce Bilmemiz Gerekenler
Yeni doğan bebeğin SGK işlemlerine başlamadan önce şunları bilmemiz işimizi kolaylaştırıyor:
SGK kaydının yapılmasından önce yeni doğan çocuğunuzun nüfus kaydının yapılması gerekiyor. Bunun için de sizin ekstra bir işlem yapmanıza gerek yok. Çünkü artık nüfus kayıtları, hastane tarafından otomatik olarak yapılmaya başladı. Bunu işlemi de doğum yaptığınız hastane, doğumdan sonra Nüfus Müdürlüğüne online olarak doğum yapıldığına dair bilgi göndererek yeni doğan bebeğin Nüfus kaydını oluşturuyor.
Bazen bu işlemin süresi uzayabiliyor. Bu süre içerisinde beklemek istemezseniz de hastaneden alacağınız doğum raporuyla birlikte Nüfus Müdürlüğü’ne giderek, nüfus kayıt işlemini kendiniz de oluşturabilirsiniz. Nüfus kayıt işleminin gerçekleşmesinden sonra ise Nüfus müdürlüğünden size verilecek olan geçici kimlik belgesini alarak Sosyal Güvenlik Kurumuna, SGK kayıt işlemi yapmak için başvuru yapabilirsiniz.
Yeni Doğan Bebek SGK Kaydı Nasıl Yapılır?
Nüfus müdürlüğünden alacağınız geçici kimlik belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu’na gittiğiniz zaman ilk önce GSS işlemleri ile ilgili birime başvuru yapmanız gerekiyor. Buradan, Sağlık Provizyon ve Aktivasyon sistemine yeni giriş yaptırarak yenidoğan çocuğunuzun T.C. kimlik numarası üzerinden SGK’ya kaydını kolaylıkla yaptırabilirsiniz.
Bununla birlikte yeni doğan bebekler için devlet tarafından verilen pek çok destek de bulunuyor. Bunlardan süt parası olarak da bilinen Emzirme Ödeneği, çocukta yaparım kariyer de diyen anneler için Çalışan Annelere Bakıcı Desteği ve Doğum Yapan Annelere Devlet Desteklerinden yararlanabilirsiniz. Bunun için bağlantılar üzerine tıklayarak ilgili yazılarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Yeni doğmuş çocuğa SGK kaydı yapmak için herhangi bir form doldurmanıza da gerek yok. Yukarıda bahsettiğimiz gibi doğumdan sonra alacağınız geçici kimlik belgesini almanız, SGK kaydının yapılması için yeterli oluyor. Sonrasında ise “Çocuğun sağlık güvencesi nasıl oluyor?” ve “Anne ve babanın her ikisinin de güvencesi varsa çocuk kimden yararlanıyor?” gibi farklı sorular da aklınıza gelebilir. Gelin şimdi bu konulara bir göz atalım.
Yeni Doğan Bebeklerin Sağlık Güvencesi Nasıl Olur?
Yeni doğan bebeğin SGK kaydının olması için anne ya da babandan birisinin SGK kaydının olması yeterli oluyor ve çocukta otomatik olarak babasının SGK kaydının üzerine geçiyor. Ancak siz ekstra talep ederseniz annenin sigortası üzerine de kayıt olabilir.
Anne ya da babanın sigorta prim borcu varsa ve yeni doğan çocuğa sigorta kaydı yapılırsa, borçlu olsanız bile çocuk sigorta kapsamına dahil edilir. Bir örnek verecek olursak, babanın Bağ-Kur kaydının olduğunu ancak prim borcunun olduğunu varsayalım. Ancak bu durumda yeni doğan çocuğun SGK kaydı yapılır ve 18 yaşını doldurana kadar da babasının Bağ-Kur’u üzerinden sağlık güvenlerinden yararlanabilir.
Eğer anne ve babanın ikisinin de herhangi bir sosyal sigorta güvencesi yok ise de çocuk otomatik olarak 18 yaş altı sigortaya dahil edilir. 18 yaşını doldurana kadar da devlet tarafından sağlanan sigorta kapsamında kalarak sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir.
Yeni doğan bebeğin SGK kayıt işleminin yapılmasının ardından da sigorta kapsamında yapılacak olan yeni doğan SGK işlemlerini tamamlamış olursunuz.
Bebeklerin Sigortası Otomatik Yapılıyor mu?
Devlet hizmetlerinin online kanallara taşınması ile son yapılan düzenlemelerde bu konu hakkında da açıklık ve aileler için de kolaylıklar getirilerek, doğum yapılmasının ardından, doğum yapılan hastane tarafından doğum bilgileri otomatik olarak Nüfus Müdürlüklerine gönderilerek yeni doğan bebeğin nüfus kaydı otomatik olarak oluşturuluyor.
Yeni doğan bebeğin nüfus kaydının oluşturulmasından sonra da yeni doğan bebeğin SGK kaydının oluşturulması kalıyor. Bunun için ister yine sistem tarafından otomatik olarak SGK kaydının oluşturulmasını bekleyebilir, isterseniz de yukarıda anlattığımız gibi geçici nüfus kayıt belgesini alarak, SGK kurumuna giderek kendiniz kayıt işlemini yapabilirsiniz.
Otomatik olarak nüfus kayıt ve SGK kayıt sisteminde bazen gecikmeler veya başka aksaklıklardan dolayı kayıt oluşturulmaması gibi durumlar yaşanabilir. Siz de böyle bir durumla karşılaşmamak ya da işinizi kendiniz halletmek isterseniz yeni doğan bebek SGK kaydı yapmak için yazımızda belirttiğimiz işlemleri yapmanız yeterli oluyor. Yazımızda belirtmiş olduğumuz aşamaları takip ederek yeni doğan bebek SGK kaydını hızlı bir şekilde ve sorunsuz olarak bitirebilirsiniz.