Visa ve MasterCard Arasındaki Farklar Nelerdir?
İçeriğimizde Neler Var?
Visa ve MasterCard Arasındaki Farklar
Dünyada nakit kullanımı gün geçtikçe azalmasının en büyük sebebi hiç şüphesiz kredi kartı ve banka kartı kullanımları. Kredi kartları da, banka kartları da dünyanın her yerinde geçerli olunca, insanlar yanlarında nakit taşımaya gerek duymaksızın alışverişlerini rahatlıkla temassız özellikle de, normal işlemle de yapabiliyorlar. Özellikle debit kartlarda artık geçerli olan temassız seçeneği ile offline bir biçimde, saniyeler içerisinde alışveriş yapabilmeniz mümkün oluyor. Peki bunların nasıl ve nereden kaynaklandığını hiç merak ettiniz mi?
Her bankanın ödeme sistemi, kendi içerisinde şekillenir ancak global olarak kullandığı bir ödeme sistemi muhakkak vardır. Bunlardan Visa ve MasterCard örneğin, en popüler olanlarıyken; diğerleri American Express, BKM Express ve benzerleri olarak listelenebilir. Tüm dünyada kabul gören uluslararası ödeme sistemleri arasında en yaygın olanları şüphesiz Visa ve MasterCard’dır ve Türkiye’deki her banka kartında da genelde ikisinden birinin logosunu görebiliriz. Bugünkü yazımızda sizler için, hem Visa, hem de MasterCard’ın tanımını yapacak, ardından bu iki ödeme sistemi arasındaki farkları açıklayacak ve hangisini tercih etmeniz gerektiğine dair ufak bir analiz gerçekleştireceğiz.
Visa Nedir?
Oldukça köklü bir geçmişe sahip olan, Türkiye’de de etkin bir biçimde pek çok bankanın global ödeme sistemi olarak kullanılan Visa, menşei İngiltere olan bir ödeme sistemi olarak biliniyor ve Visa Europe adında bir kuruluşa sahip. Bu kuruluşla birlikte dünyadaki pek çok yerde geçerli olan Visa, Mastercard ile birlikte hemen hemen tüm ATM’lerde “kabul gören ödeme sistemleri” bölümünde yer alır. Yani, siz Visa logolu kartınızla hemen hemen bütün ATM’lerden rahatlıkla para çekebilir ve para gönderebilirsiniz. Bunun yanında, Visa ödeme yönteminin geçerli olduğu mağaza sayısı da Türkiye’de neredeyse yoktur. Dünyaya bakıldığında ise ağırlıklı olarak Avrupa ülkelerinde Visa’nın geçerli olduğunu görebiliriz.
MasterCard Nedir?
MasterCard da, tıpkı Visa gibi bir ödeme sistemi ve Visa ile birlikte tüm dünyada piyasanın %75’ten fazlasına hakim oldukları biliniyor. Türkiye’deki BKM Express gibi girişimleri saymazsak, Türkiye’de etkin olarak kullanılan iki ödeme sisteminden biri olan MasterCard da 1966 yılında, Amerika içerisinde kurulmuş. Dünyaya bakıldığında, MasterCard’ın Visa ödeme sistemine göre biraz daha önde olduğu görülebilirken bu ikilinin kullanılmadığı yer ise pek az. Özellikle ortak pos sistemiyle birlikte, geçtiğimiz yıllarda ayrıksı bir biçimde işleyen sistemler artık tek pos cihazında yahut tek ATM’de birleştirilebiliyor yani siz tek bir cihazdan pek çok ödeme yöntemine göre işlem gerçekleştirebiliyorsunuz.
Visa vs MasterCard
Sıradan bir banka kullanıcısıysanız, iki ödeme sistemi arasında Türkiye çapında hiçbir fark yok; keza, global alanda da pek az fark görebiliyoruz o da geçerli olduğu ülkeler konusunda. MasterCard da, Visa da tüm dünyanın hakimi ve sizler sadece para çekmek, fatura ödemek gibi işlemler için bu ödeme yöntemlerini kullanıyorsanız; yani kredi kartınızı bu işlemler için aldıysanız aralarında seçim yapmanıza lüzum yok. Genelde reklamları ve sponsorlukları açısından MasterCard’ın daha popüler olduğunu söylememiz mümkün ancak spesifik kampanyalar açısından Visa’nın daha önemli bir yer kapladığını belirtelim.
Nedir bu spesifik kampanyalar? Banka’nın kredi kartı markasından bağımsız, kredi kartlarından yahut banka kartlarından bağımsız; sadece ödeme sistemlerinin duyurduğu kampanyalar. Örneğin, MasterCard restoranlarda yapacağınız harcamalar için sizlere dönem dönem indirim sunabilirken; Visa da bazı alışverişlerinizde taksit seçeneğinizi arttırabiliyor. Bunların hepsi, bankadan bağımsız olarak gerçekleşir ve bu kampanyalar genelde Türkiye’de “nadiren” geçerli olur. İki ödeme sisteminin de bu konuda pek fazla çalışma yapmadığı ve ödeme sistemi olarak kalmak istedikleri ise bilinmektedir.
Hangisini Tercih Etmeliyim?
Bu konuda öncelikle ihtiyaçlarınıza göre bir seçim yapmanız doğru olacaktır. Dönem dönem oluşan küçük kampanyaları saymazsak; avantajlı olmak açısından ihtiyaçlarınıza göre bu durumun şekillenmesi daha doğru olur. Örneğin, sık sık yurtdışına çıkıyorsanız ve bulunduğunuz tek bir konum varsa; oranın ağırlıklı olarak mekanlarda hangi ödeme sistemini kullandığına dikkat edebilir ve kartınızın seçimini ona göre yapabilirsiniz; yahut, uçuşlarınızda puan kazanmak istiyorsanız seçiminizi bambaşka bir ödeme sistemi üzerinden şekillendirebilmeniz de yine mümkündür.
İki ödeme sistemi de başlangıç seviyesindeki banka kullanıcıları için eşdeğerdir diyebiliriz.
Temassız kart nedir? Nasıl kullanılır? yazımızı incelemek için > TIKLAYIN