Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Tıbbi Nane Yetiştiriciliği ve Tıbbi Nane Destekleri

Dünya’da yaşanan gelişmeler ve pandemi sürecinin de etkisi ile ülkemizde tıbbi nane yetiştiriciliği ile bu bitkiden elde edilen ürünlerin kullanımında büyük bir artış dikkati çekiyor. Tabbi nane yetiştiriciliği ve tıbbi nane desteklerini sizler için araştırdık.

Tıbbi Nane Yetiştiriciliği ve Tıbbi Nane Destekleri

Tıbbi nane yetiştiriciliği ve tıbbi nane destekleri; Tıbbi nane yetiştiriciliği alanında, %30-35 mentol içeren nane yağının ithalat verilerine bakıldığında, son 9 yılda %54 artış yaşandığı gözüküyor. Bu artış ile de yaklaşık 2 Milyar TL döviz giderimiz oluyor. Bu veriler dikkate alındığı ise tıbbi nane yetiştiriciliği alanına büyük bir boşluk ve karlı bir yatırım alanı olduğu görülüyor.

Neden Tıbbi Nane?

Tıbbi nane yetiştiriciliği alanı ile ilgili olarak nane iç tüketiminin ve dış pazara olan taleplerin ikame edilmesi, diğer tarım ürünlerinde de kullanılan ekipmanlar vasıtasıyla tıbbi nane yetiştiriciliğinin yapılabilmesi, nane yetiştiriciliğinin ülkemizdeki üreticiler tarafından da biliniyor olması, nane yağı ve mentol ihtiyacının ithalat yöntemiyle tedarik edilme gerekliliği ve üretim faaliyetleri sonrasında yurt içi pazarlara yakınlık gibi nedenler üretime teşvikin önünü açıyor.

Oldukça Karlı Bir Yatırım!

Yaklaşık olarak 10.000 m² (10 dekar) alan üzerinden yapılan bir çalışmada, arazi tutarı hariç olmak üzere, yatırıma dair ekonomik analiz yapıldı. Bu değerlendirme ışığında tesis kurulacak olan arazi şartlarının ve yatırımın uzman değerlendirmesi sonucu oldukça karlı bir yatırım olduğu anlaşıldı.

  • Proje analizi sonucu, fayda/masraf oranı 1,93>1 şeklinde bulunmuş olup, nihai sonuca göre yaklaşık 2 kat değerleme sağlandığı gözüküyor.

  • Ortalama verime bağlı olarak, bir yıl sonucunda getirilen net karın ilk yatırım yılındaki maliyetlere oranı ile yatırımın mali rantı yaklaşık %99 bulundur.

  • Tıbbi nane yetiştiriciliğine başlandığında, bugünkü net değer olarak en az 108.810 TL dolaylarında gelir elde edilmesi mümkün.

Yatırımın Fizibilite Sonuçları

Uygulama Yılı

2020

Tesis Alanı

10.000 m² (10 dekar)

Yatırım Tutarı

39.700 TL

Yıllık İşletme Giderleri

19.826 TL

Yıllık İşletme Gelirleri

56.359 TL

Net Nakit Akışları

113.494 TL

Fayda Masraf Oranı

1,93

Mali Rantabilitesi

%99

Yatırım Geri Ödeme Süresi

2 yıl

Net Bugünkü Değer- Gelir

108.810 TL

Her tarımsal faaliyette olduğu gibi tıbbi nane yetiştiriciliğinde de verimli, kaliteli ve üretim amacına uygun üretim yapabilmek için iklim şartları, diğer bitkilerle olan rekabet ve yetiştiricilik yapılacak olan bölgenin sosyo-ekonomik durumu en belirleyici faktörlerdir. Yatırım projesinin hazırlık aşamasında bu faktörlerin, konunun uzmanları tarafından değerlendirilmesi bu değerlendirmeler ışığında gerekli planlamanın yapılması elde edilecek kar üzerinde etkili olacak.

Tıbbi Nane Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Uzun gün bitkisi olan tıbbi nane, çok yıllık bitki türlerinden biri olup sonbaharda genellikle üst aksamı kaybolur ve ilkbaharda tekrardan sürer. Tıbbi nane yetiştiriciliği yaparken gerekli iklim koşulları ise yıllık yağış miktarı 1000 mm den yüksek yerlerde ve sub-tropik ve ılıman iklim bölgeleri olmasına dikkat edilmeli. Tıbbi nane, yağışların yeterli ve yağmur dağılımının da düzenli olmasını ister; en fazla güneşli ve az bulutlu havalarda verim alınıyor.

Tıbbi Nane Nerelerde Yetişir?

Tıbbi Nane Nerelerde Yetişir?

Tıbbi nanenin dikim zamanı bahar aylarıdır. Ilıman iklimi olan bölgelerde sonbahar, kış iklimi sert olan bölgelerde ise ilkbahar aylarında dikilmesi tavsiye edilir. Nane çelikleri arası 30-90 cm, sıralar arası mesafe ise 15-45 cm olarak ayarlanmalıdır. Böylelikle 1.000 m² başına (dekar başı) 5.500-7.000 adet bitki dikilir. Yetiştiricilik yapılan toprak ve bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak yaklaşık 3 ila 5 yıl boyunca ürün alınabilir. Nane bitkisinden en iyi verim ise 2. yıldan itibaren alınıyor.

Tıbbi Nane Yetiştiriciliği Destekleme Miktarları Ne Kadar?

Tıbbi Nane Yetiştiriciliği Destekleme Politikaları

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğini artırmak ve yapılan üretimlerde verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak, bununla beraber sürdürülebilir çevre politikası ile alternatif tarım tekniklerini geliştirmek amacı ile pek çok destek mevcut.

  • Tıbbi nane yetiştiriciliği için dekar başı 15 TL mazot ve 4 TL gübre desteği veriliyor.
  • Tıbbi nane yetiştiriciliğinde, organik tarım desteği kapsamında destek ödemesi de yapılıyor.
  • Bu desteklerin yanı sıra ORKÖY Destekleri kapsamında tıbbi nane yetiştiriciliğine yönelik projelerde, farklı oranlarda destek kredileri veriliyor.

İyi Tarım Uygulamaları Devlet Desteği

İyi tarım uygulamaları (İTU), tarımın esası olup, alternatif bir tarımsal üretim modeli olarak düşünülemez. İyi Tarım Uygulamaları kontrol ve denetim altında yapılan bir üretim biçimi olup üretici veya birden fazla üretici grubu İyi Tarım Uygulamalarına başlama kararı verir. Hasatla birlikte ‘İyi Tarım Ürün Sertifikası’ düzenlenir. Üretici bu sertifika ile ürününü daha kolay pazarlama imkanını elde etmiş olur. Bireysel İTU sertifikası olanlar kişilere dekar başına 100 TL, grup sertifikası olan tıbbi ve aromatik bitki üreticilerine ise dekar başına 50 TL devlet desteği veriliyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Destekleri

Tarım ve Orman Bakanlığı, akıllı tarım ve planlı üretime geçiş sürecinde çiftçilerin mazot sıkıntısına yardımcı olmak, çiftçilerin Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği çerçevesinde daha çok kazanç elde etmelerine teşvik ederek bitki yetiştirme çalışmalarını desteklemektir. Bu amaç doğrultusunda %50 destek verileceğini açıklamıştı. Destek programı kapsamına,

  1. Mazot Desteği,
  2. Gübre Desteği,
  3. Sertifikalı Fidan Kullanım Desteği,
  4. Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği,
  5. Lisanslı Depoculuk Desteği verileceği duyuruldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tıbbi Nane Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberine ulaşmak, detaylı bilgi almak için > TIKLAYIN

 

Diğer destek programları ve detaylı bilgi almak için:

Çiftçiye Verilen Destekler ve Krediler > TIKLAYIN

Genç Çiftçilere 30 bin TL Hibe Kredi Başvurusu > TIKLAYIN

Tarım Destek Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak? > TIKLAYIN

KOSGEB Destek Başvurusu Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.