Teşvik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
İçeriğimizde Neler Var?
Teşvik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır?
Yatırım yapmak, iş kurmak, hayvancılıkla geçimini sağlamak, mağaza açmak ve tarım ile ilgili faaliyetlerde bulunmak isteyen girişimcilere devlet, teşvik kredisi ile destek olmaktadır. Devlet Destekleme Kredileri adı altında sunulan bu finansmanların belirli şartları ve başvuru koşulları bulunmaktadır. Bu krediler ile girişimciler desteklenerek büyük bir fon aktarımı sağlanır.
Öncelikli olarak teşvik kredi nedir ve nasıl alınır konularında bilgilendirme yaptıktan sonra teşvik kredisi veren bankaları da yazımızda sıraladık. Çünkü bazı illeri ve bazı sektörleri kapsamakta olduğu için tüm vatandaşlarımız yararlanamamaktadır. Buna bağlı olarak da yukarıda belirtilen hayvancılık, ticari ve tarımsal faaliyetler için kamu ve özel bankalardan da finansman sağlayabilirsiniz.
Teşvik Kredisi Nedir?
Devletin, ekonomik kalkınma ve buna bağlı olarak da sosyal refahın oluşturulması amacıyla bazı sektörel faaliyetlere sağladığı finansmana teşvik kredisi denilmektedir. Bu kapsamda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu kurularak, çiftçilerin hayvansal ya da tarımsal giderleri ile iş yeri açmak isteyen kişilerin kuruluş masraflarının büyük ölçüde karşılanması hedeflenmiştir.
Kurum, özellikle kırsal kalkınma programlarının uygulanması ve ekonomik kalkınmaya yönelik projelerin gerçekleştirilmesi maksadıyla hibe krediler kullandırmaktadır.
Teşvik kredisi, TKDK ve KOSGEB gibi devlet bünyesi haricinde bazı finans kurumlarıyla anlaşma sağlanarak “faizsiz kredi” kapsamında da verilmektedir. Faizsiz teşvik kredisi veren bankalar ile üretime teşvik edilmesi amacıyla kullandırılan diğer bankaların finansmanlarını alt başlıklarda bulabilirsiniz.
Teşvik Kredisi Nasıl Alınır?
Teşvik kredisi almak için yapılması gerekenler; ihtiyacınız olan destek unsurlarını belirlemek, hibe kredi, 0 faizle geri ödemeli kredi ve bankaların sunduğu faizli krediler olmak üzere hangi desteklemeden yararlanmak istediğinize karar vermek ve buna göre ilgili birime başvuruda bulunmak.
Çünkü devlet destekli hibe krediler bile kişinin gerçekleştirmek istediği işin faaliyet alanına göre değişkenlik göstermektedir.
Teşvik Kredisi Kimlere Verilir?
Hayvancılık sektörünün canlandırılması maksadıyla teşvik kredisi, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile arıcılık ve kümescilik gibi çiftlik faaliyetlerinde bulunmak isteyenlere verilmektedir. Diğer yandan tarım işletmesinin giderlerini karşılamak isteyen vatandaşlarımızla, yeni işyeri kurma amacında olan kişilerin işletme demirbaşları için sunulan teşvik kredileri de mevcuttur.
Teşvik Kredisi Alma Şartları ve Belgeler
Teşvik kredisi, girişimcilik destek programı kapsamında KOSGEB’ten alınmak istendiğinde; öncelikle uygulamalı girişimcilik eğitiminin bitirilmesi şarttır. Sonrasında eğitimini başarıyla bitiren kişiler, yapmak istedikleri işe dair plan hazırlayarak ilgili KOSGEB biriminin onayına sunmalıdır.
Kurum, bazı faktörleri göz önünde bulundurarak oluşturulan iş planını detaylı bir şekilde inceler ve ardından onay verirse teşvik kredisinden yararlanabiliyorsunuz. Peki, finans kurumlarından devlet destekli hibe kredi ve teşvik nasıl temin edilir?
Ülkemizde faaliyet gösteren birçok finans kurumu bulunmakta ve kurumların destek kredisi için talep ettiği başvuru koşulları ile belgeleri değişmektedir. Örneğin; Ziraat Bankası hayvancılık kredisi ile kendi çiftliğini kurmak isteyenler, bankaya teminat göstererek ve hayvan türüne bağlı olarak belirli sayıda hayvan alarak kredi kullanabilirler.
Bu nedenle devletin verdiği faizsiz kredi haricinde özel ve kamu bankalarının da sunduğu finansmanların başvuru koşulları, çalışma politikaları gereğince değişkenlik göstermektedir.
Teşvik Kredisi Hangi İllerde Veriliyor?
TKDK teşvik kredisi; başvuru yapan kişilere bölgesel olarak ve yeni yatırım sektörlerine bağlı olarak verilmektedir. Bu kapsamda illere göre Türkiye yatırım teşvik haritasını incelediğimizde; 1.bölge teşvik kredisi hangi illerde veriliyor merak edenler için 03/05/2017 tarihine kadar alınmış karar değişiklikleriyle birlikte güncel liste şu şekildedir:
- Ankara
- Eskişehir
- İstanbul
- Kocaeli
- Bursa
- İzmir
- Muğla
- Antalya
Teşvik Kredisi Hangi Sektörlere Veriliyor?
Teşvik kredisi verilen sektörler; hayvancılık, imalat, tekstil, tarım, madencilik, elektronik, buhar, gaz ve iklimlendirme üretimi, dağıtımı, su temini, toptan perakende ticaret, inşaat, ulaştırma ve depolama, bilgi/iletişim, konaklama ve yiyecek, finans, sigorta, mesleki, teknik/bilimsel faaliyetler ve diğer hizmet alanlarıdır.
Teşvik Kredisi Veren Bankalar
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun başlattığı destekleme projelerine finans kurumları da dâhil oldu. Bu kapsamda teşvik kredisi veren bankalar bulunmakta ve kişilerin projeleri için gerek duydukları finansmanlar çeşitli kredi ürünleri ile sağlanmaktadır.
Devlet ve bankaların işbirliği içerisinde yürüttükleri bu projelerde, ülke vatandaşlarının istihdam olanağına sahip olması ve sektörel olarak ekonominin canlandırılması amaçlanmaktadır.
Halkbank Teşvik Kredisi
İş kurmak isteyenlerin, kuruluş masraflarını karşılayabilmesi ve ekonomik hayata katılmaları için gerekli olan sermayenin temin edilmesi için Halkbank teşvik kredisi vermektedir. “Girişimci Kredileri” adı altında verilen bu finansman; üniversite mezunu olan deneyimsiz kişilere 50.000 TL’ye kadar, deneyim kazanan bireylere ise 75.000 TL’ye kadar sağlanabilmektedir.
Ziraat Bankası Teşvik Kredisi
KOSGEB ile işbirliği içerisinde olan Ziraat Bankası teşvik kredisi olarak desteklemelerde bulunmakta ve işletmelerin nakit ihtiyaçları için finansman sağlamaktadır. Bu krediden yararlanmak isteyenlerin KOSGEB veri tabanına kayıtlı olması ve işletme türünün orta ya da büyük ölçekli grupta yer alması gerekmektedir.
Vakıfbank Teşvik Kredisi
Finansal döngünüze en uygun kredi çeşitlerini Vakıfbank’ta bulabilirsiniz. Çünkü kurum; nakit krediler, gayrinakit krediler, dış ticaret kredileri, proje ve yatırım kredileri olmak üzere 4 çeşit finansman sunmaktadır. Vakıfbank teşvik kredisi ile kendi işinizi kurmak ya da var olan işletmenizi büyütmek mümkün.
Garanti Bankası Teşvik Kredisi
KOBİ’lere daha fazla kredi imkânı sunulması ve işletme faaliyetlerinin yürütülmesinde gerekli olan finansmana kolaylıkla erişim sağlanması amacıyla Kredi Garanti Desteği (LGF) oluşturuldu. Garanti Bankası teşvik kredisi ile 2014-2020 döneminde ayrılan toplam bütçeden yararlanmak isteyenlerin şahsen başvuruda bulunması gerekmektedir.
İş Bankası Teşvik Kredisi
Sıfır faizli işletme sermayesi elde etmek istiyorsanız, İş Bankası teşvik kredisine müracaat edebilirsiniz. KOSGEB Veri Tabanı’na kayıtlı olan işletmelerin aynı zamanda güncel KOBİ beyannamesi onaylı olması gerekmektedir.
İşletme başına kullandırılan maksimum limit 50.000 TL olmakta ve ilk yıl ödemesiz olarak geçmektedir. Sonraki yıllarda ise üçer aylık eşit taksitler halinde geri ödeme talep edilmekte ve toplam 36 ay vadeli olarak kredi kullandırılmaktadır.