Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Solucan Gübresi Üretimi Hibe Destekleri

Başlangıç maliyetlerinin oldukça düşük olması ile genç girişimciler tarafından solucan gübresi üretimi hibe destekleri araştırılmaya başlandı.

Solucan Gübresi Üretimi Hibe Destekleri

Solucan Gübresi Üretimi

Son zamanların en çok araştırılan iş fikirlerinin arasında solucan gübresi üretimi yer alıyor. Solucan gübresi üretimi, öncelikle kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşlarımız olmakla birlikte çok sayıda çiftçi için gelir kapısı olmaya devam ediyor. Başlangıç maliyetlerinin oldukça düşük olduğu da göz önünde bulundurulduğunda özellikle kapalı bir mekana sahip genç girişimciler tarafından talep görmeye devam ediyor. Bu kadar çok talep olduğunda da doğal olarak solucan gübresi üretimi hibe destekleri araştırılmaya başlanmıştır.

Solucan gübresinin verimi arttırıcı özelliği, su tutma kabiliyetinin yüksek oluşu, toprak ve bitki üzerinde yararlı bir çok faktörü beraberinde barındırdığı bir çok bilimsel araştırmalar sonucu verilerle ortaya konmuştur. Ayrıca son yıllarda organik gıdaya verilen önemin artmasından dolayı solucan gübresine olan ihtiyaç hızla artmaya devam etmektedir. Diğer yandan kimyasal gübre kullanımı sonuçları göz önünde bulundurulduğunda çiftçilerin solucan gübre talebi kaçınılmaz bir sonuç olmuştur.

Solucan gübresi üretimi, kırmızı california olarak bilinen solucan türü ile yapılmaktadır. Solucanları evsel atıklar, sığır gübreleri, meyve posaları vb. atık gıdalarla bir müddet fermente ettikten sonra solucanların bulunduğu toprakların üst katmanına yaklaşık olarak 2-3 cm kalınlığında serilir. Solucanlar kendilerine verilen besinleri yer ve sindirimi sonucu oluşan katı atıklarını toprağa bırakır. Bu yolla solucan gübresi oluşmuş olur.

Kısacası kırmızı california solucanına yukarıda saydığımız malzemelerle beraber fermente edilmiş şekilde besin verilir. Solucanlar verilen bu besinleri sindirerek dışkı olarak gübre bırakır ve bu gübre tarım sektöründeki verimliliği ciddi oranda arttırmaktadır.

Solucan Gübresi Üretiminde Hibe Destekleri Nelerdir?

Son yıllarda özellikle gençler arasında popüler olan solucan gübresi üretimini devlet KOSGEB ve Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen ‘’Genç Çiftçi Hibe Destekleri ’’ kapsamında hibe vermeye devam etmektedir.

KOSGEB, diğer sektörlerdeki hibe desteklerinde olduğu gibi ‘’Geleneksel Girişimcilik’’ kapsamında girişimcilere hibe destekleri vermeye devam etmektedir. 60.000TL’ye kadar olan hibe desteğinden yararlanmak için yapmanız gerekenler şu şekildedir;

  • 32 saat süren uygulamalı girişimcilik eğitim sertifikasını almalısınız. Bu eğitim online olarak KOSGEB sayfasından verilmektedir. Sisteme kaydınızı e-devlet üzerinden yapmalısınız. Kayıt olduktan sonra eğitimlere başlayabilirsiniz.
  • Sertifikayı aldıktan sonra şahsınıza ait şirket kurulumu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Unutmayınız ki şirket kurulumundan önce oluşan giderler KOSGEB tarafından karşılanmamaktadır.
  • Şirketi kurduktan sonra bir iş planı yapıp ilgili kuruma sunmanız istenecektir. İlgili kurumun onayı sonucunda sizlerde KOSGEB hibe destekleri programlarından yararlanabilirsiniz.
  • Hibe destekleri alabilmek için giderlerinizi belgelemeniz gerekmektedir. Fatura ile belgelenmeyen giderler kurum tarafından karşılanmamaktadır.
  • Ayrıca var olan işletmenizi geliştirmek istiyorsanız KOSGEB ‘’İleri Girişimcilik’’ kapsamında desteklerine devam etmektedir.
  • Solucan gübresi üretimi hibe destekleri için NACE kodu 20.15.01 olarak tanımlanmıştır.

Genç Çiftçi Hibe Destekleri, ilgili bakanlık tarafından il/ilçe tarım müdürlüklerine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Genç Çiftçi Hibe Destekleri üst limiti 30.000TL olmaktadır.

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri detayları için > TIKLAYIN

Solucan Gübresi Üretiminde Hibe Destekleri Başvuru Şartları Nelerdir?

Solucan gübresi üretiminde hibe destekleri başvuru şartları nelerdir gelin hep birlikte inceleyelim.

KOSGEB hibe desteklerinden yararlanmak için şartlar;

  • Uygulamalı girişimcilik sertifikası alın,
  • Nace kodunuz ile birlikte bir sunum dosyası hazırlayarak igili kurula sunum yapın,
  • Eğer başvurunuz onaylanır ise gider dosyası oluşturup KOSGEB’e ödeme için başvuruda bulunun,
  • Faturası olan giderlerin ödemesi yapılacaktır. Faturanız yok ise hibe desteklerinden faydalanamazsınız.

Genç Çiftçi Hibe desteğinden yararlanmak için öncelikle yaşınız 18-35 yaş aralığında olmalıdır. Eğer bu şartı sağlıyorsanız il/ilçe tarım müdürlüklerine giderek başvuruda bulunabilir üst limit 30.000TL olacak şekilde hibe destekleri programından yararlanabilirsiniz.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusu yapmak için > TIKLAYIN

Solucan Gübresi Üretimi Hibe Destekleri Başvurusu Nasıl Yapılır?

Son yıllarda bir çok kişi tarafından araştırılan solucan gübresi üretiminde hibe destekleri başvurusu nasıl yapılır? sorusu herkes tarafından merak edilen konuların başında gelmektedir.

  • KOSGEB hibe desteğine başvurmak için gerekli şartları sağladığınızdan emin olduktan sonra KOSGEB veri tabanına üye olmanız gerekmektedir. KOSGEB üyeliğini gerçekleştirdikten sonra Geleneksel Girişimcilik Programı kapsamında başvurunuzu yapmalısınız. Daha sonra sizi ilgili kurum bizzat çağıracaktır. Sizlerde istenen belgeleri hazırlayarak başvurunuzu yapabilirsiniz.
  • Genç Çiftçi Hibe Destekleri başvurusu yapmak için il/ilçe tarım müdürlüklerine bizzat başvuru yapmanız gerekmektedir.

Solucan Gübresi Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Eğer sizde devlet tarafından verilen solucan gübresi üretimi hibe destekleri programlarından yararlanmak istiyor ve solucan gübresi üretim faaliyetlerine başlamak istiyorsanız üretim faaliyetlerini sürdürürken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Son zamanlarda çoğu kişi tarafından araştırılan solucan gübresi üretiminde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir? sorusunu sizler için derledik.

Bu iş ile ciddi manada ilgileniyor ve üretim faaliyetleri sürdürüyorsanız dikkat etmeniz gereken hususlar şu şekildedir;

  • İlk olarak solucanlara vereceğiniz gıdaların fermentesine özen göstermelisiniz. Unutmayın ki vereceğiniz besini ne kadar çok severlerse sizler için o denli daha çok çalışacak ve daha çok para kazanmanızı sağlayacaktır. Yani besin önemli konu.
  • Daha sonra solucanların daha çok çalışması için uygun ortam oluşturmalısınız. Ortamın nemi ve sıcaklığı solucanların performanslarını önemli ölçüde etkilemektedir. Ortam sıcaklığının

17-23 derece olması ve nem oranının %80 dolaylarında olması gerekmektedir.

  • Uygun ortam hazırlamak için çeşitli aletler almanızda yarar olacaktır. Ortam sıcaklığını ölçen ve toprağın nemini ölçen aletleriniz mutlaka olmalıdır.
  • Özellikle kışın soğuk havayı ısıtmak için gereken önlemleri almanız gerekecektir. Sıcak su sistemleri ya da soba tercih edebilirsiniz. Ayrıca toprağın nemini %80 civarında tutmak için zaman zaman sulama yapmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
  • Solucan sayınız her geçen gün daha da artacağı için ya mekanın genişliğini ona göre planlamalısınız ya da solucan satışı yapmalısınız. Çünkü solucan sayısının fazlalığı solucanların çalışkanlığını azaltarak verimi düşürecektir. Solucan sayısı 1 metre karelik alanda maksimum 30.000 olmalıdır. En ideal sayı 15.000 ile 20.000 arası olmaktadır.
  • Solucanlar yuvalarından yeteri kadar gübre üretimi yaptıklarında onları kasalar yardımıyla topraktan alıp yeni yuvalarına götürmeniz gerekmektedir. Solucanlar hala yuvada iken gübre alım işlemini gerçekleştirmemelisiniz.
  • Gübre alımı yaptıktan sonra muhakkak gübre analizi yapması için bir miktar gübreyi laboratuvara göndermelisiniz. Laboratuvar sizi gübrenize ait olan organiklik yüzdesini bildirecektir.
  • Her bölgedeki toprağın ihtiyacı farklı olduğundan üretim yaptığınız bölgelerdeki toprakların analizini yaptırmanız gerekmektedir. Toprağın ihtiyacı olan maddelere göre gübre üretimini gerçekleştirmeniz işletme açısından yararınıza olacaktır.
  • Ayrıca bölgenizdeki toprakların ihtiyaç duyduğu maddeleri bilmeniz solucanlara vereceğiniz besinleri belirlemede size yardımcı olacaktır. Ürettiğiniz gübrede toprağın ihtiyacına cevap veren maddeler muhakkak olmalıdır.

Sizlere bu yazımızda solucan gübresi üretimi hibe destekleri programlarından bahsettik. Ayrıca hibe destek şartları ve başvuru sürecini de yazımızda yer verdik. Son bölümde ise gübre üretiminde dikkat edilmesi gereken noktaları titizlikle belirledik. Umarım yeterli olacaktır.

Ayrıca bakınız:

KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır? detaylı anlatım için > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.