SGK APHB Sigorta Nedir?
SGK APHB sigorta türü, sigortanın en temel kavramları arasında yer alıyor ve bir çok kişi tarafından da oldukça merak ediliyor.
Sigortanın en temel kavramlarından biri olan SGK APHB sigorta türü bir çok kişi tarafından merak edilen terimlerin başında gelmektedir. Sigortalı olarak çalışan herkesi ilgilendiren bu sigorta kavramı SGK bilgilerini kapsayan belge anlamına gelmektedir. Bizler de bu yazımızda “SGK APBH sigorta nedir?” sorusunu merak edenler için cevapları arıyoruz.
İçeriğimizde Neler Var?
SGK APHB Sigorta
SGK APHB sigorta türü; bir aylık çalışma süresinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu’na gönderilen elektronik belgeyi ifade etmektedir. Sigortalının çalıştığı kurum tarafından çıkarılmaktadır. Kişiler bu bilgileri online olarak e-devlet üzerinden sorgulayabilmektedir.
SGK APHB Sigorta Nedir?
SGK APHB sigorta türü; her ay işveren kurum tarafından SGK’ya bildirilmek zorunluluğu olan belgedir. İşveren kurum tarafından çıkarılır ve çalışanlar online olarak bu belgeyi sorgulayabilmektedir. 5510 sayılı kanuna tabi olan sigortalı çalışanlara özgü olmaktadır. Peki şimdi gelin APHB Sigorta nedir ve bu belge içerisinde ne tür bilgiler yer alır birlikte inceleyelim.
SGK APHB Sigorta Türünde Yer Alan Bilgiler Nelerdir?
Aylık prim ve hizmet belgesi (APHB) 5510 sayılı kanuna tabi çalışanların tabi olduğu belge içerisinde yer alan bilgiler şu şekildedir;
- Çalışana ait ad-soyad ve TCKN,
- Prime esas kazanç ve prim ödeme gün sayıları
- Çalıştığı sigorta kolu ve çalışanın statüsü,
- Sicil numarası ve hangi mesleği yaptığını gösterir meslek kodu,
- İş yeri numarası ve belgenin hazırlandığı dönem,
- Belge kodu ve belge türü,
- Çalışanın işe giriş-çıkış tarihleri ve çalıştığı gün sayısı,
Aylık prim ve hizmet belgesi(APHB) de yer alan bilgiler bu şekildedir. Sizler de bu belgeye e-devlet üzerinden ulaşabilirsiniz.
SGK APHB Sigorta Kimleri Kapsar?
SGK APHB sigorta türü 4/A kapsamında sigortalı olan işçileri ve sözleşmeli işçileri kapsamaktadır. 5510 sayılı kanuna tabi olan 4/A kapsamındaki kişileri kapsar.
SGK APHB Nasıl Düzenlenir?
SGK APHB düzenlenirken belgede yer alan ilgili bölümlere girilmesi gereken bilgiler şu şekildedir;
- Belgenin mahiyeti bölümüne, belgeye ait kod girilmelidir.
- Sicil numarası bölümüne, Türk vatandaşlar için TCKN, yabancı uyruklu vatandaşlar için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan 11 haneli numara girilmelidir.
- Prim ödeme günü bölümüne, sigortalı olarak çalışan kişinin 1 ay içerisinde ücret almaya hak kazandığı gün sayısı yazılmalıdır.
- Prime esas kazanç bölümüne, sigortalı olarak çalışan kişinin 1 ay sonunda almaya hak kazandığı toplam ücret yazılmalıdır. Ayrıca sigortalı çalışana ilgili ay içerisinde ödenen prim, ikramiye gibi kalemlerin brüt toplamı yazılmalıdır.
- İşe giriş-çıkış bölümüne, ilgili ay içerisinde işe giriş ve çıkış yapan sigortalı çalışanlar yazılmalıdır.
- Eksik gün sayısı bölümüne, sigortalı çalışanın ilgili ay içerisinde çalışmadığı gün sayısı yazılmalıdır. Sigortalı çalışan çalışmadığı gün için prim ödemesi alamamaktadır.
İşveren Tarafından SGK APHB Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
İşverenler, her ay online olarak SGK’ya bildirmek zorunda oldukları SGK APHB hakkındaki bilmesi ve dikkat etmesi gereken noktaları şu şekilde özetlemek mümkündür.
- İşveren tarafından sigortalı olarak çalışan işçilerin genel sağlık sigortasının sağlanması zorunludur. Genel sağlık sigortası dışındaki çalışılan sektör ile ilgili özel riskler taşıdığı durumlarda çalışanın o riske karşı sigortalı olup olmaması işverenin tercihine bırakılmıştır. Yani kot pantolonu boyama atölyesinde çalıştığınızı düşünelim. Kimyasal bir bileşen olan boya ilerleyen zamanda çalışanlar üzerinde çeşitli risklere neden olabilmektedir. İşte bu riskler için işveren sigortalı çalışanlarını risk sigortası ettirmek zorunda değildir. Tamamen işverenin tercihine bırakılmıştır.
- Sigorta prim ödemeleri tamamen işveren sorumluluğu altındadır. Sigortalı çalışan işçinin SGK’ya karşı hiçbir maddi sorumluluğu yoktur ve bulunamaz.
- Prim ödemeleri işveren ile devlet arasındaki bir mesele olup işveren sigorta primini yatırmak zorundadır. Sigortalı çalışanları sağlık kapsamındaki ihtiyaçlarını karşılama yükümlülüğü işveren tarafından ödenen sigorta primi ile SGK tarafından karşılanır.
SGK APHB Bildirgesi SGK’ya Ne Zaman Gönderilmelidir?
SGK APHB , ayın 23’üne kadar SGK’ya gönderilmesi gerekmektedir. 1 aydan daha az çalışanlar için ek 10 belgesi iletilmesi gerekmektedir. SGK APHB, Sosyal Güvenlik Kurumu’na ait web sitesinde bulunan e-bildirge programı aracılığı ile hazırlanır. SGK APHB bildirgesi göndermek için öncelikle APHB formu doldurulması gerekmektedir. E-bildirge sistemi kapsamında ilgili kurumdan alınmış olan e-sigorta kullanıcı adı ve şifresini kullanarak sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken ilk şey aylık prim ve hizmet belgesi işlemlerini tamamlamış olmalıdır. İlgili belgeleri sisteme yükledikten sonra aylık prim ve hizmet belgesinin dönemi ve kanun numarası yazılmalıdır.
Gönderim SGK’ya online olarak yapılmakta olup gönderinin fax ya da posta ile gönderimi kabul edilmemektedir. Sizler de e-bildirge sistemine giriş yaparak SGK APHB bildirgesini kolaylıkla gönderebilirsiniz.
SGK Hizmet Dökümü Nasıl Alınır?
SGK’dan hizmet dökümü alma işlemleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Sizler de hizmet dökümü alma ve sorgulama işlemlerini yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
- İlk olarak e-devlet resmi internet sitesine giriş yapınız.
- Daha sonra sisteme üyelik girişi yapabilmeniz için TCKN ve şifreyi giriniz. Eğer e-devlet şifreniz yok ise sizlere en yakın PTT şubesine giderek e-devlet şifrenizi temin edebilirsiniz.
- Sisteme giriş yaptıktan sonra ekranın orta kısmında yer alan arama butonuna hizmet dökümü yazarak aratınız.
- Açılan sayfada SGK APHB sigorta türü ve bilgilerine ulaşabilirsiniz.
SGK hizmet dökümünde yer alan bilgilere değinecek olursak sigortanın başladığı ve bittiği tarihler, sigortalı olduğu alanlar, emekli olmasına kalan prim gün sayısı, 3600 prim ödemesi tamamlanma tarihi, hangi tür iş kolunda çalıştığı gibi bilgiler verilmektedir.
Bu yazımızda sizlere aylık prim hizmet belgesi (APHB) hakkındaki bilgileri vermeye çalıştık. APHB’nin ne olduğunu, kimleri kapsadığını, belgenin içinde yer alan bilgileri ve nasıl düzenlenmesi gerektiği hakkında bilgileri yazımızda bulabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için SGK resmi internet adresine girerek öğrenebilirsiniz.
Ayrıca bakınız:
İŞKUR İşsizlere Günlük Maaş > TIKLAYIN
SGK Çocuk Parası Nasıl Alınır > TIKLAYIN