Senet Ne Zaman İcraya Verilir?
İçeriğimizde Neler Var?
Senet Borcu
Senetler ve senet borçları, günümüzde pek çok insanın başında olan; hem alacaklıya hem de borçluya problem çıkartan durumlardan bir tanesi. Senetler, alacaklıya parasını alamaması yönünden sıkıntı verirken; senet borcu olan pek çok insan da, bu parayı ödeyemediğinden gelen hukuki tehditlere boyun eğmek durumunda kalabiliyor ve bu durumda biraz da korkabiliyor. Zira, haciz ve faiz gibi pek çok işlem hiç şüphesiz senet borçlularını bekleyen muhtemel olasılıklar olarak biliniyorlar. Peki senet ne zaman icraya verilir?
Senet Ne Zaman İcraya Verilir?
Senetler; senet üzerinde belirtilen tarihte ödenmediği takdirde; senet sahibinin insiyatifine kalmış biçimde, dilediği zaman icraya verilebilir. Elbette, icra işlemlerinden önce bu durumlar sizlere avukatlık büroları yahut otomatik olarak bu hukuki meseleye atanan avukat tarafından posta yoluyla bildirilecektir.
Senet Borçları İcrada Faiz Yer mi?
Senet sahibi, borçlunun senedini bir avukatlık bürosuna vermiş / devretmiş ise örneğin; öncelikle avukatlık bürosu borçlu ile bir görüşme yapacak ve bu borcun ödenmesini talep edecektir. Borcun ödenmediği takdirde ise devreye mahkeme, ardından haciz yolu açılacaktır. Elbette, bu minvalde karşımıza çıkan büyüklü küçüklü senet borçlarında, avukatlık masrafları, faizler, mahkeme masrafları da borçlu tarafından karşılanacaktır. Yani, senetin icraya gitmesi durumu borcun iki katına kadar daha da artmasına rahatlıkla olanak verebilir. Bu sebepten, icrada düzenli bir faiz yemese de senet borçlarının avukatlık, mahkeme masrafları dahilinde epey faiz yediğini belirtebiliriz.
Senet Borcuna Haciz Gelir mi?
Senet borcunun ödenmemesi halinde, elbette mahkeme ve avukatlar haciz yolunu seçebilirler. Bunun önlenmesi için gereken şey hiç şüphesiz avukatlar yahut avukatlık bürosu ile ortak bir yol bulmaktır. Aksi durumda, senet borcunuza binaen evinize; oturduğunuz herhangi bir meskene dair haciz işlemleri başlatılabilir. Bu haciz işlemi, borcunuzun tamamını içerir ve meskendeki bütün varlıklara el konulabilir. Tamamıyla avukatın elinde olan bu mesele, sizin avukatla anlaşıp anlaşamamanıza bağlıdır. Orta bir yol bulunduğu vakit, durum “haciz” evresine gelmeden rahatlıkla engellenebilmektedir. Örneğin, taksitlendirme bunun için iyi bir yol olarak karşımıza çıkabilir.
Senet Borcu Taksitlendirilir mi?
Avukatlık bürosuna devredilmiş yahut şahısların elindeki günü geçmiş senetleriniz için en güvenli yollardan bir tanesi; orta yol bulma minvalinde, borcu taksitlendirmeye gitmektir. Borcun bir kısmını ödeyebilecek paranız varsa, gerek avukatlık bürosu ile gerekse şahıslarla iletişime geçerek meramınızı aktarabilir, bu durumda yapabileceğiniz tek şeyin bu borcu yeni senetlerle taksitlendirmek olduğunu belirtebilirsiniz. Senete sahip olan şahsın yahut büronun inisiyatifi ve eklemek isterse ekleyebileceği faizle birlikte, yeni bir taksitlendirme planı oluşturulabilir. Yasal olarak taksitlendirme bu şekilde yapılmaktadır. Diğer türlü yollarla herhangi bir şekilde borcunuzu taksitlendirme yoluna gitmeniz epey zordur. Zira, zaten ödeme günü geçmiş bir senetle ilgili yapacağınız her işlem sizin için suç sayılacak ve bu minvalde bir orta yolun bulunması her zaman en iyi seçenek olarak belirecektir.
Senet Borcum İcralık Olmuş, Ne Yapmalıyım?
Senet borcunuz, avukatlık büroları yahut bireysel bir avukat yolu ile icralık olmuş olabilir. Öncelikle, kimin nasıl ve ne sebeple icraya verdiğini anlamanız gerek. Bunun için Adliye’ye gidebilir ve tüm detayları öğrenebilirsiniz. Bundan hemen sonra yapacağınız işlemler ise sizi icraya sevk eden avukatlık bürosu / avukat ile iletişime geçmek. Bu sayede, kendilerine kısa sürede durumunuzu, bu borcu ödeyemeyeceğinizi aktararak ortak bir yol talep edebilirsiniz. Aksi durumda ise icralık olan senet borcu için yapılabilecek pek az şey bulunmaktadır. Meskeninize gelecek haciz görevlilerini bir sabah kapınızda karşılamak yerine, önerimiz sizi icraya veren senet yetkilileri ile iletişime geçmenizdir.
Senet Nasıl Tahsil Edilir? > TIKLAYIN