Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
İçeriğimizde Neler Var?
Sahte Parayı Anlamanın Yolları
Teknolojinin de hızla gelişmesiyle beraber, günümüzde hem banknotların taklit edilme durumu daha da gerçekleşebilir hale geldi; hem de bu işin bir sektörü olduğunu anlamış olduk. Sahte para, artık gerçeğe oldukça yakın elde edilebilirken, pek çok sahte parayı ayırt etme makinesi de bu paraların gerçek olduğunu tanımlayıp tuzağa düşebiliyor. Teknolojik araçların da bu açıdan güncel olmaması, maalesef sıkıntılı bir durum. Örneğin, 2020 yılında belli algoritmalarla üretilen bir sahte para ayırt etme makinesi, maalesef birkaç yıl sonra yürürlükten kalkabiliyor zira sahte parayı ayırt edici etmenler artık aşılabiliyor.
Günümüzde de durum tam olarak böyle. Bu sebepten elle paranın sahte olup olmadığını ayırt edebilmek her zaman daha doğru. Bir paranın pek çok yönden sahte olup olmadığını ayırt edebilme durumunu aşağıda sizler için listelemeden önce; bu durumu pratik etmek amacıyla herhangi bir yerden sahte para bulmanızı tavsiye ediyoruz. Böylece, gerçek paradan ayırdını aşağıdaki etmenlerle rahatlıkla yapabileceksiniz.
Merkez Bankası tarafından duyurulan bu 12 nitelik, gerçek paralarda muhakkak bulunuyor ancak sahte paralar bunları tamamıyla hiçbir zaman taklit edemiyorlar. Dolayısıyla, özellikle elle kontrollerde bunlardan birinin eksikliğini rahatlıkla tespit edebilir ve paranın sahte olduğunu kanıtlayabilirsiniz. Peki en çok nelere dikkat etmemiz gerekiyor buyurun beraber inceleyelim.
Emniyet Şeridi
Gerçek paralarda muhakkak paranın iki yanının arasına; yani içine gömülü bir şerit vardır. Bu şerit, ancak para banknotu ışığa tutulduğunda görülebilir ve içerisinde paranın değer rakamı ile “TL” ibaresi bulunur. Bunların bulunmadığı durumlarda, para muhtemelen sahte olmakla birlikte aynı zamanda herhangi bir yerde geçerliliği de bulunmamaktadır.
Atatürk Gizli Görüntüsü
Yine, sadece banknotu ışığa tutarak baktığınızda görüntüleyebileceğiniz bir diğer etmen; Atatürk görselidir. Gizli olarak bütün banknotlarda bulunan bu görselin olmadığı banknotlar, herhangi bir yerde geçerli değildir ve genelde sahte para üreticileri bunu yapmayı ihmal etmezler. Bu sebepten, diğer güvenirlik / gerçeklik etmenlerine bakmanızda fayda var. Zira bu görsel zaten ezelden beri bütün paralarda muhakkak kullanılıyor.
Banknotun Kalitesi
Hemen hemen tüm banknotlar herhangi bir kağıt türüyle yapılmaz ve özel olarak üretilirler. Bu kağıtların üretilmesinde pek çok malzemenin bileşeni kullanıldığından ve bu durum gizli tutulduğundan; Merkez Bankası dışında bu kağıdı üretebilecek kimse yoktur. Dolayısıyla, parayı elinize aldığınızda banknot kağıdında bir farklılık hissederseniz; diğer güvenlik etmenlerini kontrol edin. Bu sayede paranın gerçek olup olmadığını ayırt edebilirsiniz.
Holografik Dikey Şerit ve Motifler
Her banknotun sağ yahut sol tarafında muhakkak, motiflerle dolu bir dikey şerit görürsünüz. Bu şeritler, banknotların geçerliliği için elzemdir ve bu şeritlere ışıklı alanlarda farklı açılardan baktığınızda; şerit üzerindeki parlak arka planla oluşturulmuş “TL” harflerinin de paranızın değerindeki rakamlara dönüşmesi gerekir. Örneğin, elinizdeki para 20 TL’lik bir banknot ise ışıklı yerlerde, paraya farklı açılardan baktığınızda arkası yaldızlı dikey şerit bulunan kısımda “20” görülmelidir.
Kabartmalı Kağıt
Merkez Bankası’nın bastığı her banknot, özel bir kağıt yapısına sahip olmakla birlikte aynı zamanda kabartmalıdır. Özellikle ön yüzde bulunan bu kabartmaları, paranın üzerinde elinizi gezdirdiğinizde rahatlıkla hissedebilirsiniz. Sahte bir paradaysa bu kabartma ya pütür pütür ve serttir; ya da hiç yoktur. Dolayısıyla, bir paranın sahte olup olmadığını en çok buradan sezinleyebilirsiniz. Özellikle yüksek meblağlı paralarda kabartma durumu daha fazla hissedilebilir ve pek çok sahte para üreticisi sahte banknotlarda kabartma kullanmayı genellikle ihmal eder.
Rengi Değişen Dikey Şerit
Banknotunuz içerisinde gömülü, genellikle ortada bir dikey şerit daha bulunur ve paranın değerini gösterir. Genelde, “100 TL, 200 TL” gibi ibareler bulunan bu şeridi ışığa baktığınızda görebildiğiniz gibi; bu şerit aynı zamanda yansımada renk değiştirir. Pek çok banknotta bu renk altın rengine yakın bir sarı olarak belirir ve renk değiştirmeyen şeritli banknotlar genellikle sahtedir. Sahte para nasıl anlaşılır? Sorusunun bir diğer cevabı da budur.
Bütün Bir Görüntü Sunan Rakamlar
Paraların sol üst köşesinde, genellikle değerleri belirtilir ancak siz bunu yarım yamalak görebilirsiniz. Zira, tasarım gerçekten de yarım yapılmıştır. Sol üst köşenin tam arkasına baktığınızda da; tasarımın diğer yarısını rahatlıkla görebilirsiniz ve herhangi bir ışığa tuttuğunuzda sol üst köşeye tekrar bakarsanız, tasarım birleşir ve paranın değeri ortaya çıkar. Sahte parayı anlamanın bir diğer yolu, ışığa tuttuğunuzda bu tasarımın birleşmeme halidir. Hiçbir parada yarım tasarımların birleşmeme durumu yoktur ve birleşme kusursuz olmalıdır. Banknotu sahtesinden ayırt etmek için bu yöntem rahatlıkla kullanılabilir.
Minik Harfler ve Rakamlar
Bir banknotun sahte olup olmadığını anlamak için inceleyebileceğiniz bir diğer yöntem de; banknotunuzun hem ön, hem de arka yüzünde bulunan minik harfler, rakamlardır. Çok küçük fontlarla oluşturulmuş ve özellikle yıldız motiflerinde ve benzeri yerlerde görülebilecek bu rakamlar ve harfler, paranın değerini göstermektedir. İki tarafı da kontrol ederek bu minik harflerin, rakamların olup olmadığına bakabilirsiniz. Bu sayede, sahte parayı da ayırt edebilmeniz mümkündür.
UV Işığında Renk Değişimi
UV Işınları, genelde para ayırt etmek için sahte para makinelerinde sıklıkla kullanılabiliyor ve en fazla bilinen yöntem de bu aslında. Siz de, bir UV ışığına sahipseniz; paranızın UV ışığı altında aşağıdaki renklerde parlaması gerekiyor.
5 – 10 TL: Mavi
20 – 50 TL: Kırmızı
100 – 200 TL: Sarı
Yukarıda, banknot değerlerine göre parlayan renkleri UV ışığı altında kontrol etmeniz halinde paranın gerçek olup olmadığını rahatlıkla anlayabilirsiniz.
Braille Alfabesiyle Kabartma
Görme engelliler için hazırlanmış Uluslar arası bir alfabe olan Braille; Merkez Bankası tarafından üretilen paralarda da sıklıkla kullanılıyor ve günümüzde hemen her banknotta bulunuyor. Siz de, bu alfabenin yahut kabartmaların olup olmadığını kontrol ederek; paranın sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz. Pek çok sahte para üreticisi, çoğu zaman bu kabartmayı kullanmayı ihmal eder. Banknotun sol üst tarafında bulunan bu alfabenin noktalı kabartmalarını kolayca hissedebilirsiniz.
Siz de, paranızın sahte olup olmadığını yukarıdaki bilgileri kontrol ederek anlayabilir; eğer sahteyse tekrar aldığınız yere iade edebilirsiniz. Pek çok bankanın ATM’sinden bile günümüzde verilebilen sahte paralar, her zaman elle ayırt edildiğinde daha başarılı sonuçlar doğurabilmektedir. Dolayısıyla, sizin de bir makine almak yerine yukarıdaki yöntemlerle paranın sahte olup olmadığını kontrol etmeniz doğru olacaktır.