Ölen Kişinin Emekli Maaşı Kızına Nasıl Bağlanır?
Ölen Kişinin Emekli Maaşı Kızına Nasıl Bağlanır?
Türkiye’de sigortalı çalışıp emekli olan yahut emekliliğini dışarıdan kurumlarla tamamlayan pek çok insan var ve bu emekliler, öldüklerinde maaşlarının yetim kalan çocuklarına bırakılmasını uygun görebiliyorlar. Yasal düzenlemelerle bu konunun çerçevesi belirlenmiştir.
Emekli maaşı hangi kurumdan olursa olsun fark etmeksizin, her emeklinin ardında kalan çocuklar rahatlıkla emekli maaşından “yetim maaşı” olarak babaları öldükten sonra faydalanabilmekteler.
Ayrıca Bkz: Ölen Kişinin Emekli Maaşı Eşine Nasıl Bağlanır?
Bakıldığında, Türkiye’de uzun süredir işlenen bu sistemle siz de bir kız çocuğu olarak ölen babanızın emekli maaşından pay alabilir ve yetim maaşı ile hayatınızı sürdürebilirsiniz. Ancak, aşağıdaki şartlara da uygun olmanız koşulu ile tarafınıza yetim maaşı verilebildiğini hatırlatalım.
- Öncelikle yetim maaşı alabilmek için kızın dul yahut evlenmemiş olması gereklidir. Kızın evlenmesi halinde hem soyadı değişeceği için hem de yeni bir hayat arkadaşı olacağı için, aileden ayrıldığından ötürü yetim maaşı kendisine verilmemektedir.
- Ölen kişinin emekli maaşını almak için bir diğer şart ise çalışamayacak durumda olmak halidir. Örneğin, engelliyseniz yahut çalışmaya engel teşkil edecek bir duruma -sakatlık, yarı engelli hali vs.- sahipseniz size de yetim maaşı bağlanabilmektedir.
Yukarıdaki şartların herhangi birine uyum sağlıyorsanız, yapmanız gereken tek şey ilinizin sosyal hizmetler kurumuna gitmektir. Sosyal hizmetler kurumunda, danışmanla yapacağınız görüşme sonrasında gerekli birimlere yönlendirilirsiniz ve babanızın yahut annenizin emekli maaşından pay alabilirsiniz.
Türkiye’de kaç yıl geçerse geçsin, kızın dul kalması durumunda babasının yahut annesinin emekli maaşı yine kendisine tanımlanabilmektedir.
SGK tarafından yapılan yönlendirmelerde dilekçenizi doldurduktan sonra, dilekçeniz 1 hafta içerisinde işleme alınır ve böylece rahat bir biçimde siz de aylık maaşınıza kavuşabilirsiniz.
Her ilin SGK kurumunun işleyişi farklı olduğundan, burada prosedüre dahil detayları paylaşmak pek mümkün değil; ancak işinizi SGK kurumunda halletmenizin kesin bir bilgi olduğunu iletelim.