Öğrenciye Geri Ödemesiz Burs Başvuruları
Öğrenciye geri ödemesiz burs başvuruları nasıl yapılır; Eğitim hayatında geçim sıkıntısı yaşamamak ve ailelerine destek sağlamak isteyen adaylar, Öğrenciye Geri Ödemesiz Bursları araştırmaya başladı. Devlet, KYK ve belediyeler aracılığıyla; bazı özel kurum ve kuruluşlar da kendi imkanları doğrultusunda, belirli şartları taşıyan öğrencilere karşılıksız burs imkanı sağlıyor.
İçeriğimizde Neler Var?
Öğrenciye Geri Ödemesiz Burs Veren Kurumlar Hangileri?
Bir öğrenci, devletten ve/veya vakıf ve derneklerden burs alabilir. Bu yazımızda öncelikle devlet burslarını, sonrasında da özel kurumların sağladığı burs imkanlarını beraber inceleyeceğiz.
Devlet, öğrenciye burs veren kurumların başında geliyor. Bu alanda ise hepimizin en çok duyduğu kurum Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü, kısa adıyla KYK’dır. KYK bursu sadece belirli kriterleri sağlayan öğrencilere veriliyor. Bu kriterleri birazdan detaylandıracağız.
Öğrenciye burs veren kurumlardan bir diğer akla gelen yer ise Belediyelerdir. Burada hem büyükşehir ve il belediyeleri, hem de ilçe belediyeleri tarafından bu imkan sağlanabiliyor. Belediyeler, sosyal yardımlar için her yıl ayırdığı bütçeden yardıma muhtaç olan ailelerle birlikte ihtiyacı olan öğrencilere de maddi destek sağlıyorlar. Belediyeler, kurum ayrımı yapmaksızın ilkokul, lise ve üniversite öğrencileri için desteklerde bulunuyorlar.
KYK Bursu Nedir ve Nasıl Alınır?
KYK bursu, eğitim hayatında sana kolaylıklar sağlayabilmek amacıyla, devlet tarafından verilen maddi destektir. Bursu, sadece belirlenen şartlara uygun kişiler alabilir. E-devlet üzerinden “Katkı Kredisi ve Burs Sorgulama” aracılığıyla, burs almaya hak kazandı iseniz ödeme detaylarına ulaşabilirsiniz.
2021-2022 eğitim ve öğrenim yılı için verilecek olan burs başvuruları, tamamen internet üzerinden yapılacaktır. KYK resmi sayfasından, belirlenen tarihler arasında başvuru yapmak zorunludur. Yapılan başvurular bir komite tarafından değerlendirilerek sizlere dönüş yapılır. Burs almaya hak kazandıysanız e-devlet üzerinden KYK Taahütnamesi’ni onaylamanız gerekiyor. KYK bursu başvuru tarihleri Eylül ayı içerisinde belli olacak.
KYK burs ödemeleri geçen sene lisans öğrencileri için 650 TL, yüksek lisans öğrencileri için 1300 TL, doktora öğrencileri için ise 1950 TL idi. Bu yıl ise enflasyona bağlı olarak bu tutarların artacağını bekliyoruz.
KYK Bursundan Kimler Yararlanabilir?
Yüksek öğrenim gören başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilere 5102 sayılı Yüksek Öğrenim Öğrencilerine Burs/Kredi Verilmesine İlişkin Kanun hükümlerine göre karşılıksız verilen burstan yararlanabilecek öğrenciler aşağıdaki gibidir:
- Ön lisans öğrenimi gören öğrenciler;
- Lisans öğrenimi gören öğrenciler;
- İki yıllık okullardan mezun olup, dört yıllık okulların üçüncü sınıfına dikey geçiş sınavı ile ara vermeden kayıt yapan öğrenciler;
- Yüksek Lisans (Master ve Doktora) öğrencileri (hazırlık sınıfında burs verilmez);
- ÖSYM sınav sonucunda belirlenen puan türüne göre ham puan bazında ilk 100’e giren öğrenciler;
- Kurum Kuruluş Kanunu gereği, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen, kıstaslara göre Amatör milli sporcu olan öğrenciler burstan yararlanabilir.
Önemli Not > Bir öğrenci aynı anda, hem KYK bursu hem de öğrenim kredisi alamaz!
KYK resmi sitesinden başvuru yapmak için > TIKLAYIN
Belediye Bursu Nedir ve Nasıl Alınır?
Belediyelerin burs verme yetkisi eskiden kısıtlı iken şimdi yüksek öğrenim öğrencilerine kadar burs verme imkanına kavuştular. Belediyeler için tek aranan şart ise verdikleri bu bursu, 3 aylık periyotlar halinde KYK’ya bildirmeleri gerekmesi. Bu zorunluluk ise sadece üniversite öğrencilerini kapsamaktadır; ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine verilen burslar için herhangi bir kuruma bildirimde bulunmaya gerek yok.
Belediye bursundan yararlanmak için belirli evrakların hazırlanması gerekiyor. Başvuruda bulunmak için gerekli evraklar belediyelere göre değişse de en çok istenen evraklar şunlardır:
- Belediye burs başvuru dilekçesi
- Öğrenim gördüğü okula kayıtlı olunduğunu gösteren öğrenci belgesi
- Nüfus cüzdanının aslı ve fotokopisi
- Yoksulluk belgesi
- Sabıka kaydı / Disiplin cezası almadığına dair belge
- Vukuatlı Nüfus kayıt örneği
- Öğrenci belgesi ve not durumunu gösteren transkript
- Varsa kendisinin ya da aile bireylerinin engelli raporu fotokopisi
- Başka okuyan kardeşler varsa bu durumu gösteren belgeler
- Öğrencinin banka hesap bilgilerini içeren belge
Bu belgeleri tamamlayan öğrenciler, belediyelerin Sosyal Yardım Müdürlükleri ile Kadın Koordinasyon Merkezlerine giderek başvuruda bulunabilirler. Belgelerinizi teslim ettikten sonra, başvuru yaptığınız bölümdeki yetkili kişiler tarafından bir incelemeye tabi tutulursunuz. Yapılan inceleme olumlu sonuçlanırsa size bilgilendirme yapılacak ve burs desteğinden faydalanacaksınız.
Belediyelerin öğrencilere sağladığı destek miktarları değişmekle birlikte 500 TL ile 700 TL’dir. Fakat her belediyenin ayırdığı bütçe farklılık gösterebilir. Örneğin İstanbul Büyükşehir Belediyesi öğrenciler için 3 ayda bir olmak üzere 3.200 TL burs vermektedir. 3.200 TL olan burs ilk ay 1.200 TL diğer iki ay ise 1.000’er TL olmak üzere destek ödemesi yapmaktadır.
Belediye Bursundan Kimler Yararlanabilir?
Belediye bursundan yararlanacak öğrencilerde aranan ilk şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarıdır. Bunun dışında aranan diğer şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- 25 yaşından küçük olmak
- Ön lisans veya Lisans öğrencisi olmak
- Herhangi bir iş yerinde çalışıyor olmamak
- Mal varlığınıza ve gelir durumunuza bakılmış olduğunda maddi desteğe ihtiyacınızın olması gerekiyor
- Herhangi bir kurumdan veya herhangi özel bir yerden burs alıyor olmamak
- Ara sınıflarda okuyan öğrencilerden sadece not ortalamaları 4 üzerinden en az 2,5 olan öğrenciler (aynı zamanda bir üst sınıfa geçmiş olması gerekiyor)
- Sicilinizin temiz olması ve karakterinizin de düzgün olması
- Devlet üniversitesinde okuyor olmak veya Vakıf /Özel üniversitede yüzde yüz burslu okuyor olmak
Belirtmiş olduğumuz bu şartlara uyum sağlayan öğrenciler, belediyelerin ilgili merkezlerine giderek öğrenci burslarına başvuru yapabilirler.
Vakıf ve Dernek Bursu Nedir ve Nasıl Alınır?
Vakıf veya dernekler, burs vermek için gerekli olan şartları kendileri belirlediği için her kurumun kriterleri farklılık gösterir. Bazı kurumlar sadece başarılı öğrencilere burs vermek isterken kimi ise kendi bünyesinde gönüllü faaliyetlerde bulunmanızı isteyebilir. Durum böyle olsa da öğrenciye geri ödemesiz burs vermek isteyen kurumlar temel 2 kriteri göz önünde bulundurur:
- Başarı seviyen
- Maddi yardıma gerçekten ihtiyacın olup olmadığı
Kurumdan kuruma bu kriterlerin önceliği değişmekle birlikte ikisini birbirinden ayıra da bilirler.
Başarı durumunuzun belirlendiği en önemli belge YKS sonuç belgenizdir. Her kurum, kendine göre belli bir sıralama yapar. Ayrıca sizden öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bir belge de isteyecekleri için ancak üniversite kaydınızı yaptırdıktan sonra vakıf veya dernek burslarına başvuru yapabilirsiniz. Her kurumun burs verme kriteri farklı olduğu için bu kuruma dair kendi sitelerindeki bilgi ve belgeleri incelemeniz gerekiyor.
Öğrenciye geri ödemesiz burs veren vakıf veya derneklerden bazıları ise şunlardır:
- TÜBİTAK
- Türk Eğitim Vakfı
- İstanbul Sanayi Odası Vakfı
- İstanbul Ticaret Odası
- Milli Eğitim Bakanlığı
- Mehmet Zorlu Vakfı
- Toplum Gönüllüleri Vakfı
- Vehbi Koç Vakfı
- 21. Yüzyıl Eğitim Ve Kültür Vakfı
- Alarko Eğitim ve Kültür Vakfı
- Dr. Ali Mümtaz Gürsoy Okutma Vakfı
Siz de vakıf burslarına başvuru yapmak istiyorsanız, her vakfın farklı istekleri olduğu için her bir vakıf için ayrı ayrı burs vermek için istedikleri şartları araştırmalısınız.
Eğer burs imkanından yararlanamıyorsanız:
Eğitim Kredisi Başvurusu için > TIKLAYIN