Meyve Bahçelerine Hibe ( Fidan-Ceviz-Aronya )

Meyve bahçelerine hibe ( Fidan-Ceviz-Aronya ); Ülkemizin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan tarım alanında hibe destekleri verilmeye devam ediliyor. Bu destekler kapsamında elma bahçesi, sertifikalı fidanlar, üzüm bağı gibi alanlarda geçimini sağlayan veya yeni girişimlerde bulunmak isteyen çiftçiler ve çiftçi adayları için meyve bahçelerine hibe veriliyor. Meyve bahçelerine hibe programının kapsamı nedir? Hibe desteğinden yararlanmak için gerekli şartlar nelerdir? ile çiftçilerimize verilen diğer desteklere dair detayları yazımızda bulabilirsiniz.
İçeriğimizde Neler Var?
Meyve Bahçelerine Hibe Desteği
Son yıllarda giderek önem kazanan ve pek çok kişinin bütçesinin en büyük destekçisi olan Köye Dönüş Projesi kapsamında meyve bahçesi hazırlamak isteyen, fide ve fidan yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilere devlet desteği veriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı yeni proje ile çiftçilerimizin meyve bahçelerine hibe destek tutarları belirlendi. Meyve bahçelerinde, yarı bodur meyve fidanlarına 350 TL, bodur meyve fidanlarına 400 TL destek verileceği duyuruldu. Diğer meyve fidanları için de yaklaşık olarak 280 TL destek ödemesi yapılacak. Ayrıca Aronya bahçesi kuracak girişimciler için de faiz indirimli kredi imkanı sunuldu.
Sertifikalı Fidan/Fide ve Standart Fidan Kullanım Desteği (TL/da) | Standart | Sertifikalı |
Bodur/Yarı Bodur Meyve Türleri ile Bahçe Tesisi |
350 |
400 |
Çilek Fidesi Desteği |
– |
400 |
Diğer Meyve Fidanları ile Bahçe Tesisi (Bağ ve Nar hariç) |
100 |
280 |
Aronya Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Tarım ve Orman Bakanlığına kuruluşu olan Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün yayımladığı Aronya Fizibilite Raporu ve Yatırımcı Rehberi ile aronya yetiştiriciliği için yol haritası düzenlendi. Aronya, gem birim alanda yüksek getiri sağladığı hem de sağlık yönünden fazlaca yararlı olduğundan dolayı, dünya çapında çok aranan bir bitki olup, ülkemizde ise yeni yeni tanınıyor. Bu sebeple de son yıllarda ihracat imkanlarının da ortaya çıkması nedeniyle aronya yetiştiriciliğine olan talep her geçen gün artıyor.
Sadece ülke içi yatırımların arz talep dengesi değerlendirildiğinde bile arz tarafında gerekliliğin oldukça yüksek düzeyde olduğu görülüyor. Aronya yetiştiriciliği sayesinde ülke içi ihtiyaç yerli üretimle karşılanacak ve bundan daha da önemlisi ihtiyaç fazlası üretim de ihracata taşınarak ülkeye döviz girdisi sağlanacaktır. Tarım ve Orman Bakanlığı, aronya yetiştiriciliğine;
- Yatırım yılı için, sertifikalı fidan kullanım desteği kapsamında fidan bedelinin %15’ini karşılayacak,
- Aronya bahçesi kurmayı teşvik etmek amacıyla da %95’lere varan faiz indirimli kredi imkanı sağlayarak üretimi destekleyecek..
Tarımsal Üretime Düşük Faizli Kredi Kullandırılmasına İlişkin Karar kapsamında, tarımsal üretimi desteklemek ve finansal ihtiyaçları karşılamak amacıyla uygun şartlarda kredi imkanı sağlamak için Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) tarafından, sertifikalı filan vasıtasıyla aronya yetiştiriciliği yapmak isteyen girişimcilerin yatırım ve işletme olanaklarını desteklemek amacıyla faiz indirimli kredi imkanı sağlanıyor. Bu desteğin;
- %75’lik kısmı, meyve yetiştiriciliği indirimi;
- %20’lik kısmı ise bakanlık tarafından sağlanan sertifikalı fidan kullanmak şartı ile veriliyor.
Toplam indirim oranı ise %95 olup, neredeyse faizsiz kredi imkanı sağlanıyor.
Aronya Yetiştiriciliğine Hibe Programı
Bitkisel Üretime Destekleme Yapılmasına Dair Tebliğ gereğince verilen destek kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, aronya bahçelerine oldukça fazla destekler veriliyor. Sertifikalı aronya fidanı kullanılması durumunda, fidan bedelinin yaklaşık %15’i hibe ediliyor. Ayrıca dekar başı yaklaşık 19 TL Mazot ve Gübre Desteği de ek olarak sağlanıyor.
Meyve Bahçesi Hibesi Alma Şartları
Meyve bahçeleri kuracak girişimciler ve genç yatırımcılar, hibe programı detaylarını ve başvuru şartlarını merak ediyorlar. İlk olarak, köye dönüş projesi kapsamında 30.000 TL hibenin yanı sıra, 100.000 TL’ye kadar da faizsiz kredi imkanı sağlanıyor. Bunların yanı sıra, köye dönüş yapmak isteyen çiftçilere de 100.000 TL’ye kadar faizsiz meyve bahçesi kredisi veriliyor.
Köye Dönüş Projesi Başvuru ve Ayrıntılar > TIKLAYIN
Meyve bahçesi hibesi alabilmek için gerekli şartlar ise:
- 10.000 m2 (10 dekar) alanda minimum 250 adet sertifikalı fidan dikilmesi (yarı bodur ve bodur olmamak şartı aranır);
- 4.000 m2 (4 dekar) alanda minimum 800 adet sertifikalı bodur fidan dikilmesi;
- 6.000 m2 (6 dekar) alanda minimum 500 adet yarı bodur sertifikalı fidan dikilmesi;
Bu desteklerin yanı sıra çağa makinesi, tel dikenli kafes ve direk ile çevrili askı sistemleri kurulması için de meyve bahçesi desteği kapsamında destek alabilirsiniz. Fidan sayısı en az 800 ve 2000 adet fidan için başvuru yapabilirsiniz. Minimum 4.000 m2 (4 dekar) alanda 1500 adet fidan için de başvuru yapabilirsiniz. Sertifikalı fidanların içinde kivi yetiştiriciliği, böğürtlen, ahududu yetiştiriciliği destek kapsamı dahilindedir.
Diğer Tarımsal Destek Alanları
Bu yıl, çiftçilere verilecek olan desteklerin diğer alanları şu şekilde:
- Mazot, gübre ve toprak analizi desteği,
- Fındık desteği,
- Bitkisel üretim destekleri,
- Sertifikalı tohum, fide ve fidan destekleri,
- Organik tarım ve iyi tarım uygulamaları destekleri veriliyor.
Bu desteklerden yararlanmak isteyen çiftçilere verilecek olan destek tutarları aşağıdaki gibidir:
Sertifikalı bodur meyve fidan türleri ve bahçe tesisi |
400 TL |
Yarı Bodur meyve fidan türleri ve bahçe tesisi |
350 TL |
Bağ ve diğer meyve fidanları ve bahçe tesisi |
280 TL |
Zeytinde yağlık çeşitler ile bahçe tesisi |
150 TL |
Narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirme |
250 TL |
Virüsten ari fidanlara ilave olarak |
100 TL |
Sertifikalı çilek fidesi desteği |
350 TL |
Bahçe Tesisi Destek Programı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup aşağıdaki belgeler hazırlanarak destek talebinde bulunulması gerekiyor:
- Güncel ÇKS belgesi,
- Başvuru dilekçesi ve taahhütname,
- Fidan ve fide kullanım desteklemesi talep formu,
- Satış faturaları,
- Sertifika belgesinin fotokopisi,
- Bitki muayene raporu örneği,
- Bahçe kiralanmış ise kira kontratı örneği,
- Fatura düzenleyen kişiye ait fidan ve fide üretici belgesi veya tohumculuk bayi belgesinin örneği.
Ayrıca:
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir? Nasıl Kayıt Olunur? öğrenmek için > TIKLAYIN
Genç Çiftçilere 30 bin TL Hibe Kredi Başvurusu > TIKLAYIN
Tarım Kredi Kartları Avantajları ve Seçenekleri > TIKLAYIN