Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Maaş Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Maaş Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Günümüzde, bankacılık sektöründe mağdur olanların sayısı gittikçe artmakta ve bu mağduriyetlerin giderilmesi maalesef kolayca söz konusu olamıyor. Zira, insanlar banka mağduru olarak ödemelerini toplu olarak yapabilecekleri, bu toplu parayı nereden bulabileceklerini bilmiyorlar. Kredi kartları engelli, kredi alımları yasak olan ve kara listede olan bu mağdurlar, son çareyi genelde borçlarını ödememekte buluyorlar ancak sigortalı bir çalışan yahut bir devlet memuruysa, maaş hesaplarından yahut banka hesaplarından, paralarına bloke hakkı dolaylı yoldan doğabiliyor.

Bankalar tarafından tahsis edilen ve devlet tarafından da onaylanan bu maaş blokesi yetkisi, günümüzde maaşın dörtte bir oranına kadar veriliyor. Bu yazımızda detaylı olarak maaş blokesi olayını tanımlayacak, maaş blokesine engel olmak için yapmanız gerekenleri açıklayacağız, buyurun beraber inceleyelim.

Maaş Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Maaş Blokesi Nedir?

Bir devlet memuruysanız yahut SGK aracılığıyla sigortanız başlamışsa ve bir yerde çalışıyorsanız, yasal olarak devlet tarafından “çalışıyor” görülürsünüz ve bu durum bankalar tarafından da rahatlıkla görüntülenebilir. Çalışıyor olduğunuzu bilen bankalar, eğer bir banka mağduruysanız, ödenmemiş kredi yahut kredi kartı borcunuz varsa; SGK aracılığıyla maaşınıza yahut devlet memuruysanız, devletteki maaş hesabınız aracılığıyla maaşınıza bloke koyabilir. Buna kısaca “maaş blokesi” adını veriyoruz. Maaş blokesi, günümüzde maaşınızın dörtte biri oranına kadar rahatlıkla yapılabiliyor ve bunlar genelde imzaladığınız kredi sözleşmelerinde yazıyorlar ancak pek çok insan, maalesef kredileri ödeyecekleri inancıyla direkt, sözleşmeye bakmadan sıcak para aşkıyla almak istediklerinden, bu konuda bilinçsizler.

Banka Hesabı Blokesi Nasıl Kaldırılır? > TIKLAYIN

Maaş Blokesi Neden Gelir?

Gerek devlete, gerekse katılım bankalarına var olan kredi borçlarınızdan, rahatlıkla maaş blokesi yemeniz mümkündür. Örneğin, bir vergi borcunuz varsa ve bu borcu bir türlü yapılandırmadıysanız, borcunuz taksitli olarak, maaşınızın dörtte biri oranında rahatlıkla maaşınızdan alınabilir. Bu, emekli maaşı blokesi de olabilir; çalıştığınız yerde aldığınız maaşın blokesi de…

Günümüzde, maaş blokesini en çok katılım bankaları kullanıyorlar. Özellikle avukatlık bürolarına devredilmiş borçlar, avukatlık büroları tarafından araştırılan borçlu profilinin belli bir maaşı varsa; oradan alınabiliyor ve böylece daha kolay, basit bir ödeme sistemi oluşturulabiliyor. Bunun dışında, en sık gördüğümüz ikinci maaş blokesi durumu, vergi borçları. Pek çok insan, işletmesine dair; eğer bir esnafsa vergi borcunu ödemeyebiliyor ve yapılandırmadan borçlu olarak yaşamına devam edebiliyor zira bunun faiz dışında herhangi bir yaptırımı mevcut değil. Ancak bu esnaflar, emekli olduklarında dörtte bir oranında karşılaştıkları kesintiyle vergi borçlandırmasını ödemek zorunda kalabiliyorlar.

Dolayısıyla, maaş blokesinin hem devletten, hem özel sektörden gelebileceği aşikâr.

Maaş Blokesi Nasıl Kaldırılır?

Maaş blokesini direkt kaldırmak için birkaç yol mevcut ancak bunların hiçbirinin kesin olmadığını belirtmemizde fayda var. Eğer sizler, imzaladığınız sözleşmelerde, özellikle; özel sektördeki katılım bankalarında kredi kullanımı, kredi kartı kullanımı için imzaladığınız sözleşmelerde böyle bir maddenin altına da imza attıysanız; maaş blokesi yapılabileceğine dair bir yetki vermişsiniz demektir ve herhangi bir hak aramanız bu minvalde epey zordur. Ancak, böyle bir şey imzalamadığınıza ve bu paraya ihtiyacınız olduğuna eminseniz, aşağıdaki iki yol denenebilir.

  • Tüketici Mahkemeleri: Tüketici mahkemeleri, maaşınıza konulan blokeyi kaldırabilmek için iyi bir yoldur ve hakkınızı aramanızı sağlayabilir. Yazacağınız dilekçede, meramınızı açıkça belirtmeniz halinde, tüketici mahkemesi yetkilileri sizlerle yakın zamanda iletişime geçecektir.
  • Avukatlık Büroları: Yine, herhangi bir avukatlık bürosuna gidip; özellikle finans konusunda deneyimli bir avukatla görüşerek, bu sorununuza bir çözüm bulabilmeniz mümkündür. Avukatın yönergeleri dahilinde, bankaya dava açılabilir ve maaş blokesi ortadan kaldırılabilir.

Ancak her iki yöntemin de, borcunuzu er ya da geç ödemenize engel olamayacağını bildirmekte fayda var.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.