Kripto Para Piyasası | Ethereum ve Bitcoin’in Geleceği
Kripto para piyasası bir süredir düşük seviyelerde seyrediyor. Ancak kripto piyasasının iki amiral gemisi Ethereum (ETH) ve Bitcoin (BTC) ilgi çekmeye devam ediyor. Piyasa değeri en büyük kripto paralar arasında başı çeken Bitcoin ve Ethereum, vadettikleriyle yatırımcıları heyecanlandırıyor.
Peki Ethereum ve Bitcoin’i nasıl bir gelecek bekliyor? Bu yazımızda önce kısaca “Ethereum nedir?” ve “Bitcoin nedir?” sorularına cevap verecek, ardından ETH ve BTC coin’lerin geleceklerini tartışacağız.
İçeriğimizde Neler Var?
Bitcoin Nedir?
İlk defa 2008’de Satoshi Nakamoto takma ismini kullanan bir kişi ya da grup tarafından önerilen Bitcoin (BTC), ilk blockchain ağı ve kripto para birimidir. Bitcoin, merkeziyetsiz yapısı ve eşler arası para transferine olanak sağlamasıyla finans dünyasında devrim yapmıştır.
ABD doları, Türk lirası gibi itibari paralar merkez bankalarınca çıkarılır ve güvene dayanır. Bitcoin ise merkezi bir otoriteye bağlı değildir ve karşılıklı güven gerektirmez. Bitcoin’de güven, ağı çalıştıran tüm düğümlerin (yani bilgisayarların ya da donanımların) dahil olduğu Proof-of-Work (PoW) konsensüs algoritmasıyla sağlanır.
Proof-of-Work, ağı çalıştıran ve ağdaki işlemleri doğrulayan düğümlerin dürüst davranması için ekonomik teşvikler sunarak karşılıklı güven gerektirmeyen bir yapı inşa eder. Ağdaki işlemleri doğrulamakla yükümlü düğümler, “madenci” olarak anılır. Farklı coğrafyalardan binlerce Bitcoin madencisi, ağın güvenliğini ve işlemlerin doğruluğunu sağlamak için bilgisayarlarının hesaplama gücünü kullanır. Bunun karşılığında ise BTC coin ile ödüllendirilirler. Bu aynı zamanda BTC üretim sürecidir. Bununla beraber, BTC coin arzı 21 milyon ile sınırlandırılmıştır. Sınırlı arzı nedeniyle birçok uzman Bitcoin’i kripto para dünyasının altını olarak görür.
Bitcoin, eşler arası (yani aracı bir kurum gerektirmeyen) para transferini mümkün kılarak bankalara olan ihtiyacı ortadan kaldırmıştır. Merkeziyetsiz finans (DeFi) fikri, Bitcoin ile gerçeğe dönüşmüştür.
Ethereum Nedir?
Ethereum (ETH), 2014 yılında, Bitcoin’in sınırlarını genişletmeyi amaçlayan Vitalik Buterin ve destekçileri tarafından önerilmiş; 2015 yılında piyasaya çıkmıştır.
Ethereum, akıllı sözleşmeler aracılığıyla blockchain üzerinde merkeziyetsiz uygulamalar (dApp) oluşturulabilmesini amaçlar. Bitcoin, bu özellikten yoksun olduğu için kullanım alanı sınırlı kalmıştır. Ancak Ethereum, geliştiricilere sağladığı özgürlük alanıyla DeFi, NFT, GameFi gibi ekosistemlerin gelişip büyümesini mümkün kılmıştır. Bugün Ethereum blockchain ağı üzerinde birçok başka altcoin ve merkeziyetsiz uygulama faaliyet göstermektedir.
Ethereum, en başta Bitcoin gibi PoW konsensüs mekanizmasını kullansa da Eylül 2022’de Proof-of-Stake (PoS) adı verilen bir konsensüs mekanizmasına geçmiştir. PoS, daha enerji verimli bir algoritma olarak bilinir. PoS konsensüs mekanizmasında madencilerin yerine doğrulayıcılar vardır. Ağın güvenliğinden sorumlu olan Ethereum doğrulayıcıları, belirli miktarda ETH coin stake ederek kolektif bir doğrulama sürecinin parçası olurlar. Bunun karşılığında ETH ödülleri kazanırlar.
Ethereum ve Bitcoin’in Geleceği
Ethereum ve Bitcoin’in geleceği, genel olarak kripto para teknolojisinin geleceğinden bağımsız ele alınamaz. Aslında bunun tersi de geçerlidir. Piyasa değeri en büyük kripto paralar olan Ethereum ve Bitcoin, bütün kripto para ekosisteminin geleceğinde belirleyici bir rol oynamaktadır.
Kripto paralar, bugün 1 trilyon doların üzerinde toplam küresel piyasa değerine sahip. Bu değerin büyük kısmını ise önce Bitcoin, ardından Ethereum oluşturuyor. Bitcoin’in piyasa değeri bu yazı yazıldığı sırada yaklaşık 540 milyar dolar. Ethereum’un piyasa değeri ise 224 milyar dolar civarında bulunuyor.
Bitcoin ve Ethereum, sırf kripto para piyasasında sahip oldukları hakim konumla bile sağlam durumda olduklarını gösteriyor. Bununla beraber, bir finansal varlığın geleceğinden bahsederken yalnızca piyasa değerine dayanamayız.
Bitcoin ve Ethereum, binlerce düğümden oluşan yapılarıyla en güvenli blockchain ağları olarak görülür. Doğal olarak, merkeziyetsiz finans ve eşler arası, aracısız para transferi söz konusu olduğunda bu iki blockchain hâlâ en çok tercih edilenlerdir.
2008 Finans Krizi’yle beraber merkezi finans, özellikle bankacılık sistemi çokça tartışılır olmuştu. Yakın zamanda gerçekleşen Silicon Valley Bank (SVB) ve diğer banka iflasları, bankacılık sisteminin zaaflarını bir kez daha gündeme getirdi. Bu noktada herkes bir kez daha gözlerini kripto paralara çevirdi. Bugün özellikle Bitcoin ve Ethereum, en büyük kripto paralar ve blockchain ağları olarak, geleneksel bankacılık sistemine alternatif sunuyorlar.
Ancak Ethereum ve Bitcoin’in merkezileşmiş para ve bankacılık sistemine gerçek bir alternatif olup olamayacağını belirleyecek olan yalnızca bu blockchain’lerin teknolojileri değil. Türkiye dahil birçok ülke, kripto paralara yönelik regülasyonlar geliştiriyor. Ethereum ve Bitcoin yatırımcıları, bu regülasyonlara uyum sağlayabilirse, bu iki kripto para biriminin finans dünyasında çok daha sağlam bir yere oturması işten bile değil.
Bu arada Ethereum ve Bitcoin kullanım alanları da artmalı. Günümüzde AMC ya da Tesla gibi dev şirketler kripto paralar ile ödeme kabul etmeye başladı. Müşterilerinin kripto paralarla ödeme yapmasına izin veren şirket sayısı arttıkça en büyük iki kripto para birimi olan BTC ve ETH de çok daha değerli hale gelecek.
Ethereum Nereden Alınır? Bitcoin Nereden Alınır?
Piyasa değeri en büyük kripto paralar olan Bitcoin (BTC) ve Ethereum (ETH), kripto para borsaları üzerinden kolayca satın alınabilir. Türkiye’de Bitlo üzerinden Türk lirası ile BTC satın almak ve ETH satın almak mümkündür. Satın aldığınız coin’leri daha sonra yine Türk lirası karşılığında satabilirsiniz.