Kredi Yapılandırma Ücreti Nasıl Geri Alınır?

İçeriğimizde Neler Var?
Kredi Yapılandırma Ücretini İade Alabilirsiniz
Kredi yapılandırma, ülkemizde uzun yıllardır işleyen bir hizmet olarak biliniyor ve pek çok insan, kredileri için daha iyi bir yapılandırma teklifi geldiğinde; yahut kredilerinin aylık taksitlerini ödemekte zorlandıklarında, yapılandırma yoluna gidebiliyorlar.
Kredi yapılandırma hakkında detaylı bilgi için > TIKLAYIN
Örneğin, 36 aylık taksitlerle kredi alan birey, ödemede zorlandığı zamanlarda kredi yapılandırma talebi gerçekleştirip; kredi yapılandırma sonrasında 72 aya kadar vade ile borçlarını daha rahat bir biçimde ödeyebiliyor. Elbette, bu durumun dezavantajları da mevcut. Bunlardan bir tanesi, kredi yapılandırma ücreti. Bu ücret, hali hazırdaki yapılandırılacak kredi tutarınızın %2’si oranında tarafınızdan alınıyor.
Günümüzde, kredi yapılandırma ücretinin yasallığı bağlamında pek çok tartışma gerçekleşse de, kredi yapılandırma işine dair düşünülmesi gereken pek çok başka nokta da mevcut. Bizler, bugünkü yazıda sizler için kredi yapılandırma ücretinizi, eğer yasal değilse nasıl geri alabileceğinizi konuşacağız.
Yasal olup olmama durumu, günümüzde koşullara uygun olarak değişiklik gösteriyor ve bazı durumlarda kredi yapılandırma ücretinizi geri alabilirken; bazı durumlarda, alamıyorsunuz. Bu durumların, neler olduğunu; bir sonraki başlığımızda görebilirsiniz.
Kredi Yapılandırma Ücreti Yasal mı?
Kredi yapılandırma ücretinin yasallığı durumu, aldığınız krediye ve imzaladığınız sözleşmeye göre değişiklik göstermektedir. Örneğin, kredilerinizi yapılandırmak istediğinizde, karşınıza %2 oranında bir erken kapatma cezası gelir.
Bu ceza, aynı zamanda kredi yapılandırma ücreti yahut cezası olarak da bilinmektedir. Bu cezayı ödemek durumundasınızdır çünkü sözleşmede, bu madde geçer ve bu sözleşme tarafınıza imzalatılmıştır. Dolayısıyla, bu ücreti almak bankanın yasal hakkıdır; ancak, eğer sözleşmede konut kredilerinde olduğu gibi bir “ceza” maddesi mevcut değilse, kredi yapılandırma ücretini geri alabilmeniz mümkündür.
Ayrıca Bakınız: Kredi Yapılandırma Ücreti Yasal mı?
2012 Yılında, bir vatandaşın Tarsus’ta bir bankaya açtığı davayı kazandığını bilmekteyiz; örneğin bu durum bizim için bir ders niteliğinde etmen oluşturabilmektedir. %2 Oranından daha fazla alınan kredi yapılandırma ücreti, dava sonucunda bireye geri iade edilebilmiştir. Kısaca, sizin de ihtiyaç yahut taşıt kredinizde ceza maddeniz mevcut değilse ve kredi yapılandırma işleminde buna rağmen kredi yapılandırma ücreti minvalinde bir ücret ödüyorsanız; buna karşı çıkmak inisiyatifinizdedir ve hakkınızdır. Peki, nasıl karşı çıkabilirsiniz?
Kredi Yapılandırma Ücretini Nasıl Geri Alırım?
Kredi yapılandırma ücretini geri alabilmek için en kesin yollardan bir tanesi, tüketici mahkemeleridir. Bankalar, genelde sözleşmede “ceza” yahut “yapılandırma ücreti” maddesi olmamasına rağmen “komisyon” niteliğindeki keyfi ücretleri sizden keserlerse, tüketici mahkemelerine başvurarak, bu paranızı geri alabilmeniz mümkündür ve bunun örnekleri de geçtiğimiz yıllardan mevcuttur.
Tüketici mahkemesi dışında, hakkınızı Bimer gibi platformlarda da arayabilmeniz mümkündür.
Konut Kredisi Yapılandırma Ücreti Yasal mı?
Konut kredisi aldığınız vakit imzaladığınız sözleşmelerde çoğunlukla bir “ceza” maddesi olduğunu bilmekteyiz. Bu ceza, “erken kapatma cezası” olarak bilinmektedir ancak kredi yapılandırma işleminde de bir nevi borcunuzu kapatıp, yeni bir borç oluşturduğunuzdan ötürü; erken kapatma cezasını yemiş olursunuz.
Bu sebepten, sözleşmede imzaladığınız madde hasebiyle, konut kredisi yapılandırma ücretinin yasal olduğunu söyleyebiliriz ancak aldıkları bu ücret, kalan borç tutarının %2’sini geçmemelidir. Geçtiği takdirde, hakkınızı yasal yollardan aramanız mümkündür.
Konut Kredisi Yapılandırma Ücretini Nasıl Geri Alırım?
Konut kredisi yapılandırma ücreti, eğer sözleşmede “erken kapatma cezası” minvalinde bir madde imzalandıysa geri alınması imkansız ücretlerdendir zira; banka bunu sözleşme ile yasallaştırmıştır.
Kalan borcunuzun %2’sinden fazla olmamak kaydıyla alınan bu ücretin; %2’nin üstünde bir oranda alınması durumunda ise Bimer yahut tüketici mahkemelerine başvurarak bu ücretinizi geri alabilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda, keyfi alınan komisyonların ve ücretlendirmelerin olduğunu biliyoruz; bu davalara göz atarak, izlenen adımları öğrenebilir ve siz de aynı adımları atarak paranızı iade alabilirsiniz.