Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Kredi Notu Neden Düşer?

Kredi Notu Neden Düşer?

Kredi notu, tarafınıza Merkez Bankası tarafından verilen ve bankacılık profiliniz içerisinde büyük bir etkisi bulunan not tiplerinden bir tanesidir. Tüm bankalar, ortak olarak aynı kredi notu sistemini kullanmaktadır. Kredi notu sayesinde, rahatlıkla dilediğiniz krediyi çekebilirken aynı zamanda kendinizi bir anda kara listede de bulabilirsiniz. Bu notlandırmalar, bankacılık geçmişinizdeki ödemeler, faturalar, otomatik ödeme talimatları ve benzeri detaylar analiz edilerek verilir.

Notunuz eğer kırmızı kümede bulunuyorsa, yani 0 ila 699 arasındaysa örneğin; muhtemelen tarafınıza herhangi bir kredi verilmez ve herhangi bir tekliften yarar sağlayabilmeniz de olası değildir. Ek olarak, herhangi bir bankada ürününüz varsa; örneğin bu bir kredi kartıysa bu karta limit arttırımı talebinde bulunmanız halinde de cevap ret olacaktır. Peki, kredi notu neden düşer?

Kredi Notu Neden Düşer?

Kredi Sicilinin Bozulması

Bugünkü yazımızda sizin için kredi notu neden düşer? Sorusunu cevaplamaya gayret ederken aynı zamanda bu düşüşe etken olan etmenleri de adım adım sıralamaya gayret edeceğiz.

Ödenmeyen Banka Borçları

Kredi notunun düşüşünde etkili olan en büyük durumlardan bir tanesi, ödemediğiniz yahut geciktirdiğiniz banka borçlarıdır. Örneğin, 700 ila 900 bandında bir kredi notunuz varsa ve bu kredi notu ile kredi çektiyseniz, bunu düzenli ödemek zorundasınız. Aksi durumda, rahatlıkla kredi notunuz bu banttan aşağı inecek ve sizi kırmızı kümeye, yani “riskli” sınıfına alacaktır. Bakıldığında, riskli sınıfına giren pek çok insanın kara listeye girmesi de hiç zor olmamaktadır. Bu sebepten, eğer geç ödediğiniz kredi yahut kredi kartı borçlarınız varsa; kredi notunuzu düşürmek istemiyorsanız bunları düzenli ödemeye başlamalı ve son güne bırakmamaya da dikkat etmelisiniz. Son dönemde çokça artan kredi notu düşüşlerinin en büyük etmeni maalesef geç ödenen borçlardan kaynaklı.

Sürekli Banka Hesabı Açmak

Evet, ilginç bir sebep ancak sürekli banka hesabı açmak ve birden fazla banka hesabına sahip olmak da kredi notunuzun düşmesinde önemli etkenlerden bir tanesidir. Banka hesaplarının çok olması, pek çoğunu kullanmamanız ve öylesine kalması maalesef içerdeki para akışı sağlanmadığı; kısacası hareket olmadığı için kredi notunuzu düşürebilmektedir. Banka hesaplarında sürekli para girişi ve çıkışı yapmak, kredi notunuzun kısa sürede tekrar yükselmesini sağlayan etkenlerden biri olarak biliniyor. Dolayısıyla, siz de birden fazla kullanmadığınız banka hesabınız varsa kapatabilirsiniz.

Kredili Mevduat Hesabında Sürekli Eksiye Düşmek

Kredili mevduat hesabınız varsa ve ödemeleri sürekli geciktirip, bakiyenizde eksi tutarlara düşüyorsanız; bu da kredi notunuzun düşüşündeki etkenlerden bir tanesi olarak bilinmektedir. Kredili mevduat hesabınızı sadece zorunda olduğunuz dönemlerde eksi bakiyeye düşürüp, bunun yanında faizler birikmeden içerden yediğiniz tutarı kapatmanız, kısa süre içerisinde tekrar kredi notunuzun yükselmesine vesile olacaktır.

Ayrıca bkz: Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar

Kredi Kartında Sürekli Asgari Ödemek

Kredi kartınızın limiti yüksekse ve siz de borcunuzun her ay asgarisini ödüyorsanız; fark etmeseniz de faiz işlemeye devam eder ve borcunuz için kredi notunuz da otomatik olarak düşüşe uğrar. Dolayısıyla, kredi kartı borçlarınızın elinizden geldiğince tamamını ödemeniz ve zamanında ödemeniz, kredi notunuzun kısa sürede eski haline dönmesine vesile olur; ancak kredi kartınızın asgarisini ödemeyi sürekli hale getirmeniz maalesef kısa sürede sizi 600-700 bandına itecektir.

Vergi Borçları

Uzun süre ödemediğiniz ve sonrasında yapılandırdığınız vergi borçlarınız da, kredi notunuzun düşmesinde ana etken olarak bilinmektedir. Dolayısıyla, bir firmaysanız yahut taşıtınızın bir vergisi varsa; bunu muhakkak zamanında ödemeniz ilerleyen dönemlerde herhangi bir aksilik olmaksızın kredi notunuzun olağan halde kalmasını sağlayacaktır ve dilediğiniz krediyi, dilediğiniz zaman çekmeniz bu şartlar altında vuku bulur. Günümüzde vergi borçlarının kredi kartlarıyla taksitlendirilebildiğini de unutmayın.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.