Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

Son günlerde, kredi çekerken önümüze çıkan en önemli konulardan birisi de “kredi notu”dur. Kredi notu, banka ya da finans kuruluşları ile yaptığınız alış verişler sonucu olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilen puanlama türüdür. Bu puanlamanın yapılmasında çok sayıda etken var ve her bankanın kendine göre belirlediği bazı formlar karşımıza çıkıyor.

Kredi Notu

Kredi notunuzun yüksek olması sizler için büyük bir avantaj ve negatif olması durumunda da kredi çekme ya da kredi kartı sahibi olma gibi seçenekler zora giriyor diyebiliriz. Kredi notunuzun değerlendirilmesinde bazı ana başlıklar var ve dilerseniz bu başlıklara hep birlikte göz atalım…

Kredi Kartı Ödeme Alışkanlığı ve Kredi Ödemeleri

Kredi puanınızı etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesidir ve düzenli ödeme yapan bir banka müşterisi iseniz sizler de bankaların en değerli müşterileri arasında yer alabilirsiniz. Düzenli ödemeler kredi puanınızın hesaplanmasında %30’luk bir orana karşılık geliyor ve daha da önemlisi birçok banka kredi vermeden önce bu detayı göz önünde bulunduruyor. Kara listede olanların büyük bir kısmı da kredi kartı borcunu geciktiren ve kredi ödemelerinde de geciken müşteriler oluyor. Eğer imkanınız varsa kartlarınızın borçlarını ve kredilerinizin taksitlerini düzenli ödemeye gayret edin çünkü bu detay sizleri bankaların gözünde tercih edilebilir müşteri profili haline getiriyor.

Ödemelerin Gecikme Süresi

10 ila 20 günlük gecikmeler kredi notunuzu çok fazla etkilemiyor ancak ikinci taksit ile birlikte borcunuz henüz ödenmediyse kredi notunuz olumsuz bir şekilde etkileniyor. Ne yazık ki bankalar bu konuda çok hassas ve az önce de belirttiğimiz gibi düzenli ödeme konusunda biraz daha dikkatli davranıyorlar. Mümkün olduğu kadar taksitleri düzenli ödemeye ve ikinci taksit gelmeden tamamlamaya gayret gösterin. Bunu yaptığınız takdirde kredi notlarınız da belli oranda yükseliyor.

Var Olan Borçlarınız

Hali hazırda devam eden borcunuz varsa eğer bir başka bankaya kredi ya da kredi kartı için başvurduğunuzda bu detay göz önünde bulundurulacaktır. Birçok banka, kredi borcu olan müşteriye kredi vermiyor ancak istisnalar da mevcut! Kefil göstererek ya da üzerinizdeki herhangi bir malı teminat göstererek yeni kredi başvurusu yapabiliyorsunuz. Borçlarınızın olması kredi puanınızı %25 oranında etkiliyor. Eğer yeni bir kredi başvurusu yapmak istiyorsanız önce var olan borcunuzu temizlemeniz tavsiye olunur.

Kredi Kullanım Yoğunluğu

Hiç kredi kullanmayan birine göre düzenli kredi çeken ve kullanan birinin kredi notu puanı çok daha yüksek olacaktır. Bankalar her zaman daha aktif müşterileri tercih ediyor ve eğer daha önce defalarca kredi çekip düzenli ödeme gerçekleştirdiyseniz kredi puanı konusunda sorun yaşamayacağınızı da belirtmek isteriz. Kredi kullanımı konusunda profesyonel bir müşteri iseniz eğer yeni kredi başvurularında herhangi bir sorun yaşamazsınız ve hatta bankalar kredi vermek için özellikle kapılarınızı çalacaktır.

Kredi notu nasıl hesaplanır?

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?

  • Yukarıdaki başlıklar kredi notunuzu etkileyen birtakım faktörleri sizlere sunmak amacı ile yazıldı. Kredi notu hesaplaması için Findex’i tercih edebilirsiniz ve ilgili formu doldurduktan sonra kredi notunuzun kaç olduğu sizlere sms yolu ile bildirilecektir.
  • 0-699 Riskli Grup
  • 700-1099 Orta Riskli Grup
  • 1100-1499 Az riskli Grup
  • 1500-1699 İyi Grup
  • 1700-1900 Çok İyi Grup

Ayrıca bkz: Kredi Notu Yüksek Olan En Fazla Ne Kadar Kredi Alabilir?

Kredi Notunu Etkileyen Detaylar

KBB Puanı: Banaklar, müşterilerinin yaptığı işlem ve sonuçları birbirleri ile paylaşıyor ve bu sayede bir bilgi havuzu oluşuyor. Bu bilgi havuzunda olumlu değerlendirildiğiniz takdirde kredi puanınız olumlu değer kazanıyor.

Aylık Net Gelir: Bankalar, kredi başvurularınızı yaptığınızda aylık gelirinizi de göz önünde bulundurarak başvurularınızı değerlendirmeyi tercih ediyor.

Toplam İş Deneyimi: Sahip olduğunuz meslekte geçirdiğiniz süre ve düzenli bir iş sahibi olup olmadığınız da bankaların değerlendirdiği ve dikkat ettiği detaylar arasında yerini alıyor.

Öğrenim Durumu: Çok önemli bir detay olmasa bile bankaların göz önünde bulundurduğu bilgilerden bir tanesidir.

İkamet Edilen Evin Kime Ait Olduğu: Bir ev sahibi iseniz kredi notunuz bu durumdan fazlasıyla olumlu etkilenecektir ve kredi başvurularında bankaların bu konu ile ilgili bilgi almak istediklerini de belirtmek gerekiyor.

İdari Takip Sorgulaması: Bankaların paylaştığı bilgiler arasında bu detay da yer alıyor ve herhangi bir sorgu sürecinde olmamanız ya da böyle bir süreç geçirmemiş olmanız daha fazla tercih ediliyor.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklarımız:

Kredi Notu Sorgulaması Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN

Kredi Notu Bir Ayda Ne Kadar Yükselir? > TIKLAYIN

Kredi Notu Düşüklere Kredi Veren Bankalar > TIKLAYIN

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.