Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir? [6 FARKLI YÖNTEM]
Yapılan alışverişleri taksitlendirmek, ödemeyi en azından bir ay ertelemek ya da nakit para kullanmaya ihtiyaç duymamak gibi çeşitli imkanlar tanıyan kredi kartları bilinçsiz kullanıldıkları zaman ya da ekonomik bir sıkıntı ile karşı karşıya kalındığında çeşitli problemlere sebep olabiliyor. Bu nedenle kredi kartı borcunu ödemek önemli bir konudur.
Kart borçları bankanın belirlediği zamanlar çerçevesinde ödenmezse:
- Bankalar yasal yaptırımlar, haciz uygulamaları gibi çeşitli durumlara başvurabiliyorlar.
- Bu tip durumlarda da vatandaşların taşınmazları bankaya geçebiliyor ya da daha farklı problemler meydana gelebiliyor.
- Bu tip durumlarla karşılaşmamak için borç takibini doğru bir şekilde yapmak ve borcun ödenememesi gibi bir durum söz konusu olursa bankayla iletişime geçerek çeşitli ödeme planlarını hazırlatmak daha doğru olacaktır.
İçeriğimizde Neler Var?
Kredi Kartı Borcu Ödeme Yöntemleri Nelerdir?
Kredi kartı borcunu ödemek için banka şubesine giderek yetkiliye kullanıcı bilgilerinizi verdikten sonra nakit olarak ödeme yapabileceğiniz gibi bankaya ait ATM cihazları sayesinde de ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra farklı durumlar için çeşitli ödeme yöntemleri de mevcuttur.
Kredi Kartı Borcu İnternetten Nasıl Ödenir?
İnternet bankacılığı işlemleri sayesinde kartsız kredi kartı borcu ödemesi yapmanız mümkündür. Eğer kredi kartını kullandığınız bankada mevduat hesabınız da bulunuyorsa, mevduat hesabınızda yeterli para olması halinde kartınızın borcunu ödemeniz mümkündür.
Bunun için atmanız gereken adımlar neredeyse her banka için aynıdır:
- Bankanın mobil uygulamasını ya da internet bankacılığı sitesini açın.
- Giriş bölümüne geldikten sonra müşteri numarası ya da T.C. kimlik numarasını ve internet bankacılığı şifrenizi uygun boşluklara yazıp “giriş yap” yazısına tıklayın.
- Bankanın cep telefonunuza göndermiş olduğu doğrulama kodunu ilgili boşluğa girerek “giriş yap” yazısına tıklayın.
- Menüden “kartlarım” seçeneğini oradan da “kredi kartı borcu öde” yazısını bulup ödeme adımlarını tamamlayabilirsiniz.
- Eğer kredi kartını kullandığınız bankada mevduat hesabınız yoksa ya da bu hesapta yeteri kadar para yoksa başka bir banka hesabı aracılığıyla da borcunuzu ödemeniz mümkündür. Kart numarasına EFT hizmeti sayesinde diğer bankalardan EFT göndererek kredi kartı borcunuzu kapatabilirsiniz. Bazı bankalar EFT, havale gibi işlemlerden hiç ücret almazken bazıları belirli oranlarda para kesintisi yapıyorlar.
Başkasının Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?
Bir başkası adına kredi kartı borcu ödemesi yapmanız mümkündür. Bu durumda elinizde bir kartın olmasına gerek yoktur.
Eğer birinin kredi kartı borcunu ödeyecekseniz:
- Banka ya da ATM cihazları size borcun ne kadar olduğunu belirten bir içerik sunmaz. ATM’lerdeki “kredi kartı ödeme” seçeneğini kullanarak söz konusu kişi adına istediğiniz tutarda para yatırmanız mümkündür.
- Diğer taraftan kartsız işlemler bölümünden kullanıcı bilgileri ve şifre biliniyorsa bu bilgiler girildikten sonra da ödemeyi gerçekleştirmek mümkün olacaktır.
Yapılandırma ile Kredi Kartı Borcu Ödeme
Bilinçsiz şekilde yapılan aşırı harcamalar yüzünden kredi kartı borçları birçok vatandaşın başını ağrıtmaktadır.
Bu borçları vaktinde ödemediğiniz durumda:
- Ekstre tarihinden iki ay sonra banka sizi kredi borç tavsiyesi birimine yönlendirir.
- Borcunuzu unutmuş olma ihtimalinize karşı müşteri temsilcileri sık sık sizinle iletişime geçer. Müşteri temsilcisine eğer borcu yapılandırmak istediğinizi söylerseniz bu konuda size yardımcı olacaktır.
- Kredi kartının borçları yapılandırılırken kredi notunun herhangi bir önemi bulunmaz.
- Maaşınız icrada olsa da birçok banka sizi yasal takibe alsa da kredi kartı borcunuzu kolaylıkla yapılandırabilirsiniz. Bu konuda genelde bir sıkıntı yaşanmaz.
Kredi kartı borcuna ilişkin yapılandırma işlemi:
- O güne kadar olan borcunuzu ve o borcun faizini kapsar.
- Borcunuzu peşin olarak ödemediğiniz durumda bankalar borcun daha kolay ödenebilmesi için 9 ila 24 aya kadar varan bir süre için vadeli borç ödeme planı oluştururlar.
- 3000 Türk Lirası’nın altındaki borçların ödenmesi için bankalar genelde 12 aylık vadeli borç planı çıkarır.
Diğer seçeneklerden birisi ise:
- Belli bir süre herhangi bir ödeme almayıp bu sürenin sonrasında yeniden ödemeye başlayacağınız bir ödeme planıdır. Böyle bir plan hazırlanırsa kredi kartı kullanıma kapatılmış olur ve kartı tekrar kullanmanız mümkün olmaz.
Borç Transferi ile Kredi Kartı Borcu Ödeme
Birden fazla kredi kartına sahipseniz ve bu kartların ekstrelerini, borçlarını takip etmekte ya da ödemekte çeşitli sıkıntılarla karşı karşıya kalıyorsanız işinizi kolaylaştıracak bir yöntem mevcut. Birden çok bankaya olan borcunuzu tek bir banka çatısı altında yapılandırma seçeneğini kullanıp eşit taksitler halinde ödemek koşuluyla toplayabilirsiniz.
Her banka borç transferine yönelik işlemlere izin vermez. Bu yüzden transfer yapmayı düşündüğünüz bir banka varsa ilk olarak o banka ile görüşmeli ve bu durumun gerçekleşmesinin mümkün olup olmadığını sormalısınız.
Borç transferi için:
- Başvuruda bulunacağınız zaman yanınızda tapu, gelir belgesi gibi evrakları da götürmeniz faydanıza olacaktır. Bu sayede banka güvenilir bir profil çizmiş olduğunuz için size en uygun kredi seçeneklerini sunar.
- Banka ilk olarak kredi kartı borçlarınızı ödeme durumunuzu kontrol etmek isteyecektir. Bu yüzden ya teminat vermeli ya da borçların banka tarafından ödenmesi için kuruma gerekli yetkiyi vermelisiniz.
- Söz konusu bankadan alacağınız kredi sayesinde mevcut borçlarınızın tamamını kapatabilirsiniz.
- Bu durumun gerçekleşmesiyle birlikte tüm borçlarınız tek bir banka altında toplanmış olur ve sadece bir tane ekstreyle muhatap olmuş olursunuz. Tabii borç transferi gerçekleştiği durumda cepten çıkacak para biraz daha artacaktır, bunu da unutmamakta fayda var.
İhtiyaç Kredisi ile Kredi Kartı Borcu Ödeme
Bir taraftan kredi kartı borcunuzu öderken diğer taraftan daha sonra lazım olabilme ihtimaline karşı kredi kartınızı kapatmak istemiyorsanız ve kredi kartı borcunuzu vaktinde ödeyemediğiniz için kredi notunuzun düşmesini istemiyorsanız güzel bir piyasa araştırması yapıp düşük faizli bir ihtiyaç kredisi çekebilirsiniz. Çekmiş olduğunuz ihtiyaç kredisi ile kartınızın borcunu kapatabilirsiniz. Asgari tutarı ödeyerek ana borcu bitirmeniz mümkün olmadığı için bu yöntem işinize yarayacaktır.
Ayrıca bu noktada:
- Bankadan ihtiyaç kredisi başvurusu yaptığınız esnada yetkililere bir gelir beyanında bulunmanız ve şimdiye kadar ödemelerde herhangi bir sıkıntı yaşamadığınız noktasında yetkilileri ikna etmeniz gerekir. Bu sayede çok daha rahat bir şekilde kredinizi temin edebilirsiniz.
- Eğer kredi notunuzda bir düşüklük söz konusu ise bankanın kredi verirken zorluk çıkarması muhtemeldir. Bu yüzden bankalarla olan alışverişiniz süresince puanınızın düşmemesine yönelik çaba göstermeniz gerekir.
Kapatılan Kredi Kartı Borcu Nasıl Ödenir?
Kapatmış olduğunuz kredi kartının borçlarını diğer bankalar aracılığıyla ödeyebileceğiniz gibi o bankanın şubesine bizzat gidip elden ödeme yaparak da kapatabilirsiniz. Bunun yanı sıra kredi kartını kapatmış olduğunuz bankaya ait bir banka kartınız varsa ATM ya da internet bankacılığı ile de kart borcunu ödeyebilirsiniz.