Kredi Kartı Borcu Aylık Faizi ve Gecikme Faizi Hesaplama
İçeriğimizde Neler Var?
Kredi Kartı Borcu Faizi
Günümüzde kredi kartı kullanımı oldukça yaygındır. Ancak dönem dönem kredi kartı borçlarınızı ödeyemeyebilir, bu sebepten asgari düzeyde bir ödeme yapıp, kredi kartınızı kullanmaya devam edebilirsiniz ancak asgari ödeme halinde dahi gecikme faizi işlemeye devam eder. Kredi kartı borcu aylık faizi de bu minvalde şekillenir ve her ay sonunda tarafınıza yansıtılır.
Her ay, hesap kesim tarihinden sonra faizin toparlanıp hesap özetinize yansıtılması sonucunda, o ay ödeyeceğiniz toplam borç da belirlenmiş olur. Siz, yine asgari ödemesi yapmayı tercih ederseniz, bir süre sonra asgari olarak aslında yalnızca gecikme faizi ödediğinizi dahi fark edebilirsiniz.
Böyle durumlarda, bir süre sonra insanlar kredi kartı mağduru olabiliyorlar. Bugünkü yazımızda, sizin için kredi kartı borcu aylık faizi hakkında hemen her şeyi paylaşacağız. Siz de, kredi kartı kullanımında bilinçli bir kullanıcı olmak isterseniz, yazımızı okumaya devam etmenizi tavsiye ederiz.
Gecikme Faizi Nedir?
Gecikme faizi, kredi kartı borcunuzun “dönem borcunu” yani o ay ki ödenmesi gereken borcunu ödeyemediğiniz durumlarda kredi kartı borcunuzun üzerine işletilen faiz tutarı olarak bilinmektedir. Gecikme faizinin oluşmaması için, kredi kartı borçlarının asgarisini değil, dönem borcu tutarını ödemeniz gerekmektedir ve bunun zamanında yapılması, en önemli etmenlerden biridir. Zamanında yapılmayan ödemelere dair, günlük faiz işletilir ve diğer ay hesap özetinizde bu gecikme faizinin tutarını rahatlıkla bulabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız: Kredi Kartı Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?
Gecikme Faizi Nasıl Hesaplanır?
Gecikme faizinin hesaplanması, biraz çetrefillidir ve bunu hesaplamak için tavsiyemiz, bir gecikme faizi hesaplama motorundan yardım almanızdır ancak siz elle bir hesaplama yapmayı tercih ediyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek gecikme faizinizi hesaplayabilirsiniz.
- İlk adım olarak, kredi kartı borcunuzun toplamına değil, dönem borcuna dair bir toplam çıkartılıyor ve bunun asgarisi alınıyor. Eğer dönem borcuna dair ödediğiniz herhangi bir tutar varsa, bu asgari ödeme tutarından düşülüyor.
- Eğer bu düşülen tutar, asgari ödeme tutarının üzerindeyse, asgari üzerine herhangi bir faiz işlenmiyor; ancak, asgari tutarın altında bir ödeme gerçekleştirdiyseniz, asgari tutarın kalan kısmına %2,34 faiz uygulanıyor. Bu, asgari tutarın gecikme faizi olarak tanımlanıyor.
- Asgari tutar dışında, bir de ödemediğiniz dönem borcunuz bulunduğu için; bu borca da %1,84 akdi faiz ekleniyor. %1,84 Oranı, dönem dönem değişiklik gösterebiliyor, bu sebepten akdi faiz oranını kesin olarak bilmenizde fayda var.
- 2 ve 3. adımlarda bahsettiğimiz bu faiz endeksli tutarları bularak, toplamda ne kadar gecikme faizi ödeyeceğinizi bulabilirsiniz.
Örnek Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplama
Kredi Kartı Limiti | Dönem Borcu | Ödenen Dönem Borcu | Ödenecek Gecikme Tutarı |
10.000 TL | 5.000 TL | 1.000 TL | 91 TL |
10.000 TL | 5.000 TL | 2.500 TL | 55 TL |
10.000 TL | 5.000 TL | 4.000 TL | 22 TL |
Kredi Kartı Kullanırken Hangi Durumda Faiz Ödenir?
Kredi kartı kullanımlarında sadece gecikmiş borçlar için faiz ödemezsiniz. Buna zaten gecikme faizi adı verilir ve bu faizin dışında, bir de çektiğiniz nakit paralar için ödeyeceğiniz faizler bulunabilir. Buna, genelde nakit avans faizi yahut taksitli nakit avans faizi adı verilmektedir. Özellikle acil nakit ihtiyaçlarınızda ATM’lerden aldığınız tutar, size bir sonraki ayın hesap özetinde faiziyle yansıtılır ve elbette tarafınızdan talep edilir.
Gecikme faizi ve nakit avans faizi dışında, yine bazı bankaların kendine has özellikleri bulunabilir ve bunlardan “faiz” koşulu ile yararlanabilmeniz sağlanır. Böyle durumlar, söylediğimiz üzere kart markanıza ve bankanıza göre değişebilir.
Ayrıca Bakınız: Kredi Kartı Borcu Nasıl Azaltılır?
Asgari Ödeme Tutarı Ödendiğinde Faiz İşlemez mi?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, asgari ödeme tutarı ödense dahi, dönem borcunuza dair akdi faiz uygulaması yapılmaktadır. Asgari ödemenin altında ödediğiniz bir tutar varsa, bu durumda önce asgari ödemenin kalanına dair bir faiz; sonrasında da dönem borcunuza dair bir faiz yansıtılır ancak asgariyi öderseniz, sadece şimdilik %1,84 oranında olan akdi faiz oranını bir sonraki ayın hesap özetinde, dönem borcunuza ek olarak görürsünüz. Akdi faiz oranı sürekli değiştiğinden, bu oran artıp azalabilmektedir ve bankalardan kesin akdi faiz oranını öğrenebilmeniz mümkündür.
Kısaca, asgari borcunuzu ödeseniz dahi kredi kartınızda gecikme faizi, akdi faiz bağlamında dönem borcunuzun kalanına yansıtılacaktır.
Ayrıca bakınız:
Kredi Kartı Borcu Artı Gözüküyor, Bu Ne Anlama Geliyor? > TIKLAYIN
Kredi Kartı Hesap Kesim Tarihi Nasıl Değiştirilir? > TIKLAYIN