Kredi Kartı Borcu Avukata Düşerse Ne Olur?
Kredi kartı borcu avukata düşerse ne olur; 2020’li yılların başından bu yana, kredi kartı mağdurları yıllar geçtikçe sayısını arttırdı ve devlet buna yönelik önlemleri almaya başladı. Özellikle avukatlık olan kredi kartı borçlarına dair, taksitlendirme yolunu açan, avukatlık olmayanlara ise yapılandırma yoluyla taksitlendirme kapılarını açan devlet ve bankaların; bu yollarla kişiyi mağdur etmeme planları, şüphesiz yararlı ancak yetersiz kalıyor.
İçeriğimizde Neler Var?
Kredi Kartı Borcu Avukata Gitmesi
Günümüzde, hala avukata düşen ve avukatlar tarafından alınmaya çalışılan kredi ve kredi kartı borçları mevcut. Bu yazımızda, sizler için kredi kartı borcunuzun avukata düşmesi durumunda, başınıza neler geleceğini açıklamaya gayret edeceğiz. Siz de, kredi kartı borcunuzun avukatlık olması durumunda neler olabileceğinden haberdar değilseniz; yazımızı takip ederek gerekli bilgileri edinebilirsiniz.
Kredi kartı taksitlendirme işlemleri için > TIKLAYIN
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Belki de öncelikle, en baştan başlamak gerekiyor. Kredi kartı borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda, her bankanın sizlere 90 günlük bir mühlet verdiğini bilmeniz gerekir. 90 Gün, yani üç ay periyodunda ödenmeyen kredi kartı borçları; ilk ayda, kredi kartının kullanıma kapanmasına sebebiyet verirken, ikinci ayda avukatlık olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmanızı sağlayacaktır.
Son ayda ise artık bankaların yapacağı herhangi bir şey kalmaz ve borcunuz avukata yönlendirilir. Artık, banka ile işiniz ve ilişkiniz kalmamıştır, tamamıyla, avukatlar aracılığı ile borç ödemek durumunda kalırsınız ve bu durum, masrafları, faizleri, kısacası borcunuzu epey bi’ arttıracaktır.
Kredi Kartı Borcu Kaç Gün Ödenmezse İcralık Olur?
Kredi kartı borçları, icralık olma tehlikesi ile de karşı karşıya kalabilir ancak borcun icralık olabilmesi için öncelikle avukata devrolunması gerekmektedir. Banka tarafından üç ayın sonunda, borcunuzu ödemediğiniz takdirde avukata yönlendirilen borcunuz, avukatlık büroları tarafından sizinle iletişime geçen bireyler vasıtası ile edinilmeye çalışılır.
Borcun edinilememesi yahut orta bir yolun bulunamaması durumunda, kredi kartı borcunuz avukatlık büroları tarafından icra işlemine alınabilir. İcra işlemi, genelde iletişimi reddeden banka borçlularına yapılmaktadır. Kısaca, siz de iletişimi reddediyor ve borcunuzu ödemeyi kabul etmiyorsanız, avukatlık büroları tarafından bir gün kapınızda icra memurlarını bulabilirsiniz. Bu, tahminen 5-6 ay içerisinde gerçekleşen bir durumdur.
Kredi Kartı Borcu Yasal Takip Süreci
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kredi kartı borcunun yasal takip süreci, öncelikle bankada başlatılır ve bu süreç “3 ay” yani “90 gün” sonunda “1 hafta” olarak bilinir. Size, borcunuzu ödemeniz için son “1 hafta” tanınır. Ödememeniz halinde ise süreç, avukatlar dolayımında işletilmek sureti ile bankaların anlaşmalı olduğu avukatlık bürolarına devredilir.
Avukatlık büroları, hukuksal ve kanuni takip sürecini, öncelikle sizinle iletişime geçerek başlatırlar. Bu süreçte, sizinle iletişime geçildiğinde sizden borcunuzu ödemeniz için neler talep ettiğiniz, bir ödeme planı isteyip istemediğiniz sorulabilir; ancak bu tamamı ile avukatlık bürosunun inisiyatifi dahilindedir.
Bu süreçten sonra, ödemenin alınamaması durumunda hukuki süreç mahkemeye kaydırılır ve icra yahut hapis yolu ile tarafınız cezalandırılabilir.
Kredi Kartı Borcundan Dolayı Hapse Girer miyim?
Kredi kartının borcunuzdan dolayı, hapse girebilme ihtimaliniz bulunmaktadır ancak mahkemeler de, avukatlık büroları da öncelikle haciz yahut icra dediğimiz yolları denerler. Bu yollarda başarısız olunursa eğer, tarafınıza kredi kartından dolayı hapis cezası verilebilir ve bu ceza kredi kartı borcunuza göre değişiklik göstermektedir.
Her ne kadar, 3 ila 6 ay arasında bir ceza dense de, bu sürenin arttığı, geçtiğimiz senelerde çokça kredi kartı mağdurları tarafından aktarılmıştır. Kredi kartı borcunuzdan dolayı hapse girseniz bile, kredi kartı borcunuzun herhangi bir biçimde sıfırlanmadığını da belirtmemizde yarar var.
Ayrıca Bakınız: Kredi ve Kredi Kartı Borcu Olan Biri Yurt Dışına Çıkabilir mi?
Avukata Giden Kredi Kartı Borçları Taksitlendirilir mi?
Avukata giden kredi kartı borçları, avukatlık bürolarının inisiyatifi dahilindedir ve tamamıyla onlara dair bir sistemle hareket etmek zorunda kalırsınız. Bu sebepten, bazı avukatlık büroları tarafınıza ılımlı yaklaşıp senetle taksit seçeneğini aktif ederken, bazıları direkt olarak tüm parayı sizden en kısa zamanda talep edebilmektedir.
Özellikle ikinci seçeneği göz önüne aldığınızda, avukatlık bürolarında borcunuzun sorumlusu avukatla yüz yüze görüşüp, elinizden geldiğince ikna kabiliyetini kullanmanız, eğer borcunuzu ödeyemiyorsanız, en kesin yollardan bir tanesidir. İkna yönteminin işe yaramadığı durumlarda ise yapabileceğiniz pek bir şey kalmamaktadır.
Bu sebepten, borçları olabildiğince bankalarda yapılandırmak ve avukatlara devredilmeden önce, bankalarınızla görüşme yapmak, en önemli durumlardan bir tanesidir.
Ayrıca Bakınız: Avukata Giden Kredi Kartı Borcu Yapılandırma