Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?

Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?

Kredi Erken Ödeme Cezası

Bankacılık sistemlerinde ve en çok talep edilen ürün olan, kredilerde sistemler geliştirildikçe, sözleşmeler de detaylandırılıyor ve geçtiğimiz yıllarda gruplara ayrılan bu kredilerin artık kendilerine has, ayrı sözleşmeleri de bulunuyor. Örneğin, konut kredilerinde imzaladığınız sözleşme ve şartlar ayrıyken, ihtiyaç kredisinde sıradan bir hesap açar gibi; basite kaçabilecek bir sözleşme imzalarsınız. Buna dair verilebilecek en önemli örneklerden bir tanesi, kredi erken ödeme cezasıdır.

Evet, bir gün kredinizi erken ödediğiniz için siz de banka sözleşmesi gereğince cezalandırılabilirsiniz. Bu durum, sadece konut kredilerinde geçerli olmakla beraber, ihtiyaç yahut taşıt kredilerinde böyle bir ceza bulunmamaktadır. Peki, bu kredi erken ödeme cezası nasıl işler? buyurun beraber bakalım.

Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?

Kredi erken ödeme cezası, bir konut kredisi alıp, bunu gereğince taksitler aracılığıyla, günü gününe ödemek yerine; toplu biçimde kapatmak istediğinizde imzaladığınız sözleşmede de geçerli olan cezadır. Kredinizi toplu ödeme isteğiniz, %1 yahut %2 oranında bir cezayla karşılanır. Zira, banka oldukça yüklü bir faiz oranıyla verdiği krediyi faiziyle geri almak ister her zaman. İmzaladığınız sözleşmedeki kredi erken ödeme cezası da bunu garantiler. Toplu ödeme esnasında, kredi tutarınızın %2’si ya da %1’i oranındaki bakiye; toplu ödeme tutarına eklenir. Faizler elbette bu durumda çıkarılacaktır. Bunu bir örnekle açıklayarak daha kalıcı hale getirelim.

Örneğin, bankanızdan ev almak için 100 Bin TL’lik bir kredi talep ettiniz ve bankanız da expertizi aracılığı ile bu krediye onay verdi. Onay verdikten sonra aldığınız kredi, faiz oranlarıyla muhtemelen artacaktır. Bu artış sonrasında banka bu ana para dışındaki tutara “kâr” adını verir. Elinize, ansızın para geçtiğinde ve bu 100 Bin TL’lik kredinin kalanını toplu ödemek istediğinizde -örneğin, kalan miktar 80 Bin TL olsun- banka size kredi erken ödeme cezası verir. Bu ceza, toplu ödemede faiz oranları yerine alınacak kâr anlamına da gelebilir. %1 yahut %2 arasında değişen bu cezayı krediyi toplu öderken ödemek durumundasınızdır ve her konut kredisinde, her banka bu maddeyi muhakkkak barındırır.

36 Ayı geçmeyen her konut kredisi, %1’den fazla ceza yiyemez; keza 36 ayı geçen konut kredilerinde de oran %2’dir. Bunun dışında bankalar herhangi keyfi bir cezayı tarafınıza uygulayamamaktadır. Konut kredilerinde uygulanan bu cezaya karşı çıkmanın herhangi bir yolu yoktur çünkü kredi erken ödeme cezası imzaladığınız sözleşmede tarafınıza açık sözlülükle belirtilmektedir. Ancak pek çok insan ev alacağının heyecanı içerisinde maalesef bu maddeyi göremez, görse de “nasılsa toplu ödeyecek durumum olmayacak” gibisinden bir düşünce içerisine girer. Siz de, konut kredinizi toplu ödemek istiyorsanız, öncelikle kredi erken ödeme cezasına çarptırılacağınızı ve bunun komisyonunu da ekleyerek ne kadar ödeyeceğinizi hesaplamayı unutmayın. Aksi halde evdeki hesap, muhtemelen bankaya uymayacaktır ve gittiğinizde şaşkınlıkla geri dönebilirsiniz.

Kredi Erken Ödeme Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kredi erken ödeme cezanızın ne kadar olduğunu sorgulamak için internet üzerinde belli uygulamalar ve sorgu motorları bulunmaktadır ancak bunlarla uğraşmak yerine, kredinizi 36 aydır ödemiyorsanız; tutarın %1’ini ceza olarak kabul edebilir; 36 aydır ödüyorsanız tutarın %2’sini hesaplayıp bunu ceza olarak faizsiz tutara ekleyebilirsiniz. Yukarıda da detaylı bir biçimde aktardığımız gibi, yeni kanunname ve yönetmelikler cezanın %2’den fazla olmasını engellemektedir.

Kredi Erken Ödeme Cezasına İtiraz Etmek Mümkün müdür?

Konut kredilerinde tüm bankalar tarafından zorunlu olarak “alınacak” ibaresi konulan kredi erken ödeme cezasına, karşı çıkmanız aynı zamanda konut kredisini reddetmeniz anlamına gelir. Elbette belli girişimlerinizi kredi sözleşmesini imzalamadan önce yapabilirsiniz ancak sözleşmeyi imzaladıktan sonra herhangi bir biçimde, toplu ödeme esnasında bu cezaya karşı çıkmanız işe yaramayacak; sözleşmede gereği neyse, ona uyum sağlanacaktır. Bu sebepten önerimiz, itirazınızı sözleşmeyi imzalama esnasında gerçekleştirmenizdir ancak bir işe yaramayacağı da biliniyor. Yeni bir yasa yahut düzenleme yapılana dek, kredi erken ödeme cezası her toplu ödemede bulunur.

Ertelemeli Kredi Nedir? > TIKLAYIN

3 Ay Ertelemeli Kredi Veren Bankalar > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.