Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?
İçeriğimizde Neler Var?
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Zaruri ihtiyaçlar için çekilen krediler ilk zamanlarda kolay ödenebilir gibi görünse de, yolunda gitmeyen işler ve doğru planlanmamış taksitler ile içinden çıkılamaz bir hâl alıyor. Geciken kredi ödemeleriyle birlikte yükselen kredi faiz oranları bu borcu sırtınızda bir yük haline gelmeye ve hatta “bu borcu ödemezsem hapse girer miyim?” diye kendimize sormaya başlıyoruz.
Bu yazımızda düşük veya yüksek tutarlı kredi borcu olup da “kredi borcumu ödemezsem ne olur?” diye merak ettiğiniz soruların cevaplarını veriyoruz. Umarım yazımızdan memnun kalırsınız, keyifli okumalar dileriz.
Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Gelir mi?
İlk başta bankaların yasal düzenlemeye göre müşterileri için tanıdığı 90 günlük sürece dahil edilirsiniz. Bu süreç içerisinde borcunuz çok fazla aklınıza gelmeyebilir çünkü bu süre zarfında borcunuz henüz avukata aktarılmadığı için bankanın standart uyarılarına maruz kalırsınız. 60 gün dolduğunda banka tarafından adresinize bir tebligat gönderimi yapılır. Bu tebligatta banka alacaklı olarak size gerekli uyarılarını yasal haklarını kullanarak yapar. Bu esnada borcunuza faiz işlemeye devam edeceği için borcunuz artmaya devam edecektir.
Ayrıca bkz: Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi?
Geriye kalan 30 günlük süreç dolduğunda ise artık idari takip sürecine girilir. Bu süreçte banka, borç yapılandırma teklifinde bulunur. Genel olarak bu teklif içeriğinde toplam borcunuza bir taksit ödemesi daha faiz eklenerek uygun taksitlere bölünür ve ödeme yolu açılır. Eğer bu yapılandırmayı kabul ederseniz belirlemiş olduğunuz tarihte her ay taksitlerinizi yatırmanız gerekir.
Eğer yasal süreç sizin için başladıysa ve borcumdan ötürü hapse girer miyim endişesi duyuyorsanız merak etmeyin, bugüne kadar kimse kredi borcunu ödeyemediği için hapis cezasıyla karşılaşmamıştır. Bu anayasanın 38. maddesinde net bir şekilde belirtilmiştir;
“Hiç kimse, yalnızca sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü yerine getirememesinden dolayı özgürlüğünden alıkonulamaz. Ekonomik suçlara ekonomik ceza verilmesi esastır. Ödenemeyen borçlar veya maddi imkansızlıklar sebebiyle yerine getirilemeyen veya geç getirilen taahhütler sebebiyle hiç kimseye hiç bir ad altında hapis cezası verilemez. (Mülga: 7.5.2004-5170/5 md.) tbmm.gov.tr”
Tabii bu demek değildir ki borçlarınızdan dolayı endişe etmenize gerek yok. Kredi borcunuza daha da fazla faiz işlemeden kapatmanız gerekir.
Kredi Borcundan Ötürü Yasal Takip Başlarsa Ne Olur?
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz aşamalardan geçtikten sonra ki süreç ise yasal takip sürecidir. Bu zaman diliminde bankanızın çalışmış olduğu hukuk bürosu tarafından sık sık telefon ile aranarak borcunuz ödenmez ise icra, banka maaş hesabınıza haciz veya hapis cezası gibi sizi strese sokacak söylemler duyabilirsiniz. Bu süreçte borç ödenmezse öncelikle kredi siciliniz olumsuz yönde etkilenir ve tekrar kredi çekmek için uzun süre beklemeniz gerekebilir. Ayrıca maaşınızın belli bir dilimine borcunuz bitene kadar el konulabilir veya icra takibine başlanabilir.
Kredi Borcu Nedeniyle Hapis Cezası
Normal koşullarda hapis cezasının anayasa maddesi gereğince mümkün olmadığını belirtmiştik ancak borcunuzu ödeyeceğinize dair taahhütte bulunarak herhangi bir şekilde ıslak imza atarsanız sizi 90 gün süreyle ceza almanızı sağlayabilirler. Bu tür bir cezayı almamanız için yapmanız gereken tek şey yasal takip sürecinde avukatlar tarafından size sunulan ödeme planını ödeyemeyecek durumdaysanız imza atmamanız olacaktır.