Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi Nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığının pek çok ilde başlattığı Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi kapsamında, hayvan üreticilerine 100.000 TL’si faizsiz olmak üzere 150.000 TL’ye kadar kolay kredi imkanı veriliyor.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi Nedir?

Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var projesi; Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası’nın ortak yürüttüğü Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi ile ülkemizde var olan küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve küçükbaş hayvan sayısının artırılması destekleniyor. Günümüze kadar, yaklaşık olarak 32 valiliğin de protokole imza attı ve düzenlemelerini tamamlayan 14 ilde kredi desteği kullandırılmaya başladı.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi Hedeflerine Emin Adımlarla İlerliyor

Ülkemizin bitki örtüsü, coğrafi koşulları ve yerli koyun çeşitlerinin özellikleri, küçükbaş hayvan yetiştiriciliği için elverişli bir ortam sağlıyor. Köyümde Yaşamak için Bir Sürü Nedenim Var projesi ile de bu potansiyeli artırarak, var olan küçükbaş hayvan sayısının 80 Milyon rakamının üstüne çıkarılması hedefleniyor. Her ilin küçükbaş hayvan yetiştiriciliği potansiyeli tek tek değerlendirilerek, projeye özel düzenlemeler ile valiliklerin destekleriyle oluşan küçükbaş hayvan tedariği, kredi finansmanı ve yetiştiricilik sonrası satış/pazarlama imkanları da girişimcilerin işlerini kolaylaştırıyor.

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi kapsamında imzalanan protokoller ile potansiyel üreticilerin belirlenmesi, yetiştiricilik için küçükbaş hayvan seçimi, yem alınacak firmaların belirlenmesi ve yetiştiricilik sonrası küçükbaş etinin satılacağı yerler belirlenerek girişimcilerin işleri kolaylaştırılıyor. Projenin başladığı çok kısa bir süre içinde 14 ilde, yaklaşık 1300 yetiştirici desteklenerek 120.000 adede yakın koyun teslim edildi. Valilikler de üreticilerin, projeye olan yoğun ilgisinden ve projenin sonuçlarından son derece memnun.

köyümde yaşamak için çok nedenim var projesine katılan iller

Köyümde Yaşamak İçin Çok Nedenim Var Projesine Katılan İller

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesinde Öz Kaynak Aranmıyor

Ziraat Bankası ve devlet desteğiyle oluşturulan Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi ile üreticilere, uygun koşullarda kredi imkanı sağlanıyor. Proje kapsamında, damızlık küçükbaş hayvan alacak kişilere 7 yıla varan vade seçenekleri ile yatırım kredisi, yetiştiricilik faaliyetleri kapsamında yem giderleri için de 18 aya varan vade ile işletme kredisi veriliyor. Proje için kredi başvurusunda bulunan her üretici 150.000 TL’ye kadar kredi imkanına ulaşıyor ve kredi çekmek için öz kaynak bulunması şartı aranmıyor.

Ayrıca kredi için teminat da aranmıyor. Bu teminat, krediyle alınan hayvanların rehni ve kefaleti ile sağlanmış oluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığının kredi için faiz desteği sayesinde 100.000 TL’ye kadar çekilecek kredilere %0 faiz veriliyor! Destek kapsamında, 7 yıl vadeli ve %0 faiz ile 100.000 TL, ek olarak da 4,5 yıl vadeli ve 18 ödeme erteleme seçeneği ile 50.000 TL uygun faizli kredi imkanı sağlanıyor. Toplamda 150.000 TL olan bu krediden halen küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor olan ve daha önce yetiştiricilik yapmış ancak sonrasında çeşitli nedenlerle işi bırakmış olan yetiştiriciler yararlanabilir.

Proje Başvuru Sahibinde Hangi Şartlar Aranıyor?

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi kapsamında verilen kredi imkanına, şahsı adına küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan veya daha önce yetiştiricilik faaliyetinde bulunmuş olan işletmelerden 6-24 aylık dişi hayvan sayısının asgari 100 adete tamamlanması ve bu sayının, kredi süresince (7 yıl) 100 baş altına düşmemesi gerekiyor. Ayrıca proje kapsamına dahil edilen koyun ırkları ise Kıvırcık, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu, Orta Anadolu Merinosu ırklarıdır.

Kredi başvuru sahibinde aranan şartlar ise:

  • Kredi başvuru tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş olmak;
  • Yetiştiricilik faaliyetinin yapıldığı bulunduğu yerde ikamet ediyor olmak;
  • Proje başlangıç tarihi itibariyle aktif olarak küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapıyor veya daha önceden küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmış olmak;
    • İlk kez küçükbaş hayvancılık yapacak bulunacak olanlar proje kapsamında değerlendirmeye alınmıyor. Ayrıca, işletme devri ile başvuru yapmaları halinde de yine başvuruları kabul edilmiyor.
  • Proje desteği ile yetiştiricilik için alacağı hayvanlarla birlikte işletmesindeki dişi küçükbaş hayvan sayısı en az 100 (yüz) baş olmalı ve proje süresince de bu dişi hayvan varlığı, destek sayesinde edindiği hayvan sayısının/100 (yüz) başın (hangisi yüksekse) altına düşmemeli;
  • Küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapmak için elverişli ve proje dahilinde satın alacağı hayvanlarla birlikte bütün sürüyü barındırma kapasitesi olan barınağa (ağıla) sahip olmak;
  • Yetiştiricilik yaptığı bölgede bulunan meralardan yararlanıyor olmalı/mera kullanımına engel bir durum olmamalı ve/veya yıllık kaba yem ihtiyacının en az % 50’sini yetiştirme imkanına sahip olmak gerekiyor.
    • Üreticinin, proje dahilinde krediye başvuruda bulunması için şu 3 şarttan 1 tanesini sağlaması yeterlidir:
      • Üreticinin, yetiştiricilik yaptığı bölgedeki meradan yararlanması;
      • Yıllık kaba yem ihtiyacının en az %50 sini yetiştirmesi;
      • Eğer üretici, meradan yararlanıyor ve yıllık kaba yem ihtiyacının asgari %50’sini yetiştiriyor olması;
  • Proje desteği ile satın alınacak küçükbaş hayvanların, kendi işletmesinden çıkmamış olması gerekiyor.
  • Ayrıca birinci derecede akraba arasında yapılacak olan alım / satımlar da kredi desteği kapsamına alınmaz.

Proje Başvuru Sahibinden İstenen Belgeler Neler?

Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi ile kredi desteğinden yararlanmak isteyen kişilerden, başvuru esnasında şu belgeler isteniyor:

  • Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi Başvuru Dilekçesi (Ek: 2),
  • İşletme Tescil Belgesi,
  • İşletmenin Küçükbaş Hayvan Mevcudunu Gösterir Liste (01.09.2020 tarihinden itibaren Geçmiş Hayvan Hareket Bilgisi),
  • İşletme sahibinin ikametgah belgesi (E-Devlet üzerinden alınabilir),
  • İşletme sahibine ait sabıka Kaydı (E-Devlet üzerinden alınabilir),
  • Varsa işletmenin yıllık kaba yem üretimini gösteren ÇKS belgesi,
  • Yetiştiricinin, faaliyetlerini gerçekleştirdiği bölgede mera, çayır, otlatma alanlarından yararlanabildiğine dair yazılı beyanı,
  • İşletme sahibi şehit yakını (anne-baba-eş-kardeş-çocuk) ve gazi ise resmi onaylı belge,
  • Varsa işletme sahibinin Tarım ve Hayvancılıkla ilgili mesleki eğitim veren ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarından mezun olduğuna dair diploma örneği,
  • Varsa işletme sahibinin hayvan yetiştiriciliği konularında almış olduğu kurs bitirme belge örneği,
  • Varsa Proje kapsamındaki faaliyetlerle ilgili olarak kiralanan, barınak/mera/otlak/yem bitkisi üretim alanları ile ilgili olarak yapılan, en az yedi yıllık kredi vadesi ile uyumlu kira sözleşmesi,
  • Projeye katılım taahhütnamesi (Sözleşme imzalama aşamasında verilecek) (Ek: 3).

Daha detaylı bilgi için Tarım ve Orman Bakanlığının, bağlı olduğunuz İl/İlçe Müdürlüklerine giderek ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Ayrıca;

Sıfır Faiz Desteği ile Keçi Kredisi Nasıl Alınır? > TIKLAYIN

Hayvancılığa Geri Ödemesiz Kredi – Hayvancılık Hibesi > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.