KOSGEB Sera Kurma Desteği – Seracılık Desteği
KOSGEB, sera kurmak için destek programını başlattı. KOSGEB sera kurma desteği (seracılık desteği) ve güncel duyurulardan haberdar olmak için tüm detayları bulabilirsiniz.

Üretim yapmak isteyen girişimcileri desteklemek için özellikle sera tarımı yapmak isteyenler için pek çok devlet teşviki sağlanıyor. Girişimcilerin her zaman yanında yer alan KOSGEB’de bu alanda seracılık desteği vermeye başladı. Ancak sera kurma desteğinden faydalanabilmek için seracılık faaliyeti ile bir fiil uğraşıyor olmak veya uğraşacak olma şartı aranıyor. Sera kurma desteği ve seracılık ile ilgili faaliyetlerde teşviklerden yararlanabilmek için yapılması gerekenleri sizler için araştırdık.
Yeni iş kurmak isteyen ve var olan seracılık faaliyetini büyütmek isteyen girişimcilere destek verecek olan KOSGEB, seracılık desteği kapsamında sadece uygun NACE koduna sahip kişiler için desteklerde bulunuyor. Eğer siz de KOSGEB seracılık desteğinden yararlanmak için yapılması gerekenleri buyurun beraber inceleyelim.
İçeriğimizde Neler Var?
KOSGEB Seracılık Desteği ve Destek Şartları Nelerdir?
Seracılık faaliyetlerinde bulunan ve seracılık alanında yeni girişimlerde bulunmak isteyen çiftçiler için düşük faizli kredi imkanı sağlanıyor. Seracılık alanında yenilenebilir kaynakların kullanıldığı sera alanlarının yapımı ve seracılıkta yetiştirilen ürünlerin satış ve pazarlama faaliyetleri projelerine kredi desteği veriliyor.
Seracılık faaliyetleri için 50.000 TL ve 100.000 TL’ye kadar, düşük faizli kredi imkanı sağlanıyor. Seracılık ile uğraşan çiftçiler, işletme giderlerini karşılamak ve bütçelerini rahatlatmak için 100.000 TL’ye kadar düşük faiz imkanı ile kredi kullanabilir. 100.000 TL ve üstü kredi çekebilmek için ise modern seracılık faaliyetleri için proje hazırlamak gerekiyor. Bu desteklerden yararlanmak için aranan şartlar şunlardır:
- Seracılık faaliyetinde bulunacak olan girişimcilerin 32 saatlik seracılık kursu almaları gerekiyor.
- Kursu başarı ile bitiren girişimcilerin, yapacakları faaliyet için KOSGEB projesi hazırlaması gerekiyor.
- Girişimcilerin hangi amaç ile kredi imkanından faydalanacakları, işletme NACE kodu ile belirlenir. Ayrıca, eğer NACE kodunuz uygun ise yetiştirdiğiniz ürünlerin depolanması ve pazarlanmasına destek için KOSGEB hibesinden de yararlanabilirsiniz.
- Projenizin onaylanması dahilinde düşük faizli seracılık kredisinden yararlanabilirsiniz.
Seracılık Hibe Desteği Nedir?
KOSGEB seracılık desteği, mevcut olan seraların yenilenmesi ve geliştirilmesi için %50 hibe desteği veriyor. Destek programı, seraların sulama, iklimlendirme ve gübreleme sistemlerinin kurulması ile seralara yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını kapsıyor. Aynı zamanda, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı kapsamında da seracılık hibesinden yararlanabilirsiniz.
Seracılık Hibe Desteği Şartları Neler?
- Seracılık projeleri için, proje başvuru miktarı en az 250.000 TL olmalı.
- Yeni yapılacak olan seralar, en az 3.000 m2 olmalı.
- Sera hibe başvurularında, kapasite artırımı ve tesis tamamlama projeleri için hibe desteği verilmiyor.
- Seracılık destekleri için, yenilenebilir enerji kullanacak tesis kurulum gücü üzerinden hesaplanan yıllık enerji ihtiyacının %51-%110 arasını hibe desteği olarak alabilirsiniz. %110’un üzerinde kalan tutarlar yatırımcılar tarafından karşılanıyor.
- Yeni kurulacak sera projelerinin biyogaz, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi kullanımı için yapılacak yatırımlar da hibe desteğinden yararlanabilir.
- Ayrıca, diğer desteklerde olduğu gibi KDV harcamaları da yatırımcılar tarafından karşılanır.
Sera Hibe Desteği İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
- Nüfus cüzdanı fotokopisi (gerçek kişiler için),
- Adli sicil kaydı (e-devlet üzerinden alınabilir),
- KOSGEB hibe başvuru formunun doldurulması,
- Ticaret Sicil Gazetesi kaydı (tüzel kişiler için),
- Ayrıca tüzel kişiler için, Ticaret ve Sanayi Odasından alınmış seracılık faaliyet belgesi,
- Başvuru sahibinin Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olduğuna dair belge,
- Detaylı proje bütçesi,
- Yatırım için yetkili kurul karar yazısı,
- Bütün başvurularda yatırım yerinin ipotekli olmadığına dair tapu müdürlüğünden belge alınması,
- Başvuran kişilerin kamu personeli olmadıklarının belgelendirilmesi,
- Yatırım başvurularının için ürün sertifikası,
- Tüzel kişilikler için, proje için yetkilendirilen kişiye ait imza sirküleri,
- Tesis tamamlama projeleri için yapı ruhsatı yada yapı kullanım izin belgesi,
- Projesinde varsa ayni katkının karşılanacağına dair taahhütname veya banka hesap bilgisi,
- Başvuru sahibinin son 3 yıla ait bilanço hesap dökümü,
- Projelendirilmiş ve alınması planlanan makine, ekipmanlara ait ölçekli yerleşim planı,
- Yatırım yeri, başvuru sahibine ait değilse kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan kira sözleşmesi örneği; Yatırım yeri başvuru sahibine ait ise arazi tapu belgesi,
- Tesis kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyon faaliyetleri için yatırım konularında yapılan başvuruların kayıt izin belgesi,
- Bütün başvurular için, yatırım yapılacak tesisin ve arazinin davalı olmadığına dair resmi yatırımcı beyanı,
- Tesis kapasite artırımı, teknoloji yenileme ve modernizasyona yönelik yatırım konularında; mevcut tesisin faaliyeti ile ilişkili olarak başvuru sahibi tarafından bankalardan alınan kredi nedeni ile yatırım yerinin ipotekli olması halinde, geri ödemelerinin düzenli yapıldığına dair bankadan alınan evraklar,
- Organik ürünün işlenmesi, dondurulması, paketlenmesi, kurutulması ve depolanmasına yönelik tesis kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon projeleri için “organik tarım müteşebbis sertifikası” olmalıdır.
KOSGEB seracılık desteği dışında hibe alabileceğiniz diğer programlar:
- Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)
- Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programı (KKYDP) desteklerinden de faydalanabilirsiniz.
Tarım ve Orman Bakanlığı bağlı kurumların verdiği bu desteklerin mali kaynağı, Avrupa Birliği ile ortak finansmanı ile oluşturulan bir IPARD programıdır. KKYDP destekleri de IPARD kapsamı dışında kalan illerde faaliyet gösteren çiftçilerimize %50 hibe imkanıyla büyük oranda katkı sağlıyor.
İlginizi çekebilecek diğer başlıklarımız:
Çiftçiye Verilen Tüm Destekler ve Krediler için > TIKLAYIN
Genç Çiftçilere 30 bin TL Hibe Kredi Başvurusu için > TIKLAYIN
Tıbbi Nane Yetiştiriciliği ve Tıbbi Nane Destekleri hakkında bilgi edinmek için > TIKLAYIN
Tarım Destek Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak? öğrenmek için > TIKLAYIN