Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

KOSGEB İş Planı Nasıl Doldurulur?

KOSGEB İş Planı Nasıl Doldurulur?

KOSGEB iş planı nasıl doldurulur; Yeni bir iş kuracaksınız. KOSGEB hibe destek programlarından yararlanmak istiyorsunuz ve bunun için iş planı nasıl hazırlanır ve doldurulur bilmiyorsunuz. O zaman bu yazımız tam size göre. Bu yazımızda KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğiz.

KOSGEB İş Planı

İster geleneksel girişimciler için ister ileri girişimciler için hibe destek programlarından yararlanabilmeniz için oluşturmanız gereken iş planının tüm ayrıntılarını öğrenebileceğiniz bu yazımızda şu konulara değineceğiz;

  • KOSGEB iş planı nedir?
  • KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır ve doldurulur?
  • KOSGEB iş planında olması gereken konular nelerdir?
  • KOSGEB iş planı örnekleri
  • KOSGEB iş planı hazırlatma ücreti nedir?

KOSGEB resmi internet sayfasından online olarak verilen eğitime katılarak sertifikayı aldınız. Şimdi de KOSGEB hibe desteklerinden yararlanmanın en zor bölümü olan iş planı hazırlama adımına geldiniz. Şimdi sizlere maddeler halinde nasıl hazırlandığını göstereceğiz.

KOSGEB İş Planı Nedir?

İş planı, iş kuran girişimcilerin iş kurma sürecinde neleri, ne zaman ve nasıl yapacağını belirleyerek kendine bir yol haritası çıkarma işlemidir. Bir işi kurmadan önce stratejilerinizi belirleme, fizibilite çalışması yapma, ne kadarlık bir yatırım yapacağınızı belirleme gibi bir çok faktörü değerlendirmeniz gerekmektedir.

İşte bu yüzden KOSGEB hibe destek programlarından yararlanmak için de detaylı bir iş planı hazırlamalı ve ilgili kurula etkili bir şekilde sunmalısınız. Aksi takdirde hibe desteklerinden yararlanmanız zor olacaktır. KOSGEB İş Planı, KOSGEB resmi sitesinden indirebileceğiniz ‘’ Yeni Girişimci Desteği İş Planı’’ ilgili bölümlerden oluşan bir word dosyasıdır.

KOSGEB İş Planı Hazırlama ve Doldurma

KOSGEB iş planı hazırlama sanıldığı kadar zor bir işlem değildir. Aslında KOSGEB’in sizlerden istediği tam olarak işe hakim olup olmadığınızı öğrenmektir. Şöyle düşünün; siz herhangi bir kişiye iş yeri açması için maddi yardımda bulunacaksınız ve yapacağı işi size anlatmasını istiyorsunuz. İşine hakim ve ne yaptığını bilen biri olması şüphesiz sizlerin ilk isteyeceği özellik olacaktır. İşte KOSGEB’de aynı şekilde bunu sizden bekliyor.

KOSGEB sayfasından indireceğiniz word dosyasında ilgili bölümler olduğunu belirtmiştik. Sizler için ana başlıklar halinde oluşturulmuş bölümleri eksiksiz doldurarak çok rahat bir şekilde iş planınızı hazırlayabilir, günü geldiğinde kurula etkili bir şekilde sunum yapabilirsiniz.

KOSGEB İş Planı Konuları

İş planında yer alan konular; işletme faaliyet konusu, girişimci hakkında genel bilgiler, Pazar ve pazarlama bilgileri, üretim planı, yönetim planı, finansal plan, KOSGEB’den talep edilen destekler konuları yer almaktadır. İş planı için gerekli olan tüm bilgileri aşağıda sizler için derledik.

  1. Girişimci Bilgilerinin Doldurulması

Bu bölümde işletme, işletmenin faaliyet alanı, iş kurma süreci ve girişimci hakkında kişisel bilgiler yer almaktadır.

    1. Kişisel Bilgiler: Size ait kişisel bilgilerin doldurulması istenir.
    2. İşletme Faaliyet Alanı: Üretilecek olan ürünler ve sunacağınız hizmetler hakkında bilgi vermeniz istenmektedir.
    3. İşin Durumu, Sermaye Yapısı ve Sürdürülebilirliği: Bu bölümde kuracağınız işin piyasadaki mevcut durumundan bahsetmeniz istenir. Ayrıca işletmenize ait sermaye yapısını ayrıntılı bir şekilde belirtmeniz gerekmektedir. İşletme bütçeniz şüphesiz çok önemli bir değere sahiptir. Daha sonra işletmeyi kurduktan sonra piyasa şartlarında işletmenizin sürdürülebilirliği için ne çeşit önlemler alacağınızı belirtmeniz gerekmektedir.
    4. İş Yerinin Fiziki Konumu: Bu bölümde iş yerinizin konumundan bahsetmeniz gerekebilir. Neden o konumu seçtiniz, iş yerinizin kaç metrekare olduğu gibi pek çok fiziki özelliklerinden de bahsetmeniz yararınıza olacaktır. Yani kısacası iş yerinize ait tüm bilgileri ve seçilme nedenlerini anlatmanız gerekecektir.
  1. Müşteri Grupları

Bu bölümde ürün yada hizmeti pazarlayacağınız müşteri grubundan bahsetmeniz gerekmektedir. Müşterilerin yaş, cinsiyet, gelir durumu gibi… özelliklerini açıkça belirtmeniz ve işletme vizyonunuzu buna göre belirlemeniz şüphesiz oldukça önemli olacaktır.

  1. Değer Önerisi

Bu bölüm en önemli bölümdür. Çünkü burada müşterilerinize sunacağınız ürün veya hizmeti tüm yönleriyle belirtmeli, kendinizi diğerlerinden ayıran farkı keskin bir ifade ile ortaya koymalısınız. Kısacası, bu işletmeyi açarak yaratmış olduğunuz değeri belirtmelisiniz. Özellikle piyasa araştırmasını iyi yaparak aynı pazarı paylaştığınız diğer işletmelerden ne gibi farklı ürün yada hizmet sunduğunuzu ifade etmeniz çok önemlidir.

  1. Ulaşım, Dağıtım Kanalları

Bu bölümde müşterilerinize sunmuş olduğunuz ürün yada hizmeti hangi yollarla müşterilerinize sunacaksınız bunu belirtmeniz istenmektedir. Örneğin ; ürünü toptan yada perakende şeklinde mi satacaksınız, müşteriler bu ürünü alırken ayağa mı hizmet alacak, sunmuş olduğunuz hizmet internet üzerinden mi yoksa reel olarak mı sunulacak bunları belirlemek son derece önemlidir.

  1. Müşteri İlişkileri

Bu bölümde müşterilerle nasıl iletişim kuracağınızdan bahsetmelisiniz. Yeni bir ürün yada hizmeti müşterilere nasıl sunacağınız veya müşterileri ne şekilde elde tutacağınızın ana hatlarıyla belirlenmesi sizlerin yararına olacaktır. Yeni müşteri kazanmak için ne tür faaliyetlerde bulunacaksınız belirlemelisiniz. Örneğin; reklam vererek yada broşür dağıtarak vb.

  1. Temel Faaliyetler

Burada üreteceğiniz ürünün başlangıcından sonuna kadar tüm aşamaları ayrıntılı bir şekilde anlatmanız istenmektedir. Bu aşama da sizleri diğer işletmelerden farklı kılan özellikleri net bir şekilde ifade etmeniz yararınıza olacaktır. Ürünlerin müşterilere ulaştırma yollarından tutun satış sonrası hizmetlere kadar herşeyi müşterileri memnun edecek şekilde belirtmelisiniz. Ayrıca işletmenize ait olan ;

  • Sanayi sicil belgesi,
  • Sicil gazetesi
  • İmza sirküleri
  • Ruhsat gibi belgeleri anlatmalısınız.
  1. Temel Kaynaklar

Bu bölümde işletmenizin faaliyetlerini gerçekleştirebilmesi için ihtiyaç duyduğu personel, malzeme, ekipman ve sermaye gibi tüm kaynakları belirtmeniz istenmektedir. Ayrıca iş yerinizde çalışan personelin görev ve yetkilerinden bahsetmelisiniz. Kısacası; işletmenize ait personellerin görev dağılımını yapmalısınız.

  1. Temel Ortaklar İş Birlikleri

İş birliği içinde bulunduğunuz kurum ve firmaları belirtmenizde fayda olacaktır. Örneğin; malzeme tedariğinizi sağlayan kurum isimlerini yada fikri anlamda size ışık tutacak kişilerin isimlerini detaylı bir şekilde ne iş yaptıklarını vs. gerekmektedir. Ayrıca ortaklarınızın kişisel bilgilerine de yer verebilirsiniz.

  1. Maliyet Yapısı

Bu bölümde ürün ve hizmet maliyetlerini detaylı bir şekilde belirtip gelir ve gider dengesine özen göstermelisiniz. Ürünlerin oluşturulma maliyetleri, dağıtım maliyetleri ve hizmet sunma maliyetleri gibi giderleri net bir şekilde ifade etmelisiniz. Ayrıca KOSGEB hibe destek programından yararlanana kadar ki süreçte şirket giderlerini nasıl finanse edeceğinizi göstermeniz gerekmektedir.

  1. Gelir Akışı

İşletmenizi kurduktan sonraki nakit akışını nasıl sağlayacağınıza dair bilgiler vermelisiniz. Ürün ve hizmet fiyatlandırmasını nasıl yapacağınıza dair bilgilere yer vermeli, ürün ve hizmetleri müşterilere yüzde kaç kar marjı ile sunacağınızı teker teker belirtmelisiniz. Ayrıca müşterilerin ödeme yöntemlerine ilişkin detaylara da yer verilmesi yararınıza olacaktır. Örneğin müşteriler ödemelerini kredi kartı ,nakit yada taksit ile yapacaklar gibi.

KOSGEB İş Planı Örnekleri

Çeşitli sektörlere ait iş planı örneklerini sizler için derledik. Unutmayın ki aşağıda yer alan iş planı örnekleri sizlerin fikir edinmesi için hizmetinize sunulmuş kaynaklardır. Sizler de işletmenize uygun bir iş planını örnekleri inceleyerek kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

KOSGEB İŞ PLANI ÖRNEKLERİ TABLOSU

Bilgisayar servisi Giyim Konfeksiyon Tekstil Üretimi Güç Kaynağı Panoları
Cafe Çay Bahçesi Kırtasiye Ticaret Faaliyetleri Elektronik Dükkan
Doğal Gaz Spor Ürünleri Mağazası Deri Ayakkabı Çanta Optik Gözlük
Gıda Üretimi Teknoloji Mağazası Kombi Satışı Güvenlik Sistemleri
Penye, T-Shirt Üretimi Kuruyemiş İşletmesi Çocuk Giyim Araba Kiralama

 

KOSGEB İş Planı Hazırlatma Ücreti Ne Kadar?

Özellikle son yıllarda çok rağbet gören KOSGEB hibe destek programlarından yararlanmak için en önemli adım olan iş planı bir çok kişi tarafından zorlayıcı unsur olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı bu faaliyetleri gerçekleştirmek için danışmanlık firmaları kurulmuş olup ister yeni girişimci olun ister KOBİ olun KOSGEB hibe paketlerinden %100 oranda yararlanmanızı sağlayacak olan iş planı hazırlama hizmeti verilmeye başlanmıştır.

Proje hazırlatma fiyatları sektöre göre değişiklik göstermekte olup genel olarak şu şekilde fiyatlanmaktadır;

  • Yeni girişimciler için ortalama fiyat 1250TL olmaktadır.
  • KOBİ olup ekipman desteği almak için başvuranlar için fiyat 5000TL olmaktadır.

Bu yazımızda sizlere KOSGEB hibe destek programlarından yararlanmak için hazırlanması gereken iş planı hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Birçok kişi tarafından abartılsa da aslında herkes kendi iş planını rahatlıkla hazırlayabilir düşüncesindeyiz. Unutmayın ki sunumda sizlerden beklenenler kısaca;

  • İşinize hakim olun. Ne yaptığınızı bilmeniz
  • İşletme sürdürülebilirliğini sağlamak için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini belirlemeniz
  • İşletme maliyetlerini nasıl finanse edebileceğinizi bilmeniz
  • Olağanüstü durumlarda ne gibi önlemler alacağınızı bilmeniz
  • Müşterilerin devamlılığını sağlamak amacıyla ne gibi pazarlama yollarına başvuracağınızı belirlemeniz istenmektedir.

Ayrıca;

Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri için > TIKLAYIN

KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.