Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Kaz Yetiştiriciliğine Hibe

Kaz çiftliklerine %75 oranında geri ödemesiz hibe! Kaz yetiştiriciliğine hibe programında hangi iller var, kimler kaz yetiştiriciliği hibesi alabilir?

Kaz Yetiştiriciliğine Hibe

Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine ilişkin Karar gereğince Kaz Yetiştiriciliğine Hibe programı başlatıldı ve devlet tarafından kaz çiftlileri desteklenmeye başlandı. Kaz yetiştiriciliğine devlet desteği, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülür ve konu hakkında bilgilendirme ve desteklere ilişkin kurallar bakanlık tarafından yapılıyor. Bakan tarafından yapılan açıklamaya göre ise hibe desteği kapsamında %75 oranında geri ödemesiz kredi verilecektir.

Kaz yetiştiriciliğine hibe, üretim potansiyeline göre 2020-2022 yılları arasında ve bakanlıkça belirlenen illerde, kaz ve hindi yetiştiriciliğine yönelik yatırımları kapsar. “Kaz yetiştiriciliğine hibe programı nedir ve bu destekten yararlanmak için hangi şartları sağlamak gerekiyor?” sizler için araştırdık, keyifli okumalar dileriz.

Kaz yetiştiriciliğine hibelerin başlamasının temel amaçları:

  1. Kaz yetiştiriciliğinde üretim ve kalitenin yükseltmek;
  2. Kırsal alandaki istihdamın artırmak;
  3. Girişimciler için alternatif gelir kaynaklarının oluşturmak;
  4. Kaz ve hindi çiftliklerinde yeni teknolojilerin kullanımı artırılarak modern işletmeler kurmak;
  5. Bu çiftliklerde kullanılan makine, alet, ekipman alımına yönelik usul ve esasları belirlemektir.

Kaz yetiştiriciliğine hibe kredisi alabilmek için kaz yetiştiriciliği kursuna gitmiş olma şartı aranmaz ve sadece bu alanda kar amacı güden bir işletme olunması temek amaç olarak belirlenmiştir. Devlet tarafından geri ödemesiz olarak verilen bu hibe sayesinde;

  1. Kaz
  2. Hindi
  3. Bıldırcın
  4. Ördek yetiştirme faaliyetleri son yıllarda önemli birer hayvancılık faaliyeti haline gelmiştir.

Yetiştiricilik faaliyetleri ise genellikler Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yoğun ilgi görmektedir.

Kaz yetiştiriciliğine hibe programındaki gerekli iş ve işlerin yürütülmesi için bakanlığın görev verdiği ve uygulamaları kontrol edecek birimler şunlardır:

  1. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri
  2. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Proje Değerlendirme Komisyonları
  3. Tarım ve Orman Bakanlığı İl Proje Yürütme Birimleri
  4. Tarım ve Orman Bakanlığı Merkezi Proje Değerlendirme Komisyonu

Kaz Yetiştiriciliğine Hibe Desteklemeleri Nelerdir?

2022 yılı kaz yetiştiriciliğine hibelerin kapsamı şu şekildedir:

  • Hibe kapsamında bulunan illerde, 1000 adet damızlık kaz, 500 adet ticari kaz ve 1000 adet ticari hindi bulunan işletmeler.
    • Bu işletmelerin yeni kümes ve kuluçkahane inşa çalışmaları;
    • İşletmenin üretimini destekleyici teknolojik makine, ekipman alımı için destek verilmektedir.

Hibe Desteği Hakkında Genel Esaslar Nelerdir?

2022 yılı kaz yetiştiriciliğine hibe devlet desteği esasları şu şekilde belirlenmiştir:

  • Gerçek ve tüzel kişiler, proje kapsamında uygulanacak hibe desteğine ilişkin yatırım konularından sadece 1 proje için ve sadece 1 kez yararlanır.
  • Yatırım tutarının, destekleme kapsamında bulunan üst sınırı, bütçe imkanları dikkate alınarak, TKDK Genel Müdürlüğü tarafından her bir İl Müdürlüğü’ne bildirilir.
  • TKDK Merkez Proje Değerlendirme Komisyonu, gerekli gördüğü hallerde, belirlenen üst sınırı değiştirme yetkisine sahiptir. Değişiklik kararı da resmi olarak İl Müdürlükleri’ne bildirilir.
  • Komisyon tarafından onaylanan ve desteklemeye esas yatırım proje tutarının belirlenen üst sınırı aşan kısmı, yatırımcının kendisi tarafından karşılanır.
  • Belirlenen şartları sağlayarak hibesi onaylanarak, kaz ve hindi yetiştiriciliğine yönelik yatırımlarını tamamlamış kişilere destek ödemeleri yapılır.
  • Yatırımcılar, sübvansiyonlu krediler hariç olmak üzere diğer kredi ve vergi teşviklerinden, herhangi bir kısıtlama olmaksızın yararlanmaya devam edebilir.

2022 Kaz Yetiştiriciliğine Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Kaz yetiştiriciliğine hibe kredisi almak için ilk önce başvuru adımlarını detaylıca öğrenmeli ve başvuru için gerekli işlemler eksiksiz bir şekilde yerine getirilmelidir. Hibelerden yararlanmak için başvuruların hangi tarihler arasında yapılacağı da bakanlık tarafından belirleniyor. Bu nedenle projenin kurallarına eksiksiz bir şekilde uyulmalıdır.

Özellikle de hibeye başvuru yapılmadan önce, kurulacak çiftlik ya da alınmak istenen hayvanların, satın alma işlemlerinin tamamlanmış olması gerekiyor. Yani işe başlamadan önce bir miktar yatırımınızın olması gerekmekte. Faturalandırma işlemi yapıldıktan sonra kaz yetiştiriciliği hibesi alınabilir.

Gerçekleştirmek istediğiniz projeniz, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ise de bu durumda minimum 1000 tavukla birlikte bir tavuk çiftliği kurmak düşünülmelidir. Bunun için de tavuk çiftliği kredi başvurusu yapılmalıdır. Tavukçuluk Kredisi Veren Bankalara ulaşmak için burayı tıklayarak diğer bir yazımızı okuyabilirsiniz.

Şimdide Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hazırladığı başvuru yol haritasına bakalım:

  • Yatırımın yapılması planlanan ilde uygulanması düşünülen yatırım konusunun, destekleme kapsamında olduğunu doğrulayın ( kaz yetiştiriciliğine hibe için desteklenen illeri aşağıda bulacaksınız).
  • Başvuru çağrı rehberi, başvuru paket içeriği ve diğer bilgilendirme dökümanlarını indirin ve detaylı bir şekilde inceleyin.
  • İnşaat işleri için gerekli projeleri, bakanlığın web sitesindeki özel poz numaraları kullanarak, metrajları ile birlikte hazırlayın.
  • Makine ve ekipman alımı ve/veya inşaat işleri kapsamında formatı TKDK tarafından belirlenen teknik projeyi hazırlayın.
  • Yatırım için planlanan inşaat yatırımı, makine ekipman yatırımı, genel harcamalar ve görünürlük uygulamaları için teklif alma kuralları çerçevesinde teklifinizi alın.
  • Projenize uygun iş planı formatını indirerek detaylı inceleyin ve iş planı doldurma rehberine göre hazırlayın.
  • Başvuru paketi içeriği kitapçığına uygun olarak resmi belgelerinizi teslim edin.
  • MS Word formatındaki taahütname ve diğer başvuru formu eklerini bilgisayarınıza indirin ve doldurun.
  • Başvuru formu, harcama tabloları (A3) ve mevcut varlıklar listesi (A8) ile ilgili eklerin sistemden çıktısını alın.
  • MS Word veya MS Excel formatındaki tekliflere ait teknik şartnameler ve yapım işlerinde MS Excel formatındaki keşif özetlerini sisteme yükleyin.
  • Başvuru formu ve ekleri, İş planı ve Teknik projelerden oluşan başvuru paketini oluşturun.
  • Başvuru paketlerini 1 orijinali ve 1 de kopyası olmak üzere, her birini ayrı klasörlere yerleştirerek ve projeye ait tüm çizimleri elektronik ortamda hazırlayın.
  • Başvuru sahibi ya da yasal temsilcisi tarafından, başvuru paketini TKDK İl Koordinatörlüğü’ne, ilan edilen tarihler arasında teslim edin.

Kaz Yetiştiriciliğine Hibe Verilen İller Hangileridir?

Destek kapsamında 41 tane il bulunuyor. Değişiklikler ve güncellemeler için başvuru öncesinde yine bakanlığın internet sitesinden kontrol yapılmalıdır. TKDK’nın destek paketinde, başlangıç olarak belirlediği iller şunlardır:

Afyon

Aydın

Ağrı

Ardahan

Aksaray

Ankara

Amasya

Bursa

Balıkesir

Burdur

Çorum

Çanakkale

Çankırı

Diyarbakır

Denizli

Erzurum

Elazığ

Erzincan

Giresun

Hatay

Isparta

Kütahya

Kahramanmaraş

Konya

Karaman

Kastamonu

Kars

Muş

Malatya

Mersin

Manisa

Mardin

Nevşehir

Ordu

Sivas

Samsun

Şanlıurfa

Trabzon

Tokat

Uşak

Van

Yozgat

Kaz Yetiştiriciliğine Hibe Kredisi Ne Kadar?

TKDK’nın bu desteğinden faydalanmak için öncelikli olarak hazırladığınız projenin, komisyon tarafından onaylanmış olması gerekiyor. Bu onayın alınmasının ardından proje sahibine %75 oranında geri ödemesiz kredi desteği yapılır.

  • Destek kapsamı için işletmenin kaz sayısı esas alınarak 1000 kazı olan yatırımcılara 450.000 liraya kadar destek verilir.
  • Kredi desteği ekipman, alet, makine ve inşaat kapsamında yapılır.
  • Başvuruda bulunacak kişini kaz sayısı 500 ise ekipman, alet, makine ve inşaat desteği 11.000 lira olur.
  • Destekler için verilen hibe tutarı da zamanla güncellenebilmektedir.

 

Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Bankalar için > TIKLAYIN

Devlet Destekli Tavukçuluk Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.