İşsizlik Maaşı Hesaplama
İşsizlik maaşı hesaplama; 4447 sayılı yasa gereği olarak, iş yerlerinde bir hizmet akdine dayalı ve sigortalı olarak çalışırken bu kanunun ilgili maddelerinde açıklanan sebeplerden birisi ile işini kaybeden ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak, çalışmaya hazır olduğunu bildiren sigortalı işsizlere, yine aynı yasa gereği olarak belirtilen süre ve tutarlarda işsizlik maaşı hesaplaması yapılarak bir para ödemesi yapılıyor.
İçeriğimizde Neler Var?
İşsizlik Maaşı
Yukarıda açıklamasını yaptığımız ödemenin adı işsizlik maaşıdır. Devletin sağladığı bu imkandan yararlanmak isteyen kişilerin, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde, kuruma başvuru yapması gerekiyor. İşsizlik maaşı başvurusu, internet üzerinden oldukça kolay bir şekilde yapılabiliyor. Şimdi gelin, işsizlik maaşı ile ilgili detaylara beraber bakalım.
İşsizlik Maaşı Şartları Neler?
İşsizlik ödeneği alabilmeniz için aranan şartlar şunlardır:
- İşsizlik sigortası kapsamında, bir iş yerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmanıza rağmen, kendi istek ve kusurunuz dışında kalan durumlar sebebi ile işinizi kaybetmek.
- Haklı fesih durumlarında ise işçi kendi isteğiyle işten ayrılmasına rağmen yine de işsizlik ödeneğinden yararlanmaya hak kazanıyor. Haklı feshe, işverenin ahlak ve iyi niyet hallerine uymayan davranışları sebep gösteriliyor.
- İş yerinin el değiştirmesi veya bir başkasına devir olması, kapanması, işin veya iş yerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işçi, işten çıkarılmış ise yine bu ödenekten yararlanabiliyor.
- Yine işverenin işçinin hakkını ödememesi, yasal süreç içinde ücretini eksik göstermesi gibi durumlarda da yine haklı fesih devreye girer ve istifa sonrasında işsizlik maaşı alabilirsiniz.
- Hizmet akdinizin sona ermesinden önceki son 120 gün sigortalı olarak çalışmış olmanız gerekiyor.
- Hizmet akdinizin feshinden önceki son üç yıl içinde, en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primini ödemiş olmanız şartı aranıyor.
- Bu ödenekten yararlanabilmek için, hizmet akdinizin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine bireysel ya da internet üzerinden başvuruda bulunmuş olmanız gerekiyor.
- Eğer bu şartları sağlıyorsanız işsizlik ödeneği alabilirsiniz.
İşsizlik Maaşı Hesaplama
İşsizlik maaşı, sigortalı kişinin, son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanır ve yaklaşık olarak günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkına tekabül ediyor. Bu şekilde hesaplanan maaş tutarı, 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesine göre, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde sekseni oranını da geçemez. Örneğin, sigortalı olarak çalıştığınız son 4 ayda, prime esas kazancınızın aylık ortalaması 3.000 TL ise bu tutarın %40’ı olan 1.200 TL tutarını net olarak, işsizlik ödeneği adı altında alabilirsiniz.
Alacağınız işsizlik ödeneği, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi olmaz. Bu tutara damga vergisi dahil ediliyor. Hesaplamalarda 2013 yılı ve sonrası için damga vergisi oranı %0,759, önceki yıllar için ise %0,66 olarak uygulanıyor.
2022 yılı En Düşük ve En Yüksek İşsizlik Maaşı Ne Kadar?
İşsizlik ödeneği tutarı, 16 yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücrete ait brüt tutarın yüzde sekseninden fazla olamıyor. Bu nedenle de 2022 yılı için alınabilecek en düşük (taban) işsizlik maaşı 1.431 TL, en yüksek (tavan) işsizlik maaşı ise 2.862 TL olarak ödeniyor. Bu tutardan, yukarıda belirttiğimiz damga vergisi oranının düşülmesi gerekiyor. Ayrıca unutmayınız ki bu tutarlar, mayıs ayı ve sonrasında işten ayrılanlar için geçerli oluyor.
İşsizlik Maaşı Başvurusu Nasıl Yapılıyor?
İşsizlik ödeneği başvuruları, İŞKUR Genel Müdürlüğü internet sitesi veya size en yakın İŞKUR birimine giderek de kolayca yapılıyor. İŞKUR resmi internet sitesi üzerinden başvuru yapmak için aşağıda size vereceğimiz linke tıklayabilirsiniz. Yeni açılacak olan sayfaya, e-devlet bilgileriniz ile giriş yaptıktan sonra, sizden istenen diğer bilgileri doldurarak başvuru işleminizi oldukça kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz.
İşsizlik maaşı başvurusu yapmak için > TIKLAYIN
Bu maaş ödemeleri, bu maaşı almaya hak kazandığınız tarihi izleyen ayın sonuna kadar PTT şubeleri hesabınıza yatırılıyor. İşsizlik maaşı alma süreniz ise son üç yıl içinde eğer;
- 600 gün sigortalı olarak çalıştıysanız 180 gün,
- 900 gün sigortalı olarak çalıştıysanız 240 gün,
- 1080 gün sigortalı olarak çalıştıysanız 300 gün boyunca ödeme alabiliyorsunuz.
Burada dikkat etmeniz gereken önemli bir konu ise yeni bir iş bulduktan sonra, işsizlik maaşınızı iptal ettirmeniz gerektiği oluyor. Eğer sigortalı olarak bir işte çalışmaya başlarsanız ve hem de işsizlik ödeneği almaya devam ettiğiniz tespit edilir ise aldığınız paraları faiziyle birlikte geri talep ödemek durumunda kalıyorsunuz.
Gelir Belgesiz Kredi Veren Bankalar
İşsizlik Maaşı Hangi Durumlarda Kesiliyor?
Eğer işsizlik ödeneğinden yararlanır iken;
- SGK tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde yeni bir işi haklı bir neden olmadan geri çevirirseniz,
- İşsizlik ödeneği aldığınız süre boyunca, gelir getirici bir işte çalışmaya veya herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlarsanız,
- SGK tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden geri çevirir veya kabul etmenize rağmen devam etmezseniz,
- Haklı bir neden olmadan, SGK tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamaz, istenilen bilgi ve belgeleri de size verilen süre içinde teslim etmemeniz durumunda işsizlik maaşınız kesiliyor.
Ayrıca bakınız: