İŞKUR Engelli Girişimci Desteği – Engelli Girişimci Hibesi
İŞKUR engelli girişimci desteğinin amacı, engelli vatandaşların da kendi işyerlerini açarken destek vererek onları da topluma kazandırmak.
İçeriğimizde Neler Var?
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği
Çeşitli nedenlerden dolayı (bedensel, ruhsal, zihinsel vb.) iş gücü kaybı en az %40 olan vatandaşlar ‘’Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları’’ ile belgelemek suretiyle İŞKUR engelli girişimci desteğinden yararlanabilirler. Engelli girişimci hibesinden yararlanmak isteyenler için tüm detayları araştırdık. İŞKUR tarafından hazırlanan bu programın amacı ise engelli vatandaşların kendi işyerlerini açma noktasında hibe destek vererek yardımcı olmaktır. İŞKUR engellilere hibe desteği hakkında ne varsa bulabileceğiniz bu yazımızda değineceğimiz konular şu şekildedir;
- İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Nedir?
- İŞKUR Hibe Desteği Şartları Nelerdir?
- İŞKUR Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
- İŞKUR Hibe Desteği İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- İŞKUR Hibe Desteği Kapsamında Neler Desteklenecektir?
- İŞKUR Hibe Desteği Kapsamında Desteklenmeyecek Giderler Nelerdir?
- İŞKUR Hibe Desteği Başvurusunda Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
İlgili başlıkları inceleyerek İŞKUR engelli girişimci hibe desteği programından yararlanabilir ve başvuru sürecinde dikkat etmeniz gereken tüm hususları öğrenebilirsiniz.
İŞKUR Engelli Girişimci Desteği
İŞKUR engelli girişimci hibe desteği, engelli bireylerin iş kurmasını amaçlayan ve belirli şartlar dahilinde engelli bireylerin kullanımına sunulmuş olan hibe destek programıdır. En az %40 oranında engeli olup bunu kurul raporu ile belgeleyen vatandaşların başvurabileceği hibe desteği toplamda 65.000TL’dir. Elbette ki bu hibe desteğinden yararlanacak olan vatandaşların belirli şartları sağlaması gerekmektedir. Şimdi gelin o şartları beraber inceleyelim.
İŞKUR Engelli Girişimci Hibesi Şartları Nelerdir?
İŞKUR engelli girişimci hibe desteği programından yararlanmak için en az %40 oranında engeli olup bunu ‘’Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları’’ ile belgelenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Ama destekten yararlanmak için gerekli olan şartları sıralayacak olursak;
- İŞKUR’a engelli kaydı olmak,
- İşgücünün en az % 40’ından yoksun olduğuna ilişkin “Sağlık Kurulu Raporuna” sahip olmak,
- 18 yaşını tamamlamış olmak,
- Herhangi bir nedenden dolayı emekli olmamak,
- İŞKUR’a herhangi bir borcu bulunmamak,
- Üzerine kayıtlı olan iş yeri olmamak,
- İşyerinin kurulacağı il sınırları içinde yaşıyor olmak ve orada ikamet etmek,
- Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,
- Aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartları sağlıyor olmak,
- Kendisine vasi tayini yapılmamış olmak,
- Herhangi bir icra dosyası bulunmamak,
Sizler de İŞKUR engelli girişimci hibe desteği başvurusunda bulunmak istiyorsanız öncelikli olarak yukarıda sıralamış olduğumuz şartların hepsini sağlamalısınız. Eğer bu şartları sağlıyorsanız hibe desteğine başvurabilirsiniz.
Gerekli şartları sağlıyorsunuz ve hibe desteğine başvuruda bulunacaksınız. Öncelikle İŞKUR tarafından sizden istenen belgeleri temin etmeniz yararınıza olacaktır. Şimdi gelin bu belgelerin neler olduğuna beraber bakalım.
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Gerekli Evraklar Nelerdir?
Hibe desteğinden yararlanmak için gerekli olan tüm şartları sağlıyorsunuz ve programa başvuru yapacaksınız. Öncelikle temin etmeniz gereken belgeleri belirlemenizde yarar var. İŞKUR tarafından istenen o belgeler;
- Girişimcilik eğitim programı sertifikası,
- Adli sicil kaydı sorgulama belgesi,
- Son bir ay içinde alınmış, proje sahibinin güncel vergi mükellefiyet durumunu gösterir belge,
- Kurulacak olan iş ile ilgili bilgi istenmesi durumunda, bu mesleki bilgiyi gösteren diploma, sertifika gibi belgeler,
- Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık sektörlerinde sunulacak projelerde, Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden alınacak “İşletme Belgesi”
- Faaliyet alanı Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği olan projelerde “Sürü Yönetim Elemanı/Hayvan Yetiştiriciliği” belgesi, Arıcılık projelerinde ise “Arıcılık” belgesi (sertifikası) (MEB veya Üniversite onaylı olmalıdır),
- Emekli olmadığını gösterir belge.
Bu belgeleri temin etmeniz durumunda yapmanız gereken ilk şey başvuruda bulunmanız olacaktır. Başvurular ne zaman nereye yapılır? Başvuru esnasında nelere dikkat edilmelidir? buyurun beraber inceleyelim.
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?
İŞKUR engelli girişimci hibe desteği başvurusu yılda 2 defa olup e-devlet üzerinden online olarak yapılmaktadır. Önceleri posta yolu ile yapılan başvurular, e-devlet üzerinden online platforma taşınarak vatandaşların daha az yorulması amaçlanmıştır. Başvuruda bulunurken izlemeniz gereken yol şu şekildedir;
- E-devlet resmi internet sayfasına giriniz,
- Sisteme üye girişi yapmanız için gerekli olan TCKN ve şifre bilgilerini girdikten sonra giriş butonunu tıklayınız,
- Açılan sayfadaki arama yerine İŞKUR engelli girişimci hibe desteği başvurusu yazıp aratınız,
- Bu sayfadaki bilgiler eksizsiz doldurarak istenilen belgeleri yüklendikten sonra başvurunuzu onaylayınız. Bu adımlardan sonra başvurunuzu onaylamış olacaksınız.
Unutmayınız ki İŞKUR engelli girişimci hibe desteği yılda iki defa İŞKUR tarafından belirlenen sürelerde olmaktadır. Bu tarihlerden haberdar olmak istiyorsanız İŞKUR resmi internet sayfasındaki duyurular kısmını takip edebilirsiniz.
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Kapsamında Neler Desteklenecektir?
İŞKUR engelli girişimci hibe desteği kapsamında desteklenecek olan aşamalar şu şekildedir;
Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler için en fazla 5.000 TL.
İşletme gideri desteği: ilk 12 ay olmak üzere işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) % 60’ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 15.000 TL.
Demirbaş desteği: ilk 12 ay olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 45.000 TL.
Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta bu hibe desteklerinin sözleşme imzalandıktan sonraki 12 ay boyunca olmasıdır. Daha sonraki tarihler için hibe desteği bulunmamaktadır. Ayrıca desteği talep eden kişi tarafından bu harcamaların belgelenmesi gerekmektedir. Belgesi olamayan hiçbir gider için ödeme yapılmayacaktır.
İŞKUR engelli girişimci hibesi için verilecek olan azami tutar 65.000 TL olarak belirlenmiştir.
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği Kapsamında Desteklenmeyecek Giderler Nelerdir?
İŞKUR engelli girişimci hibe desteği kapsamında desteklenecek giderler olduğu gibi hiçbir şekilde desteklenmeyecek giderler de mevcuttur. Desteklenmeyecek gider kalemleri şu şekildedir;
- Depozito,
- Su, elektrik, iletişim vb. abonelik ücretleri,
- Personel giderleri,
- Vergi, resim, harç (İşyeri Kuruluşu için yapılan zorunlu harç ödemeleri hariç), çeşitli üyelik ücretleri, cezalar,
- İş ile ilgili olmayan demirbaş ve diğer malzemelerin bedelleri,
- İnşaat, tadilat ve bakım giderlerinin toplam kuruluş desteğinin yüzde 10’unu aşan kısmı,
- Tarım ve hayvancılık projeleri hariç olmak üzere aylık kira giderinin %60’nı ve toplamda 6.000TL’yi geçmeyecek kadarı karşılanır.
- Kira giderinin ödenebilmesi için işletmenin kira sözleşmesi ve bankaya ödendiğine dair dekontun belgelenmesi zorunludur.
- Proje kapsamında; proje sahiplerinin üçüncü dereceye kadar (üçüncü derece dahil) kan ve kayın hısımlarından ve bunların sahip/ortak oldukları işletmelerden; işyeri kiralanması, hayvan ve demirbaş malzeme alımı yapılamaz.
Bu yazımızda sizler için İŞKUR engelli girişimci hibesi kapsamında bilmeniz gereken her şeyi paylaştık. İŞKUR engellilere hibe desteğinden yararlanmanız için gereken şartları, başvurunun nereye yapılacağını, başvuru için gereken evrakları ve desteklenecek olan giderleri tek tek belirledik. Artık sizler hibe desteği hakkındaki tüm bilgileri biliyorsunuz. Önemli noktalara dikkat ederek iş projesi hazırlamalı ve e-devlet üzerinden başvurunuzu gerçekleştirmelisiniz. Bol şanslar.
Ayrıca bakınız:
Yeni İş Kuracaklara KOSGEB Hibe Destekleri için > TIKLAYIN
KOSGEB Başvurusu Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN
KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Başvurusu için > TIKLAYIN
İşyeri Kredisi Veren Bankalar için > TIKLAYIN