Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

İpek Böceği Yetiştiriciliği – İpek Böcekçiliği Hibesi

İpek böceği yetiştiriciliği yapan kişilere dut bahçesi tesisi, ipek böceği besleme evi inşası, makine, alet ve ekipman alımlarına %100 hibe desteği verilecek.

İpek Böceği Yetiştiriciliği – İpek Böcekçiliği Hibesi

Ülkemizde pek çok çiftçiye destekler sunan, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini ve geliştirilmesi için teşvikler sunan Tarım ve Orman Bakanlığı, kendisini ipek böceği yetiştiriciliği alanında geliştirmek isteyen çiftçilere İpek Böceği Yetiştiriciliği Destekleri sunmaktadır. Bu desteklerden, aynı zamanda hali hazırda sürdürdükleri ipek böcekçiliği işlerini büyütmek isteyen çiftçiler de yararlanabilir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yardımları kapsamında, ipek böceği yetiştiriciliği ile uğraşan özel veya tüzel kişilere, tohum ve yaş koza desteği alabilmek için belirli koşulları sağlamak gerekiyor. İpek böceği desteği almak isteyen üreticiler öncelikli olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın İl/İlçe Müdürlüğü ya da üyesi oldukları Kozabirlik/Kooperatiflerine giderek bizzat başvuruda yapmalılar.

Sizler için hazırladığımız bu yazımızda İpek Böceği Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır? İpek Böceği Yetiştiriciliği Destekleri Neler? İpek Böcekçiliği Hibesine Nasıl Başvurulur? gibi merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulacaksınız.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Günümüzde ipek böceği yetiştiriciliği için gerekli olan ve hastalıklara karşı oldukça dayanıklı, kutu bazında oldukça verimli polihibrid ipek böceği tohumu üretimi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na tahsisli mülga İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsü tesislerinde yapılıyor. Bu tesislerde ise İpek Böcekçiliği Araştırma Enstitüsü ile Kozabirlik çalışanları bir arada faaliyet gösteriyor. Ülkemizde var olan saf ipek böceği ırkları sayesinde, kendi kendine yüksek kaliteli polihibrid tohum üreten sayılı ülkelerden birisidir.

İpek böceği yetiştiriciliği, mevsimsel şartlardan kolay etkilendiği için, ilkbahar ve sonbahar dönemi olarak yılda 2 kez yapılır. Bu dönemlerin ekonomik anlamda en verimlisi ise ilkbahar ayları olup sadece ilkbaharda besleme yapılır. İpek böcekleri, mevsimi ısısının yüksek olduğu Akdeniz ve Ege bölgelerinde Nisan ayı başlarında, diğer bölgelerde ise Nisan sonu ile Mayıs ayı başlarında inficar (kuluçka) ettirilerek üreticilere teslim edilir.

İpek böceklerinin besleme evresindeki tek besin kaynakları dut yaprağıdır. Yetiştiricilik yapılan bir kutu ipek böceği için ihtiyaç duyulan dut yaprağı ise yaklaşık 550-600 kg civarındadır.

Dut Bahçesi Tesisi Kurulumu Nasıl Yapılmalı?

İpek böceği yetiştiriciliği için dut bahçesi tesisi kurulumu, kapama bahçe ya da tarla/bahçe kenarına sınır ağacı/karışık olmak üzere 2 türlü de yapılabilir. Bunlardan en uygun seçenek yalnızca dut ağaçlarının olduğu, kapama dut bahçesidir. Çünkü yaprak hasadı ve bakım işleri açısından kapama dut bahçesi daha az zahmetlidir.

Yetiştiricilik için yaprak elde etmek amacıyla dikilen dut ağaçları kesinlikle planlı bir şekilde büyütülmelidir. İpek böceği besleme dönemi olan her ilkbahar başlangıcında, “kafalama” şeklinde kesilirler. Bu sayede dutlar, büyük taç yapısında yetişmezler. Bu da dut bahçesi kurulurken fidan aralarının sık tutulabilmesine ve ağaç sayısını artırarak, yaprak verimini de artırmış olur.

Kapama dut bahçesi tesislerindeki fidanlar, her bir sıra arası 3-3,5 metre, sıra üzerindeki aralıklar da 1,3-2,0 metre olarak dikilecek şekilde yerleri ayarlanmalıdır. Kurulacak olan dut bahçesinde ihtiyaç duyulan fidan sayısı şu formülle bulunabilir:

  • Fidan miktarı = [Dutluk tesis edilecek alan ()] / [(Sıralar arası mesafe) * (Sıralar üzeri mesafe)] olarak hesaplanır.

Örnek verecek olursak, sıralar arası mesafe 3 metre, sıra üzeri aralık 1,5 metre olan ve 1000 m² (1 dekar) dutluk tesisi kuracağız. Bu plana göre fidan ihtiyacımız ne olur?

  • Fidan miktarı = 1000 / (3 * 1,5 ) = 222 adet fidana ihtiyacımız olacak.

Fidan dikimine başlamadan önce ise yaklaşık kaç kutu ipek böceği yetiştiriciliği yapacak bir bahçe kuracağımıza ve bunun için ise ne kadar araziye ihtiyacımız olduğuna karar vermemiz gerekiyor. Eğer bunu belirlediyseniz, her bir sıra arası en az 3 metre olacak şekilde fidan dikimine başlayabilirsiniz.

İpek Böceği Yetiştiriciliği İçin Kerevet Alanı Hesabı Nasıl Yapılır?

İpek böcekleri, 28°C’nin üstü sıcaklardan ve 22°C’nin altındaki soğuklardan kolay etkilenebildiğinden, besleme yapılacak olan yerin ısıtma/soğutma ve havalandırmasının sağlanması oldukça önemlidir.

İpek böceği yetiştiriciliğinde 5 evre (5 yaş) için gerekli olan alanın m² hesabı ise:

  • 1. evre için 1,5 m²,
  • 2. evre için 3,0 m²,
  • 3. evre için 6,0 m²,
  • 4. evre için 12,0 m²,
  • 5. evre için de 25,0 m² alana ihtiyaç duyuluyor.

1 kutu ipek böceği yetiştirmek için en az 25 alan gerektiği için bu alanı yaklaşık olarak 2*1,65 boyutlarında 2 adet ve 3 katlı raf yaparak sağlayabilirsiniz. Bu yaklaşık verilen bir ölçü olup tesis binanızın ebatlarına göre şekillendirebilirsiniz. İlk raf yüksekliği yerden en az 20-25 cm olmalı ve her bir raf arasını 65-70 cm olarak ayarlamalısınız. 40 kutu ipek böceği için minimum (40 x 25)/3 = 334 net yetiştirme alanı, buna ek olarak da yaprak hazırlama, depo vb işleri de düşünecek olursak 400- 450 kapalı alan gerekmektedir.

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kerevet Alanı

İpek Böceği Yetiştiriciliği Kerevet Alanı

İpek Böcekçiliği Hibesi

İpek böceği yetiştiriciliği için, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen hibe üst sınırı 250.000 TL’dir. Bu hibenin kullanım alanları ise ipek böceği yetiştirme evi yapımı, yetiştirme işlemi için gerekli alet ve ekipmanların alınması ile dut bahçesi kurulum masrafları ile sınırlıdır. Eğer siz de ipek böcekçiliğine adım atmak istiyor veya var olan imkanlarının geliştirmek istiyorsanız, hibe programına başvurabilirsiniz.

İpek böcekçiliği için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan diğer destek fiyatları da aşağıdaki gibidir:

İpek Böceği Desteği

Birime Destek

Tohum (kutu)

70 TL/adet

Yaş koza

50 TL/kg

İpek Böcekçiliği Hibesi Nasıl Alınır?

Tarım ve Orman Bakanlığı açıklamasına göre ipek böceği yetiştiriciliği hibesi almak için şu adımları takip etmelisiniz:

  • İpek böcekçiliği yapacak özel/tüzel kişi, bağlı dulunduğu İl/İlçe Müdürlüğü veya Kozabirlik/Kooperatifine bizzat dilekçe vererek başvuru yapmalıdır.
  • İpek böcekçiliği yapacak kişinin başvurusu, ilgili birim tarafından değerlendirilir ve hazırlanmış olan tohum dağıtım listelerindene uygun görülen tohum dağıtımı yapılır.
  • İpek böcekçiliği yapacak kişinin ürettiği yaş ipek böceği kozasını, Kozabirlik/Kooperatifleri veya faaliyet alanı “kozadan flatürle ipek çekimi ve işleme” olan işletmelere satan yetiştiricilere kg başına destek ödemesi yapılır.

İpek Böcekçiliği Hibesine Başvuru İçin Gerekli Belgeler Neler?

Eğer ipek böceği yetiştiriciliği hibesinden yararlanmak istiyorsanız, başvuru öncesi hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:

  • Başvuru yapacak özel kişinin nüfus cüzdanı
  • Yetiştirme yapılacak olan adrese dair ikametgah belgesi
  • İpek böcekçiliği hibesi başvuru formunun doldurulması
  • İpek böceği yetiştirme proje taslağı
  • Yetiştirme işi için gerekli olan sermaye ve sizin sermaye yapınız
  • Yetiştirme yapılacak olan arazinin tapusu (noter onaylı olması gerekli)
  • Yetiştirme yapacak tüzel kişiliğin imza sirküleri (noter onaylı olması gerekli)
  • Yetiştirme yapacak tüzel kişiliğin Türkiye Sicil Gazetesi örneği

Ayrıca ilginizi çekebilecek diğer başlıklarımız:

TKDK Hayvancılık Hibe Kredisi > TIKLAYIN

Genç Çiftçilere 30 bin TL Hibe Kredi Başvurusu > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.