İhtiyati Haciz Nedir? Nasıl Alınır?
İçeriğimizde Neler Var?
İhtiyati Haciz
Kişiler çeşitli borçlarını ödemedikleri takdirde farklı haciz işlemleri için başvurular yapılarak borcu olan kişilere bu hacizler uygulanmaktadır. Bu haciz işlemlerinde izlenecek olan yollar genel olarak aynı olurken ihtiyati haciz daha farklı bir haciz türü olarak gösterilmektedir. Halk arasında yıldırım haciz adı da verilen bu haciz şeklinde karar mahkemeler tarafından alınırken birçok ekstra şartın sağlanması gerekmektedir.
Bu haciz işlemi sonrasında herhangi bir mal direkt olarak borçlu tarafından alınmazken yalnızca kişilerin bu malları satmasının önüne geçilir. Genel olarak borçlu olan kişilerin kaçacağının düşünüldüğünde ihtiyati haciz başvuruları yapılmaktadır. Buyurun bu kavramın detaylarını beraber inceleyelim.
İhtiyati Haciz Hangi Durumlarda Uygulanır?
Genel olarak tüm alacaklı olan kişiler borçlular hakkında bir ihtiyati haciz kararı çıkarmak için mahkemelere başvuruda bulunamazlar. Çek ya da senet şeklinde bir borç söz konusu olduğunda bu haciz işlemi için başvurular yapılabilmektedir. Bu başvurular alacaklı kişiler tarafından mahkemelere yapılmaktadır. Diğer haciz türlerinde başvurular icra dairelerine yapılırken bu haciz işleminde adres asliye ticaret mahkemeleri olmaktadır. Bu durumda kalan bir alacaklı mahkemelere giderek kendisine borçlu olan kişinin borcunu belgeler ile kanıtlar. Sonrasında da bu kişinin borcunu uzun süredir ödemediği konusunda da gerekli belgeleri mahkemelere aktarır. Bunun sonrasında da mahkemeler tarafından gerekli kararlar çıkartılırsa ihtiyati haciz işlemi de yürürlüğe girer. Ancak alacaklının da bir teminat yatırması gerekmektedir.
Alacaklı Olan Kişiler Ne Kadar Teminat Yatırır?
Kişiler mahkemelere ihtiyati haciz işlemi için başvuruda bulunduklarında mevcut borç bedelinin %15’i kadar bir bedeli de ilk etapta yatırması gerekmektedir. Bu bedel eğer borçlu olan kişiler herhangi bir zarar görürse bu zararın karşılanması için kullanılacak olan bedeldir. Bu bedel sebebiyle birçok alıcı başvurularını gerçekleştiremiyor olsa da karar kesindir ve hiçbir şekilde değişiklik göstermemektedir. Eğer bir kişinin 100.000 TL seviyesinde bir alacağı varsa ve alamıyorsa kişiler mahkemelerden bu kararı çıkarmak için 15.000 TL yatırmak zorundadırlar. Bu teminat yatırıldıktan sonra karar yürürlüğe girebilir ve borçlu olan kişiler için ihtiyati haciz işlemlerine başlanır.
İhtiyati Haciz Süresi Ne Kadardır?
Birçok haciz türünde ilk olarak kişilere bir süre tanınmaktadır. Haciz başvuruları onaylandığında borcu olan kişilere gönderilen belgelerde 1 ay ya da daha uzun bir süre içerisinde borcunu ödemediği takdirde haciz işleminin başlayacağı belirtilir. Ancak ihtiyati hacizde herhangi bir uyarı süresi yoktur ve mahkeme kararı ile olduğundan direkt olarak uygulamaya sokulur. Halk arasında yıldırım haciz denmesinin de sebebi budur. Mahkeme tarafından karar çıktığı an kişiler artık mallarının satışını gerçekleştiremez. Bu da kişilerin kaçmasının ya da mallarını satmasının önüne geçmektedir.
İhtiyati Haciz Hangi Malları Kapsar?
Borçlu olan kişiler hakkında çıkarılan ihtiyati haciz kararları hem taşınır hem de taşınmaz mallar için uygulanmaktadır. Eğer borçlu olan kişilerin üzerine bir ev, arda ya da araba gibi değerli mallar varsa alacaklı olan kişiler bu başvuru sonrasında ihtiyati haciz kararı ile bu malların tamamının satılmasının önüne geçmektedir. Buna ek olarak kişilerin evlerinde yer alan en küçük eşyalar dahi bu haciz işlemi sebebi ile satılmaz mal olarak ilan edilebilir.
İhtiyati Hacze İtiraz Edilir mi?
Bu karar çıkarıldıktan sonra 7 gün içerisinde borçlu kişilerin buna itiraz etme hakları bulunmaktadır. Ancak bu aşamada itirazlarının kabul görmesi için alacakları kişilerin taleplerinin doğru bulunmaması gerekmektedir. Buna ek olarak gerekli borçlar haciz işlemi sırasında ya da sonrasında ödenmişse de kişiler mahkemelere bu kararın iptali için başvurularda bulunabilmektedirler. Eğer kişiler ilk 7 gün içerisinde herhangi bir itirazda bulunmazsa artık karar kesinleşir ve herhangi bir geri dönüş söz konusu olmaz. Bu süreç sonrasında kişilerin ödemelerini yapmadan bu mallarını satmaları mümkün olmayacaktır.
İhtiyati Haczin Normal Haciz İşlemine Dönüştürülmesi
Genel olarak herhangi bir haciz işlemi yaklaşırken ihtiyati haciz işlemi uygulanmaktadır. Borçlu olan kişiler haciz işlemlerinin kendileri için başlayacağını düşündüklerinde mevcut mallarını normal fiyatlardan satarak üzerlerinde değerli malların olmamasını sağlarlar. Bunun sonrasında da haciz işlemleri başladığında kişilerin alınabilecek olan değerli malları da bulunmamaktadır. Ancak kişiler haciz işlemlerinden önce bu kararı çıkarırlarsa bu karar çerçevesinde mallar satılamaz ve haczedilebilir. 10 gün içerisinde bu haciz kararı normal haciz kararına çevrilmelidir. Bu karar sonrasında kişilerden borçları karşılığı malları alınmaya başlar. Genel olarak bu süreden sonra işlemler tüm haciz işlemlerinde aynı olmaktadır.
Bankalar İhtiyati Haciz Uygular mı?
Bankalar da yasal olarak alacaklı olduklarından ihtiyati haciz başvurusunda bulunabilirler. Diğer tüm kişiler gibi bankaların da mahkemelere başvuruda bulunması ve gerekli teminatı yatırması gereklidir. Bu yollar izlendiğinde kişiler hakkında ihtiyati haciz kararı çıkarılabilir. Son dönemde yapılan araştırmalar bankaların genel olarak ilk etapta ipotek olarak talep etmediği mallar olduğundan bu durumun gerçekleştiğini göstermektedir. İlk etapta krediler için bankalar ipotek ya da kefil talep etmeden krediyi vermişler ve bu kredi sonrasında kişiler ödemelerini gerçekleştirmemişlerse bu işlemler uygulanabilir.
Diğer başlıklarımız:
Hesabıma E-haciz Geldi Ne Yapabilirim? > TIKLAYIN
Banka Borcundan Dolayı Eve Haciz Gelir mi? > TIKLAYIN