İcra Dosyası Kapatma
İcraya düşmüş ve ödemesi tamamlanmış borçlar için İcra Dosyası Kapatma işlemlerine dair tüm yapılması gerekenleri sizler için araştırdık.
İçeriğimizde Neler Var?
Ne İçin İcralık Olunur?
Ödeme konusunda problemler yaşanması ya da ikili olarak anlaşmazlık oluşması nedeniyle maddi açıdan alacaklı olan kişi, alacağını temin etmek için kendisine borçlu olan kişiyi avukata vererek icra takibi başlatma hakkı bulunuyor. Böyle bir şekilde icra takibi başlatıldıktan sonra icranın kalkması ve icra dosyasını kapatmak için borcun tamamının ödenmesi ya da alacaklının alacağından vazgeçmesi gerekiyor. İcralık olduktan sonra ise borcunun tamamını ödeyen kişiler icra dosyası kapatma işlemini tamamlamaları gerekiyor. Siz de “İcra dosyamı kapatmak istiyorum!” diyorsanız, yapmanız gerekenleri bu yazımızda bulacaksınız.
Bir kişiye borçlu durumda olan kişi, ödemekle yükümlü olduğu bu borcunu ödemediği durumlarda, alacaklı tarafından mahkemeye verilecek icralık duruma düşer. Alacaklı taraf, İcra ve İflas Kanun hükümlerini devreye koyarak resmi kanallar aracılığı ile borçlu olan kişiden alacağını tahsil etmek için İcra Mahkemesi’ne başvuru yapabiliyor. Bir kişi, özel kişilere ya da resmi kurumlara ödemesi gereken vergi gibi borçlarını bilerek ya da çeşitli sebeplerden dolayı ödeyemeyecek olursa mahkeme tarafından haciz işlemleri başlatılır.
İcra ve İflas Müdürlükleri ile İcra Mahkemeleri, alacaklı olan kişinin borçlarını, resmi kanallar aracılığı ile tahsil edebilmesi amacıyla kurulan kurumlardır. Alacaklı olan taraf, icra davası açınca alacağının maddi büyüklüğüne göre borçlu tarafın maaşının bir bölümüne, banka hesaplarına ve mal varlıklarına el konulabiliyor. Unutmayın ki siz de borcunuz olduğunu unuttuktan yıllar sonra, bu borcunuz için ödeme yapmadığınız süre sonunda icralık olabilirsiniz. İcralık olabileceğiniz konulardan bazıları ise şunlar;
- Katma Değer Vergisi – KDV
- Özel Tüketim Vergisi – ÖTV
- Motorlu Taşıtlar Vergisi – MTV
- Veraset ve İntikal Vergisi
- Trafik cezaları
- Adli ve idari para cezaları
- Banka kredileri
- Bireysel borçlar
Yukarıda sıraladığımız cezaları, vergileri ya da borçları ödeme yapmadığınız zaman, alacaklı olan taraftan sizin adınıza haciz işlemleri başlatılabiliyor. Ödenmemiş borçlar yüzünden özel kişiler ile birlikte devlet kurumları da doğal olarak sizi icraya verme hakkına sahip oluyor. Ayrıca zamanında ödemediğiniz banka kredisi taksitleri yüzünden de banka tarafından icralık duruma düşebilirsiniz. Bunun dışında borçlu olduğunuz ve ihtarlarına rağmen ödemesini yapmadığınız alacaklılarınız da sizi mahkeme yoluyla icraya verme hakkına sahipler.
Borcu Ödenen İcra Dosyası Nasıl Kapanır?
Başkasına ve kurumlara olan icralık borcunuzu, avukatlar ve resmi belge alarak kanıtlayacak şekilde ödediğiniz halde yaptığınız sorgulamalar sonucunda icra dosyanız bir süre boyunca açık durumda görünüyor olabilir. Bu gibi durumlarda ise hiçbir şekilde hukuki sorumluluğunuzun kalmaması için icra dosyasının tamamen kapatılması talebini gerçekleştirmeniz gerekiyor. Borcunuz tamamen ödendikten sonra bir avukata ya da icra dairesine icra dosyası kapatma başvurusu yapmanız gerekiyor. İcra dairesinin icra dosyası kapatma işlemlerini tamamlaması ve icra dosyanızın tamamen kapanması ise yaklaşık olarak 1 hafta boyunca sürebiliyor.
İcra Dosyası Nasıl Kapatılır?
Borcu tamamen ödenmiş olan bir icra dosyasını 3 farklı şekilde kapatma şansına sahipsiniz;
- İcra dairesine, borcunuzu ödeyerek ve bu borcun ödendiğine dair belgeleri de yanınıza alarak ve borcunuzu kapatabilirsiniz:
- İcra dosyasını kapatmak için bu üç yoldan birisini denemeden önce ilk olarak icra dairesine gitmeli ve borcunuzu kapatmak istediğinize dair bir dilekçe vermeniz gerekiyor. Kuruma gitmek yerine telefon aracılığı ile bu işlemi yapmak isterseniz icra katipleri ya da icra memurları gibi yetkili kişiler size yardımcı olmazlar! Çünkü resmi olarak ve yazılı bir beyan vermeniz gerekiyor!
- İcra borcunuzu kapatacağınıza dair yazılı olarak beyan verdikten sonra yetkili kişiler kapak (dosya) hesabınızı yapar. Kapak hesabı için harç ve masraflar dahil tüm harcamalar toplanarak ödemeniz gereken toplam borç çıkarılır. Kapak hesabındaki tüm borçlar Vakıfbank aracılığı ile ödenmesi gerekiyor.
- Her ödeme işleminizi gerçekleştirdikten sonra ise ödeme makbuzu alarak bu makbuzu icra müdürlüğüne teslim edin. İcra müdürlüğü tarafından ödeme makbuzunuz alındıktan sonra ise dosya işleme alınarak dosyadaki tüm borçların ödenmiş olduğu onaylanır ve icra dosyası kapatma işleminiz gerçekleştirilmiş oluyor.
- Bir avukat ile görüşerek ve haricen tahsil yoluyla icra dosyasını kapatabiliyorsunuz.
- Haricen tahsil yöntemi ile icra dosyası kapatmak işlemi yapmak için icra dairesi yerine avukat ile iletişime geçersiniz. İcra daireleri normal tutarı söylediği için avukat aracılığıyla orta yol bulunup anlaşma sağlanarak ve borç tahsilat işlemini gerçekleştirirsiniz.
- Üzerinden anlaşılan tutar ise avukatın hesabına yatırılır ve avukat da dosyanın haricen tahsil edildiğine dair bir dilekçe hazırlar. Bu dilekçede tutar yer almaz ve “dosya haricen kapatıldı” şeklinde bir ibare ile icra dosyasının kapatılması sağlanıyor.
- UYAP Vatandaş Portalı üzerinden ve online ödeme kanalını kullanarak icra dosyasının kapatılmasını sağlayabilirsiniz.
- UYAP Vatandaş portalına girdikten sonra “dosya işlemleri” üzerinden icra dosyası sorgulaması yapın. Ardından, icra dairesi ile görüşebilir ve dosya kapatma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- İcra dairesi tarafından size bildirilen tutar sistemde görüldükten sonra ödemeniz gerek toplam borç tutarını yine online olarak banka kartı ya da diğer hesapların ile ödeme yapabilirsiniz. Belirtilen tutarı yatırdıktan sonra icra dairesini ödeme yaptığınıza dair tekrar bilgilendirmeniz gerekiyor.
- İcra dairesini telefonla arayarak bilgi verebilir ve icra dairesi ödeme alındığına dair teyit verdikten sonra icra dosyasını kapatma işleminizi tamamlıyor.
İcra dosyasında ev, araba ya da banka hesabınızın haczedildiğine dair farklı borçlar da mevcut ise bu işlemden sonra da bankaya “haciz kaldırma yazısı” yazarak gönderilmesi gerekiyor. Eğer size ait olan icra dosyası kapandığı halde bankaya bu yazı iletilmediği durumda üzerinizde bulunan hacizler kalkmaz. İcralık ve hacizlik duruma düşen pek çok kişi bu yazıyı yazdırmadığı için bankalar icra dosyasının kapandığını göremez ve haciz kaldırma yazısı talep etmeye devam ediyor. Tüm bankalardan haciz kaldırma yazısı göndermesini talep etmeniz gerekiyor. Bankalar bu yazı için tebligat ücreti isterse bu ücreti de ödeyerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Ayrıca bakınız:
Senet Ne Zaman İcraya Verilir? > TIKLAYIN
Akbank Faizsiz 5000 TL Kredi > TIKLAYIN
CarrefourSA Faizsiz Kredi ( 40000 TL %0 Faiz ) > TIKLAYIN