Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Hobi Bahçesi Yapma Şartları

Hobi bahçesi yapma şartları ve bu konudaki yasal düzenlemeler ile alakalı en çok merak edilen soruları sizler için araştırdık.

Hobi Bahçesi Yapma Şartları

Hobi Bahçeleri

Son dönemde, şehrin telaşından biraz uzaklaşmak ve kendisine biraz daha vakit ayırmak isteyen kişilerin tarla, bahçe ve hobi bahçelerine olan ilgileri giderek artıyor. Son yasal düzenlemeler ile birlikte hobi bahçeleri yönetmeliğindeki değişiklikler ile hobi bahçesi yapma şartlarına dair bazı kurallar eklendi. Hobi bahçesi, tarlaya bağ evi yapma ve prefabrik ev kurma ile ilgili yeni yasa ve düzenlemeler, belediyeler tarafından duyuruldu. Yönetmelik kararı gereği, kaçak olarak inşa edilen yapıların, en geç 1 ay içerisinde yıkılması ve ayrıca yeni yapılacak olan bahçeler için de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra, toprağı verimsiz değerlendiren, yeraltı sularına zarar veren veya tarımsal faaliyetleri etkileyen yapılar tespit edilirse yıkım yapılacağına karar verildi.

Eski Tarla Hobi Bahçesine Dönüşür mü?

Tarım arazilerini hobi bahçelerine çevirmek, yasalarla düzenlenmiş olup, amacı dışında kullanıma izin verilmeyen alanları değerlendirmek olarak geçiyor. Bu arazilerde yapılan çalışmaların yeraltı sularını tehdit ettiği düşünülüyor ve kullanılan ilaçlar arazi üzerindeki toprağa zarar verdiği varsayılıyor. Bu nedenle, konuya dair devlet tarafından çeşitli düzenlemeler yapılma gereği duyuldu. Yeni çıkarılan yasa ile tarla ve tarım arazilerine direkt olarak hobi bahçesi yapmak yasaklandı!

Burada şöyle bir şart aranıyor! Eski tarım arazisi üzerinde hobi bahçesi yapmak için araziye yeniden imar izni çıkarılarak, hobi bahçelerinin yapımına açık hale getirilmesi şartı aranıyor! Başka bir şekilde tarlasına ev yapmak isteyenler için ise toprak koruma ve arazi kullanım kanunu çerçevesinde imar izni alınması isteniyor. Sonrasında bu arazilere prefabrik veya normal ev ile hobi bahçesi yapabilmek için gerekli izinler alınarak hobi bahçelerinizi veya evlerinizin yapımına başlayabilirsiniz. Bunlara ek olarak hobi bahçeleri, bağ evi veya normal ev yaptırmak istediğiniz alanların satış, ulaşım, güvenlik ve alt yapısı da imar izni için değerlendirilen kriterlerin başında geliyor.

Hobi Bahçesi Yapma Şartları Neler?

Hobi bahçesi yapmak için gerekli düzenlemeler, belediyeler tarafından yapılıyor. Bu nedenle hobi bahçelerinin yapımına başlamadan önce, bağlı olunan belediyeye giderek, özel olarak istenilen şartları yerine getirmeniz gerekiyor. Ancak genel olarak belediyelerin yaptığı düzenlemeler şunlar:

  • Hobi bahçeleri özel kişilere aittir; ikinci şahıslar kullanamaz, kiraya verilemez ve devredilemez.
  • Hobi bahçeleri yapmak için başvuruda bulunan kişilerden, kurulacak olan arazide hak sahibi olanlar için sabıka kaydı isteniyor.
  • Kanunen, ekimi ve dikimi yasak olan tohum veya fideler bu arazilere dikilemez.
  • Arazide bulunan tarım yapılarına zarar veren bahçe sahiplerinden, bu yapıları onararak eski haline getirmesi istenir ve sonrasında da hobi bahçesi yıkılır.

Bu nedenle hobi bahçelerinin yapımında oldukça dikkatli olunması ve tarım alanlarına kesinlikle zarar verilmemesi şart koşuluyor!

Hobi Bahçelerine Yasal Düzenleme

Eğer imar izni almışsanız, hobi bahçesi yapımına izin veriliyor! Hobi bahçesi yapmak yasal mı? sorusuna, yapılan düzenleme ile cevap geldi. Hobi bahçelerinin, tarım arazilerine ve tarım alanlarına zarar verdiği düşünülerek, belirli şartlar yerine getirildiği takdirde hobi bahçesi yapılmasına izin veriliyor. Hobi bahçeleri yaparken gerekli izinler gereğince imar izni alınmadan, tarım alanı üzerine hobi bahçesi, bağ evi, konut yapmak yasaktır. Çıkarılan yasaya göre:

  1. Tarım arazisine ait imar izni alınmadan, üzerine hobi bahçesi veya ev yapmak yasaklandı!
  2. Eğer bir tarım arazisi üzerine, hobi bahçesi yapıyorsanız, bahçe alanının metrekare başına en az 10 TL para cezası uygulanıyor.
  3. Bu durum, hem tarım alanı sahibini hem de hobi bahçesi sahibi olan kişiyi etkiliyor.
  4. Çıkarın yasadaki düzenleme ile tarım alanlarının uygunsuz kullanım alanları olduğu kabul edilir ve bu alanlara imar izni olmadan hobi bahçelerinin yapıldığı tespit edilirse, 1 ay içinde yıkım karar uygulanır.

Hobi olarak her zaman keyif aldığımız aktiviteler yapmaktayız spor, kitap okuma ve dizi izleme bunlardan bazıları olarak sayabiliriz. Dizi izlemek isteyen zitaretçilerimiz için dizipal güncel hakkında bilgi almak isteyen ve dizipal güncel adres hakkında bilgiler için incelemede bulunabilirsiniz.

Tarlaya Üzerine Hobi Bahçesi ve Ev Yapmak İzin Nasıl Alınır?

Size ait olan tarlanıza veya tarım arazisi üzerine hobi bahçesi veya ev mi yapmak istiyorsunuz? İlgili mevzuat gereğince, size ait olan tarlanın toplam alanının en fazla %5’ine kadar inşaat yapmanıza izin veriliyor! %5’in üzerinde yapılacak olan inşa faaliyetleri kaçak yapı olarak kabul edilir.

Hobi bahçelerini yaparken gerekli izinleri almak için hangi şartlar aranıyor? Belediyelerin çıkardığı yönetmeliğe göre bu yapıtların;

  1. İnşa faaliyeti yapılacak olan arazinin, tapu kadastro veya tapu haritasında bulunan bir yola en az 25 metre cephesi olması şartı aranıyor.
  2. Tarlaya yapılacak inşaat alanının ise en fazla 250 metrekare olması gerekiyor.
  3. Size ait olan tarla alanı ne kadar olursa olsun, 250 metrekareden fazla inşaat yapamazsınız.
  4. Eğer bu duruma uymaz ve %5’lik dilimin üzerinde inşa yaparsanız, buradaki yapı, kaçak olarak nitelendirilir ve yıkım kararı çıkarılır.
  5. İnşa faaliyetine başlamak için bulunduğunuz ikametgah adresiniz ve arazinizin kayıtlı olduğu belediyeye giderek başvuru yapabilirsiniz.
  6. İlgili belediyeye T.C. kimliğiniz ve arazinize ait tapu belgesini götürerek imara uygunluk, imar izni ve izin belge işlemlerinizi kolayca tamamlayabilirsiniz.

Hobi Bahçesi Yıkılarak Ev Yapılır mı?

Eğer bahçelerinizi, daha sonrasında eve çevirmek isterseniz de bunu için ilk önce, bulunduğunuz arazinin size ait olması gerekiyor. Yapıların imara uygun olması, güvenlik ve alt yapı şartlarının müsait olması da isteniyor. Hobi bahçemi eve çevirmek istiyorum derseniz, bağlı olduğunuz belediyeye giderek izin şartlarını ve bu şartlara uygun olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.