Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Havale İptal Edilir mi? EFT İptal Edilir mi?

Eğer EFT iptali nasıl yapılır? veya Hafta sonu yapılan havale iptal edilir mi? sorularını araştırıyorsanız, bu yazımızda tüm detayları bulacaksınız.

Havale İptal Edilir mi? EFT İptal Edilir mi?

Teknolojinin getirdiği kolaylıklardan birisi de Havale-EFT işlemlerinin, online ve mobil bankacılık üzerinden kolay bir şekilde yapılmasına imkan sağlıyor. Bazen yanlış yapılan EFT iptalinin nasıl yapılacağını veya Hafta Sonu Yapılan Havale İptal edilir mi? sorularını araştırıyor olabilirsiniz.

İçeriğimizde Neler Var?

Havale – EFT

Bazı şehirlerde faaliyete geçirilen nöbetçi noter uygulaması veya hafta sonu yapılan para gönderme işlemlerinde de problem yaşayabilirsiniz. Özellikle de hafta sonu veya resmi tatil günlerinde bankaların kapalı olması ve EFT ve havale işlemlerini bir sonraki iş gününe bırakmaları sebebi ile bu günlerde yapılan ileri tarihli para transferi işlemlerinin ne kadar güvenli olduğunu ve hafta sonu EFT iptalinin nasıl yapılacağını sizler için araştırdık.

Yukarıda belirttiğimiz üzere Cumartesi, Pazar ve Resmi Tatil günlerinde yapılmak istenen havale ve EFT işlemleri, bankaların kapalı olması sebebi ile en yakın iş günü içerisinde ve mesai saatleri dahilinde onaylanarak işlemi tamamlamış olursunuz. Ancak bu gibi günlerde araba veya ev satışı, acil nakit ihtiyacı ya da bir kişiden ödeme alma gibi işlem yapmak isterseniz ve karşıdaki kişi yanınızda para transferi talimatını verse dahi ne kadar güvenli bir seçenek olur? Ancak hem hızlı hem de oldukça kolay bir şekilde kullanılan internet bankacılığı kanalları ile hemen herkes para transferi işlemini yapıyor. Detaylarına ise buyurun beraber bakalım.

Hafta Sonu Yapılan Havale İptal Edilir mi?

Öncelikle gelin hemen her zaman duyduğumuz ve kullanımı giderek artan havale nedir buna bakalım: Havale işlemleri, “aynı banka içerisinde” olan ancak birbirinden farklı hesaplar arasında yapılan para transferi işlemlerinin genel adıdır. Örnek vermek gerekirse Yapı Kredi Bankası’ndaki bir hesaptan yine Yapı Kredi Bankası’ndaki başka bir hesaba ya da İş Bankası’ndaki bir hesaptan yine İş Bankası’ndaki başka bir hesaba para transferi işlemlerinin ismi “havale” olarak geçer ve para transferi yöntemleri arasından havale prosedürlerine tabi olarak gönderiliyor.

Aynı banka içerisinde para geçişi olduğu için havale ile para gönderme yöntemi en hızlı yöntemidir. Havale işlemi onaylandıktan sonra gönderilen tutar anında karşı tarafın hesabına geçer ve bu işlem için Merkez Bankası’nın onayına gerek yoktur. Bu şekilde hızlı bir yoldan para gönderme ya da alma işlemlerinde, bu tutar anlık olarak sistem üzerinden karşı tarafında banka hesabına geçtiği için havale yaptıktan sonra geri alma, havaleyi iptal etme gibi bir seçenek mümkün olmuyor.

Ancak burada belirtmemiz gereken en önemli husus ise eğer havale işlemi “ileri tarihli” olarak onay verilmişse ve ileri tarihli olarak para başka hesaba geçecek ise bu gibi durumlarda parayı gönderen kişi, para transfer günü ve saati gelmeden önce havale iptal etme şansına sahip oluyor! Yani para transferine onay verdiğiniz zaman ilk kontrol etmeniz gereken şey para transferi tarihi olmalı. Eğer havale işlemi aynı gün yapılacak olarak seçilmemişse, sizin ya da bir başka para gönderecek hesabın transferi saati gelmeden önce bu işlemi iptal etme şansı var!

Hafta Sonu Yapılan EFT İptal Edilir mi?

EFT iptali nasıl olur? ya da EFT iptal edilir mi? Sorusuna geçmeden önce EFT nedir? Beraber bakalım: EFT işlemi, en çok kullanılan para transfer yöntemlerinden birisi olup “farklı bankalar arasında” para gönderme şekline verilen isimdir. Yani Yapı Kredi Bankası’ndaki bir hesaptan İş Bankası’ndaki bir hesaba ya da İş Bankası’ndaki bir hesaptan Yapı Kredi Bankası’nda bulunan bir hesaba para transferi işlemleri “EFT” yöntemi ile yapılır ve be şekilde farklı bankalar arasındaki para transferi yöntemi olan EFT prosedürlerine tabi olur. EFT işlemleri de yine bankaların belirlediği EFT saatlerinde yapılıyor.

Art niyetli kişiler tarafından kullanılan ve başkalarını mağdur durumda bırakan dolandırıcılık yöntemlerinden birisi de mesai saati dışında yapılan EFT işleminin, para karşı tarafın hesabına geçmeden iptal edilmesidir. Bu şekilde yaparak, bir ürün ya da hizmet satın aldıktan sonra para transferi gerçekleşmeden EFT iptali yapılabilir! Bu nedenle mesai saatleri dışında yapılacak olan para transfer işlemlerine pek güvenmemelisiniz! Çünkü ileri tarihli olarak talimat verilen EFT işlemleri, internet bankacılığı üzerinden ya da direkt olarak bankanın müşteri hizmetlerine bağlanılarak iptal edilebiliyor!

Unutmayın!

FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) Sistemi, 8 Ocak 2021 tarihinde yürürlüğe giren bir uygulamadır. Uygulamanın temel amacı herhangi bir zaman sınırlaması olmaksızın ödemelerin 7/24 olacak şekilde fonların anlık transferini gerçekleştirmektedir!

Ayrıca bakınız:

FAST Nedir? Detaylı Bilgi Almak için > TIKLAYIN

Havale ve EFT Nedir? Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN

Havale Yaparken Gerekli Bilgiler Nelerdir? > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.