Hangi Durumlarda Yasal Takibe Düşülür?

İçeriğimizde Neler Var?
Yasal Takip
Özellikle son yıllarda oldukça popüler olan yasal takip kelimesi birçok kişinin başını belaya sokan ve bireylerin bankalardan hizmet alamamasına neden olan bir sistemdir. Bu sisteme göre bankalara olan borçlarını tüm uyarılara rağmen zamanında ödemeyen bireyler için ödenmesi gereken tutarın tahsil edilmesi adına yasal takip başlatılır. Bu nedenle yasal takibe düşmemek için bireylerin bankalara olan kredi borçlarının ve kredi kartı borçlarının mutlaka zamanında ödenmesi gerekir. Aksi halde ilgili kurum tarafından yasal takibe alınır, bireyler bankacılık sektörü ile ilgili birçok hizmeti alamaz, hatta bazı durumlarda icralık durumlar ile bile karşılaşılabilir. Bu derece ciddi sonuçlara yol açan “yasal takip nasıl işler?” sizler için araştırdık:
Yasal Takip Aktarım Servisi Nedir?
Banka müşterilerinin bankaya olan borçlarının ödenmemesi durumunda direkt olarak yasal takip başlatılmaz. Bundan önce banka müşterilerine borcun ödenmesi için gerekli tebligatları yapar ve müşterilerinden ilgili borçların ödenmesini talep eder. Bu konuda borcunu ödemekte zorlanan müşterilerine belirli oranlarda faiz işleterek müşterilerine özel ödeme planları çıkarır. Ancak buna rağmen kanunen belirlenen sürenin geçmesi ve borçların ödenmemesi durumunda bankalar kanuni hakları olan yasal takip aktarım servisini kullanarak müşterileri hakkında yasal takip başlatır. Yasal takip aktarım servisi, genel olarak yasal takipten önceki aşamada olan banka müşterilerinin yasal takibe alınması gerektiğini belirleyen ve yasal takibe alan bir servistir.
Yasal Takibe Nasıl Düşülür?
Bankalardan çeşitli konularda krediler çeken ve kredi kartı hizmeti alan bireylerin banka ile yaptıkları sözleşmelerinde borcun ödenmesi ve buna ilişkin mevzuatın nasıl olacağı ile ilgili bilgiler yer alır. banka müşterilerin borçlarından dolayı kanuni açıdan bir sorun yaşamaması için mutlaka kredi ve kredi kartı borçlarını zamanında ödemeleri gerekir. Aksi halde borçların tahsil edilmesi için hukuki işlemler başlatılır.
Ödemesi gereken borçlarını zamanında ödemeyen banka müşterileri için bankaların başlattığı ilk prosedür idari takip sürecidir. İdari takip sürecinde bankalar, müşterilerinin borçlarını ödemeleri için çeşitli uyarılar yapar ve müşterilerine ilgili borcun ödenmesi için kanun çerçevesinde bir süre tanır. Birçok bankanın genellikle müşterilerine bu konuda verdiği süre 90 gündür. Bu süreye kadar borçların ödenmesi için de farklı ödeme planları hazırlanır ve borcun müşteri tarafından ödenmesi gerekir. Ancak banka, idari takip sürecine rağmen borcunu zamanında ödemeyen müşterilerine bir sonraki aşama olan yasal takip sürecini başlatma hakkını kazanır. Yasal takip süreci, belirttiğimiz gibi idari takip sürecinde olmasına rağmen halen kapatılmayan ve ödenmeyen borçlar için başlatılan bir kanuni süreçtir. Bu süreç ile birlikte bankalara borçlu olan bireyler yasal takibe girer ve haklarında haciz kararı dahil birçok karar alınabilir.
Yasal Takipten Nasıl Kurtulurum?
Zorlaşan hayat şartlarına uyum sağlamak için bireyler zamanla bankalardan çeşitli özelliklerde kredi çekmek durumunda olabilir. Ayrıca, daha küçük harcamaların yapılması için kredi kartı gibi özellikli kartlardan da yararlanılabiliyor. Ancak bankalardan bu konularda hizmet alabilmek için bireylerin yasal takipte olmamaları gerekir. Yasal takip sürecine girmiş olan bireylerin bankalardan kredi kartı ya da kredi alabilmesi mümkün değildir. Bu nedenle öncelikli olarak kişilerin üzerlerindeki yasal takip sürecinden kurtulmaları gerekir. Peki, yasal takipten kurtulmanın yolları nelerdir?
Bankalara olan borçların ödenmemesi durumundan dolayı yasal takibe düşen bireylerin yasal takipten kurtulmaları için birkaç farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemlerden, bireyler için en uygun olan yöntemi tercih ederek yasal takipten kurtulmak mümkündür. Gerek idari, gerekse yasal takipten kurtulmanın en kolay yolu bir şekilde bankalara olan borçların en kısa sürede kapatılmasıdır. Ancak bireylerin böyle bir gücü yoksa bankayla iletişime geçerek mevcut borçlarını yapılandırmaları ve taksitlendirmeleri gerekir. Bu şekilde yeni bir şans elde eden müşteriler taksitlerini zamanında ödeyerek yasal takipten kurtulabilir. Ayrıca borç kapatma kredisi kullanarak mevcut borçların bir kere de kapatılması da bireyleri yasal takipten çıkmalarını sağlar.
Yasal Takip Sorgulama
Yasal takipte olan bireylerin birçoğu borçlarını ödemelerine rağmen üzerinden birkaç yıl geçmeden yasal takip sürecinden çıkamayabilirler. Bu durumda da bankalarla ilgili birçok hizmetten yararlanamazlar. Bu yüzden belirli aralıklarla yasal takip sorgulaması yaparak bankalar açısından hangi durumda olunduğu öğrenilebilir. Bu konuda başvurulması gereken kurum ise Merkez Bankası’dır. Merkez Bankası’yla direkt iletişime geçerek ya da kuruma bir dilekçe yazarak yasal takip sorgulaması hakkında bilgi sahibi olunabilir.