Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Ev (Konut) Kredisi

Ev kredisi aslında konut veya mesken olarak adlandırabileceğimiz ihtiyaçların finansmanı için kullandırılan bir mortgage çeşidi olarak verilmektedir. Bireylerin kira öder gibi uzun vadede ev sahibi olmasına olanak tanıyan bu kredi türü, eşit taksitlerle ve uygun faiz oranlarıyla kullandırılabilmektedir. Peki Ev kredisi nasıl alınır?

Özellikle konut sahibi olmak isteyen kişilerin evi peşin olarak satın alabilecek kadar yeterli birikimleri olmadığında devreye giren bir kredidir. Satın alınmak istenen konutun ücretini bir kerede ödemek yerine aylık sabit taksitler sayesinde kira öder gibi satın almak, bireylerin daha kolay ev sahibi olmasını sağlamaktadır.

Ev Kredisi Nedir?

Satın alınmak istenen konutun, kredi kullandıran finansal kurum tarafından ipotek edilmesi karşılığında mülkün değerinin yüzde 80’ine kadar verilebilen kredi çeşidine ev kredisi denilmektedir. Kurumlar ev kredisini mortgage, ipotekli konut kredisi veya tutulu satış kredisi olarak da isimlendirebilmektedir.

Daha önceleri maksimum ev kredisi oranı yüzde 75 iken, 2016 yılında Ekonomi Koordinasyon Kurulu tarafından yapılan toplantının ardından bu oran yüzde 80’e çekilmiştir. Bu nedenle ev kredisi kullanarak, konut satın almayı düşündüğünüzde krediye konu olan evin değerinin yüzde 80’inine kadar finansman başvurusunda bulunabilirsiniz.

Ev Kredisi Nasıl Alınır?

Bireyler, aylık gelirini belgeleyebiliyorsa kolaylıkla ev kredisi kullanabilirler. Sadece daha önceden kullanılan bir kredinin sorunlu ödemeleri varsa, buna bağlı olarak kişinin kredi skorlaması kötüyse bankalar bu kişiye ev kredisi kullandırmaz. Onun haricinde düzenli bir gelire sahip olan kişiler ev kredisi çekebilmek için kredi başvurusunda bulunabilirler.

Konut kredisinin alınabilmesi için evin kat mülkiyet tapusunun mutlaka olması gerekmektedir. Henüz bitmemiş olan ev projelerinde ise kat irtifakı tapusuyla birlikte başvuru yapılması gereklidir. Yapılan bu başvurunun ardından banka bir ekspertiz görevlendirerek, satın alınmak istenen evin değerini belirletir.

Ekspertiz raporunda yer alan evin değerinin yüzde 80’i oranına kadar kredi verir. Bunun karşılığında da krediye konu olan gayrimenkul, vade sonuna kadar ipotek altına alınır. Kredi miktarının tamamı ödendiğinde bankadan alınan fek yazısı ile Tapu Sicil Müdürlüğü’nden ipotek kaldırılarak, evin sahibi olunabilir.

Ev Kredisi Hangi Bankalardan Alınabilir?

Ülkemizde faaliyet gösteren bankaların tamamı müşterilerine konut kredisi kullanma imkânı sağlamaktadır. Ancak konut kredisi faiz oranları bankalar arasında değişkenlik gösterebildiği için kişi uygun faiz oranı ve kredi kullandırma seçeneklerinin olduğu bankayı seçerse daha kârlı olacaktır.

Çünkü konut kredisi uzun vadelerde çekilen bir kredi türü olduğu için kullanmadan önce en çok araştırılması gereken konu faiz oranlarıdır. Bu nedenle en az oranda faiz işleten bankaların tercih edilmesi avantaj sağlayacaktır.

Ziraat Bankası, devlet kaynaklı bir banka olduğu için ve düşük faiz oranlarıyla kredi imkânı sağladığı için genellikle konut kredisi başvurularında çokça tercih edilmektedir. Halk Bankası, Vakıfbank ve İş Bankası ‘da en az oranda faiz işleyen bankalar arasında bulunmaktadır.

Ev Kredisi Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Ev kredisini alabilmek için gerekli olan şartlar aslında bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak aranan bazı ortak şartlar incelendiğinde kişinin kredi özgeçmişine, aylık toplam gelirine ve taşınmaz malın özelliklerine bakıldığını söyleyebiliriz.

Kredi özgeçmişi kişinin kredi notu ile ölçülmekte olup, batık borcunun bulunmaması ve hâlihazırda aşırı borç altında olmaması kişinin daha kolay kredi çekmesini sağlamaktadır. Düzenli gelir ise maaş ve kira gibi diğer gelirin toplamı olarak ifade edilmekte olup, kişinin ne kadar kredi çekebileceğini belirleyen unsurlardandır.

Ev kredisi alabilmek için gerekli şartlardan bir diğeri de bankanın talep ettiği belgeleri eksiksiz olarak teslim etmektedir. Genel olarak ev kredisi için istenen evrakları şu şekilde sıralandırabiliriz:

  • Kredi başvuru formu,
  • Kişinin nüfus cüzdanı, pasaport fotokopisi ya da sürücü belgesi,
  • Müşteri adına kayıtlı olan elektrik, su, sabit telefon, internet ya da doğalgaz faturalarından birinin fotokopisi, (Gerekli görülürse en fazla iki ay öncesine kadar talep edilebilir)
  • Çalışma durumunu ispatlayan gelir belgesi,
  • Tüzel kişiliklerin ortağı olan başvuru sahiplerinden, ortağı olunan şirkete dair ana sözleşmenin yayınlanmış olduğu ticaret sicil gazetesi fotokopisi,
  • Serbest Meslek Mensuplarından bağlı oldukları meslek kuruluşlarından aldıkları üyelik belgesinin fotokopisi ve şubelerce istenebilecek olan diğer evraklardır.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.