Eşi Vefat Eden Kadınlara Devlet Yardımları
Maddi durumu yerinde olmayan ve eşi vefat eden kadınlara devlet yardımları hakkındaki tüm bilgiyi sizler için araştırdık.

Eşi vefat eden kadınlara devlet yardımları; Eşi vefat eden pek çok kadın devletin onlara sağladığı imkanlardan habersiz bir şekilde hayatını devam ettirme çabasında. Ancak eşi vefat etmiş kadınlara devlet yardımı her yıl düzenli olarak sağlanan maddi bir imkan sunmaktadır. Devlet bir çok vakıf sayesinde dul kalmış ve maddi zorluklar içerisinde hayatını idame ettirmeye çalışan kadınlara destek oluyor. Gelin, devlet tarafından verilen destekleri beraber inceleyelim.
İçeriğimizde Neler Var?
Eşi Vefat Eden Kadınlara Devlet Yardımları Nelerdir?
Dul kadınlara yönelik devlet tarafından yapılan çeşitli yardımlar vardır. Farklı kurum ve kuruluşlar aracılığıyla verilen bu yardımlara başvurmak için ilgili makamın resmi web sayfasından detaylı bilgileri öğrenebilirsiniz. Dul kadınlara yönelik devlet yardımları şu şekildedir;
EVEK yardımı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen dar gelirli dul kadınlara yönelik yardımlardır.
Ölüm aylığı, iş kazası sonucu vefat eden eşten dolayı bağlanan aylıktır.
Dul maaşı, 2 ayda bir verilen maaş aylık olarak 325TL verilmektedir. Toplamda 650TL maaş verilmektedir. Ayrıca prim sayısı, sigorta girişi gibi veriler esas alınmadan bağlanmaktadır.
Yetim aylığı, babaları vefat eden çocuklara bağlanmış aylıktır. Sigortalı olmaları ve evlenmeleri halinde yetim aylığı kesilmektedir.
Dul kadınlar için verilen diğer yardımlar; belediye yardımları, sivil toplum kuruluşları yardımı ve muhtaçlık yardımıdır. Dul kadınlar bu kurum ve kuruluşlarca verilen yardımlar için başvuruda bulunabilmektedir.
Eşi Vefat Eden Kadınlara Devlet Yardımlarına Nasıl Başvuru Yapılır?
Dul kadınlar için devlet tarafından sağlanan bir çok yardım olduğundan bahsetmiştik. Var olan yardımlara nasıl başvuru yapılır? sorusunun cevabına gelin birlikte bakalım.
Dul kadınlara devlet yardımlarından yararlanması için başvuru yapması gereken yerler şu şekildedir;
- Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları,
- Sivil Toplum Kuruluşları,
- Belediyeler,
- Vakıflar Genel Müdürlüğü.
Bu yardımlar hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız yukarıda bahsedilen kurumların resmi web sayfası üzerinden detaylı bilgilere ulaşabilir ya da ALO 144 hattı üzerinden destek alabilirsiniz.
Eşi Vefat Eden Kadınlara Verilen Yardım Başvurusu İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Her yardımda olduğu gibi dul kadınlara yönelik yardımlarda da belirli şartlar aranmaktadır. Benim kocam öldü bana maaş verin demekle olmuyor. Eşi vefat eden kadınlara devlet yardımı için aranan şartlar şu şekildedir;
- Eşi vefat eden kadının T.C vatandaşı olması gerekmektedir.
- Vefat eden eş ile aralarında resmi nikah olması gerekmektedir. Dini nikahlı evlilik kabul edilmemektedir.
- Bir başka adamla resmi ya da dini nikahlı olmaması gerekmektedir.
- Eşi vefat eden kadının sigortalı olmaması gerekmektedir.
- Hane içerisindeki herhangi bir bireyin sigortalı işte çalışmaması gerekmektedir. Maaş alınıyor olsa dahi tespiti halinde maaşınız kesilmektedir.
- Eşi vefat eden kadının maddi zorluklar içerisinde yaşaması gerekmektedir. Muhtaç durumda olmayan dullar için yardım yapılamamaktadır.
Sizler de yukarıdaki şartları sağlıyor ve devlet yardımlarından yararlanmak istiyorsanız ilgili kuruma başvuruda bulunabilirsiniz. Ancak unutmayınız ki eşiniz ile resmi nikahlı evli olmanız ve yardıma muhtaç durumda yaşıyor olmanız gerekmektedir.
Eşi Vefat Eden Kadına Bağlanan Maaş Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dul maaşı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından dul kadınlara maddi zorluk yaşamaması için verilen aylık 325TL tutarında yardımdır.
Eşi vefat eden kadına bağlanan maaş ise SGK tarafından ölen kocanın aldığı emekli maaşını almaya hak kazandığı için bağlanan maaşı ifade etmektedir. Ancak dul kadınlar bu maaşı alırken kesintili olarak almaktadır. Bu oranlar;
- Kadının çocuğu yok ise ölen kocasının emekli maaşının %75’ini alır.
- Kadın çalışıyor ise ölen kocasının emekli maaşının %50’sini alır.
- Kadının 1 çocuğunun olması halinde emekli maaşının %60’ını, çocuk ise %30’unu almaktadır.
- Kadının iki ve üzeri çocuğunun olması halinde emekli maaşının %50’sini almaktadır. Geriye kalan %50 ise çocuklar arasında paylaştırılmaktadır.
Kadının vefat eden eşinin emekli maaşını alırken yeniden evlenmesi durumunda eski eşinden hak ettiği maaş alımı sona ermektedir. Ayrıca vefat eden adamın kız çocukları bekar oldukları süre boyunca yaşı kaç olursa olsun bu maaşı almaya hak kazanacaklardır.
Eşinden Kalan Maaşı Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
Eşiniz vefat etti ve eşinizden kalan maaşı almak istiyorsunuz. SGK tarafından bağlanacak olan bu maaşı almak için bazı evraklar istenmektedir. Bunlar;
- Ölümün gerçekleştiğine dair belge,
- Defin işlemleri belgesi,
- Maaş başvuru dilekçesi,
- Kadının nüfus kayıt belgesi,
- Veraset ilamı belgesi,
- Beyan ve taahhüt belgesi,
- Gelir tespit tutanağı,
- Bakıma muhtaç çocuk var ise sağlık raporu,
- Banka hesap numarası.
Bahsedilen evrakların eksiksiz olarak tamamlanması halinde eşi vefat eden kadınlar, vefat eden eşinden kalan emekli maaşını almak için başvuruda bulunabilmektedir. Gerekli incelemeler sonucu uygun görüldüğü takdirde emekli maaşı yukarıda belirtilen oranlara göre bağlanacaktır.
Eşi Vefat Eden Kadının Miras Hakları Nelerdir?
Dul kadının miras hakları şu şekildedir;
- Eşi vefat eden kadın, çocukları ile birlikte mirasa hak ise ¼ oranında mirasta hak sahibi olmaktadır.
- Eşi vefat eden kadın, çocukları yok ancak eşinin anne ve babası hayatta ise bu durumda ½ oranında mirasta hak sahibi olmaktadır.
- Eşi vefat eden kadın, çocukları yok, eşinin anne-baba yok ancak büyükanne-büyükbaba hayatta ise bu durumda ¾ oranında mirasta hak sahibi olmaktadır.
Yani sonuç olarak eşi vefat eden kadının miras hakları, vefat eden eşin sağ olan aile bireyleri durumuna göre değişmektedir. Çocuk olup olmaması, anne-baba ya da büyükanne-büyükbaba sağ olup olmamasına göre mirasta hak iddia edilen oran değişmektedir.
Bu yazımızda sizlere eşi vefat eden kadınlara devlet yardımlarından bahsettik. Bu devlet yardımlarının hangi kurumlar aracılığı ile yapıldığını, başvuru noktaları ve şartlarını sizler için araştırdık. Eğer sizde dul kadın iseniz muhtaçlık durumunuzu belgeledikten sonra çeşitli kurum ve kuruluşlarca yapılan gerek erzak gerek ise nakdi yardımlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca dul kadınların miras haklarından bahsettik. Detaylı bilgi için ilgili kurumların resmi web sayfasını ziyaret edebilir ya da ALO 144 hattı üzerinden bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız:
Boşanan Kadınlara Devlet Desteği ve Dul Maaşı > TIKLAYIN
Muhtaçlık Maaşı Başvurusu ve Şartları > TIKLAYIN
İhtiyaç Sahiplerine Maddi Yardımlar > TIKLAYIN