Engelliler İçin Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?
Engelli vatandaşlar için sunulan imkanlardan birisi olan “Engelliler için alınan aracı kimler kullanabilir?” gelin beraber inceleyelim.
Engelli vatandaşlar için eskiden beri verilen imkanlardan birisi olan “Engelli araç alımı” ve “Engellinin aracını kimler kullanabilir?” gibi sorular her zaman merak ediliyor. Engelliler için, her 5 yılda bir olmak üzere satın alacakları araçlardaki ÖTV indirimleri hala devam etmektedir. Eğer siz de en az %40 engel durumuna sahip iseniz engelli araç indirimlerinden faydalanabilirsiniz.
İçeriğimizde Neler Var?
Engelli Araçları
Devletimizin engelli vatandaşlara sunduğu bu avantajlı durum bir yana en çok merak konusu olan durum ise engelliler için alınan aracı kimler kullanabilir? ve bunun yanında da engelli aracı alma şartların neler? soruları olmuştur. Öyle ya engellilere araç almakla bitmiyor. Aldıktan sonra da belirlenen kurallara uymamız gerekiyor. İşte tam da bu sebepten dolayı bu yazımızda engelli araçlarına ilişkin tüm bilgilere yer vereceğiz.
Engelliler İçin Alınan Aracı Kimler Kullanabilir?
17 Nisan 2015 yılında yayınlanan yeni yönetmelikle engelli adına alınan aracı kimler kullanabilir? ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır. İlgili yönetmeliğe göre engelli adına alınan aracı kullanabilecek kişiler şu şekildedir;
- %90 ve üzeri engele sahip olan kişi adına yurtiçinden alınan aracı herkes kullanabilmektedir. Bunun için herhangi bir kısıtlama kalmamıştır. Yurt dışından alınan araçlar için üçüncü dereceye kadar akrabaları şartı devam etmektedir.
- H sınıfı sürücü belgesi olan ve kendisi araç kullanan kişilerin özel donanımlı araçlarını yine kendileri ve benzer engeli bulunan H sınıfı sürücü belgesi olanlar kullanabilmektedir.
- Araç otomatik olup herhangi bir aksamı yoksa o aracı herkes kullanabilmektedir.
- Araçta özel donanım olmasına rağmen bu donanım ilave olarak takılıp aracın orijinal donanımlarında herhangi bir değişiklik yapılmamışsa bu aracı üçüncü dereceye kadar akrabaları kullanabilmektedir.
- Yine aynı şekilde donanım ilave olarak takılmışsa noterce düzenlenmiş iş sözleşmesine sahip olan şoför aracı kullanabilmektedir.
Üçüncü dereceye kadar akrabalar derken hem kan bağı olan akrabalar hem de hısım akrabalığı bulunan akrabalar engelli adına alınan aracı kullanabilmektedirler. Ayrıca aracı kullanmak için şoför tayin ederken mutlaka noter onaylı sözleşme yapmanız gerekmektedir. Bu kurala dikkat etmeniz yararınıza olacaktır.
%40 Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir?
Engel durumunuz %40 ile %89 arasında ise sizler için engelli aracı alım şartları şu şekilde olmaktadır;
- 18 yaşından büyük Türk vatandaşı olması gerekmektedir,
- Alacağı araç sıfır olmalı ve aracı beş yıl boyunca satmaması gerekmektedir.
- %40 ile %89 arasında engeli olduğuna dair sağlık raporu olması gerekmektedir.
- En çok 1.6 motorluk bir sıfır araç alıyor olması gerekmektedir.
- Araç muhakkak engelli vatandaşın üzerine olması gerekmektedir.
- Engelli sürücünün H sınıfı sürücü belgesine sahip olması gerekmektedir.
- Aracın engelli vatandaşın ihtiyaçlarına göre özel olarak dizayn edilmesi gerekmektedir.
- %40 engele sahip kişinin uzuv kaybı olması gerekmektedir.
Eğer doktoru engelli ancak otomatik vites araç kullanabilir şeklinde rapor verir ise o zaman herhangi bir aparat olmaksızın aracı kullanabilmektedirler. Aksi halde engelli kişinin aracı kullanabilmesi için muhakkak ilave aksam yapılması gerekmektedir.
Bu vatandaşlara ÖTV indirim oranı %26,3 olarak uygulanmaktadır.
%90 Engelli Aracı Alma Şartları Nelerdir?
Engel durumunuz %90 ve üzeri ise sizler için engelli aracı alım şartları şu şekilde olmaktadır;
- 18 yaşından büyük Türk vatandaşı olması gerekmektedir,
- Alacağı araç sıfır olmalı ve aracı beş yıl boyunca satmaması gerekmektedir.
- %90 ve üzeri engeli olduğuna dair sağlık raporu olması gerekmektedir.
- En çok 1.6 motorluk bir sıfır araç alıyor olması gerekmektedir.
- Araç kullanacak durumda olmadığı için bu vatandaşların sürücü belgesi olması zorunluluğu yoktur. Aracı üstüne alacak kişinin sürücü belgesi olması yeterlidir.
- Aracı engelli vatandaş yerine kim alacaksa muhakkak trafik tescil belgesinde belirtilmelidir.
%90 ve üzeri engeli olan çocuğa sahipseniz ve çocuğunuz 18 yaşından küçük ise bu indirimden yararlanabilirsiniz. Eğer 18 yaşından büyük ise satın alabilmeniz için mahkeme kararı gerekmektedir.
Engelli Araç Hesaplaması Nasıl Yapılır?
Engelli vatandaşların sıfır araç alımındaki avantajları hala devam etmektedir. Engel oranına göre farklılıkları olan bu avantajlar için gerek şartları yukarıda belirmiştik. Şimdi ise araçtaki indirimlerin nasıl hesaplandığını örneklerle açıklayalım.
%40 ile %89 engel oranına sahip vatandaşların ÖTV indirim oranı %26,3 olarak uygulanmaktadır. Ayrıca ÖTV indirimine ek %3 KDV indirimi uygulanır. %40 ile %89 engel oranına sahip vatandaşların araç alımındaki kar oranı şu şekilde hesaplanabilir;
- 100.000 TL’lik bir araç alacaksınız. ÖTV indiriminden dolayı 26.300TL indiriminiz olacaktır. 100.000 TL – 26.300 TL = 73.700 TL olmaktadır. Buna ek olarak %3 KDV indirimi de yaklaşık 2.200TL olmaktadır. 73.700 TL – 2.200TL=71.500 TL olmaktadır. Yani toplamdaki kar oranı %28,5 olmaktadır.
%90 ve üzeri engel oranına sahip vatandaşların ÖTV oranı %0 olarak uygulanmaktadır. Yani ağır derecede engelli olan vatandaşlarımız sıfır araç alırken ÖTV ödememektedir. %90 ve üzeri engele sahip olan vatandaşların araç alımındaki kar oranı şu şekilde hesaplanabilir;
- 100.000 TL’lik bir araç alacaksınız. ÖTV indiriminden dolayı 35.000TL indiriminiz olacaktır. 100.000 TL – 35.000 TL =65.000 TL olmaktadır. Buna ek olarak %3 KDV indirimi de yaklaşık 1.950 TL olmaktadır. 65.000 TL – 1.950TL=63.050 TL olmaktadır. Yani toplamdaki kar oranı %37 olmaktadır.
Bizler örnek olarak 100.000 TL değerindeki araç için hesaplama yaptık. Sizler de kendi alacağınız aracın ÖTV oranına göre kendi indiriminizi kolay şekilde yapabilirsiniz.
Engelli Araç Alımı Hangi Tür Araçlarda Geçerlidir?
Engelli vatandaşlar için araç alım avantajlarından bahsettik. Ancak bu avantajlar her araç için geçerli olmamaktadır. Eğer alacağınız araçlar aşağıda yazılan kategorilere giriyor ise indirimli araç alımınızı gerçekleştirebilirsiniz.
- Motor gücü 1.6 ve daha az olan binek araçlar,
- Panelvan ve kamyonet,
- Pick-up, arazi araçları ve ATV,
- Motorsiklet.
Sizlere bu yazımında Engelliler İçin Alınan Aracı Kimler Kullanabilir hakkında bilgiler verdik. Ayrıca engelli kişilerin araç alma şartlarını, indirimlerin hangi araçlarda uygulandığını ve indirim oranının nasıl hesaplandığına dair bilgilere yer verdik.
Engellilere sunulan diğer avantajlar:
Engellilere Konut Kredisi detayları için > TIKLAYIN
PTT Engelli Kredisi detayları için > TIKLAYIN
İŞKUR Engelli Girişimci Hibe Desteği detayları için > TIKLAYIN