Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Devlet Manda Desteği – Manda Hibesi

Devlet Manda Desteği – Manda Hibesi

Devlet manda desteği, Manda hibesi; Tarım ve Orman Bakanlığı, 2022-2023 yılları arasında, damızlık düve yetiştiriciliğine özel destek programı hazırlamış ve bu destekler kapsamında %50 manda hibesi veriyor. Bakanlığın “Damızlık Manda Düvesi Yetiştiriciliğinin Desteklenmesine İlişkin Uygulama Esasları Tebliği”ne ilişkine yapılan hazırlıklar ve düzenlemeler ile mandacılık desteğine dair detaylar belli oldu. Önümüzdeki yıl sonuna kadar devam edecek bu destek programından sadece bakanlığın belirlediği illerde manda yetiştiriciliği faaliyeti gerçekleştiren kişiler yararlanabilecek.

Manda Yetiştiriciliğine %50 Hibe!

Hayvancılık Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Karar kapsamında hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tebliği ile damızlık manda düvesi yetiştiriciliği yapan işletmelere özel %50 manda hibesi verileceği duyuruldu. Tarım ve Orman Bakanlığının, hayvan yetiştiriciliğini destekleme programları kapsamında, damızlık manda düvesi teşviki sayesinde manda yetiştiriciliği ile uğraşan işletmelerin yeni inşaat yapım faaliyetleri veya tesis kapasite artırım işleri, hayvan rehabilitasyon faaliyetleri, manda boğası veya damızlık dişi manda alımı ile manda yem karma ve dağıtma makinesi alımı için devlet desteği sağlanıyor.

Damızlık manda yetiştirme faaliyetleri için verilmesi duyurulan hibe programından yararlanabilmek için gerekli olan şartları, destek verilecek faaliyet alanları, başvuru şartları ve başvuru adımlarına dair detaylara beraber bakalım.

Manda Yetiştiriciliğine %50 Hibe

Manda Yetiştiriciliğine %50 Hibe

Manda Hibesi İçin Nereye Başvuru Yapılmalı?

Devlet manda desteğinden yararlanmak isteyen kişiler, Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği ve internet sayfasından resmi olarak duyuru yaptığı süre içerisinde, manda yetiştiriciliği faaliyeti yaptığı/yapacağı bölgedeki en yakın Tarım İl Müdürlüğüne bizzat başvuru yapıyor. Verilecek olan devlet desteği bu yılı da kapsıyor. Ayrıca, manda hibesi için başvuru sırasında hazır olması gereken belgeler de bakanlık bünyesinde faaliyet gösteren Hayvancılık Genel Müdürlüğünün hazırladığı destek uygulama rehberi içinde detaylıca anlatılıyor.

Manda hibesi için başvuru yapacak kişiler, damızlık manda yetiştiriciliği ve ahır yapım faaliyetleri için Tarım ve Orman Bakanlığı ile diğer kamu kurumlarınca uygulanan faiz indirimi ve diğer hibe desteklerinden daha önce yararlanmadığına, eğer diğer desteklerden yararlanmış ise bu hibe desteğinin iptal edileceğini kabul ettiğine rızası olduğuna dair noter onaylı bir taahhütname verir. Çünkü her iş alanı için bir destek programından yararlanma hakkınız bulunuyor.

Manda Hibesinden Kimler Yararlanır?

Bakanlığın hazırladığı tebliğ içeriğindeki destekler ile;

  • Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine üye olan özel ve tüzel kişiler,
  • Yetiştiricilik faaliyetlerini yeni yatırımlar yaparak genişletmek isteyen kişilerin projeleri kapsamında inşaat yapım faaliyetleri, hayvan alımı ile teknolojik teçhizat, makine, alet ve ekipman alım projelerinden üçü ile birlikte başvuran yatırımcılar,
  • Hayvan rehabilitasyon faaliyetleri ile kapasite artırımı projelerinde, bakanlığın kararı dahilindeki manda yetiştiriciliği yatırım konularından en az birini içeren bir proje ile başvuran yatırımcılar yararlanabilir.

Manda hibesinden yararlanmak isteyen kişilerde aranan şartlar ise şunlardır:

  • Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliğine üye olduğuna dair belge ile TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif manda yetiştiriciliği işletmesi olan ve bunu resmi belge ile kanıtlanması gerekir.
  • Gerçek ve tüzel kişilerin kamu çalışmasından bağımsız; yani devlet memuru, kamu işçisi vb. kamu çalışanı olmaması gerekir.
  • Hibe başvurusu yapacak kişiler, diğer yatırım kredi ve vergi teşviklerinden yararlanabilir.
  • Başvuru yapacak olan tüzel kişilikler, kuruluş tüzüklerinde/ana sözleşmelerinde, manda yetiştirme faaliyetleri ile uğraşanlar için hibe desteğinde yer alan yatırım konusunda faaliyet yürütmelidir.
  • Aynı parsel içerisinde, büyüklüğü ne olursa olsun, 2. bir yatırımcı tarafından yapılacak
  • olan başvurular dikkate alınmaz.
  • Daha önce Bakanlık veya diğer kurumların desteklerinden yararlanılmış olan kişiler, mandacılık hibesi kapsamında, aynı parsel için tekrar başvuru yapamaz

Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliklerine yapılacak olan başvurularda, birliğe üyelik şartı aranmıyor!

Eğer siz de manda yetiştirme faaliyetleri yapıyorsanız ve hali hazırda var olan hayvancılık işletmenizi güçlendirmek, kapasitesini artırmak, manda yetiştiriciliğinde verimliliğinizi ve kaliteyi arttırmak ve işletmenizi modern hayvancılık işletmesine dönüştürmek için bakanlığın hazırladığı Manda Yetiştiriciliği Hibe Desteği‘nden yararlanabilirsiniz!

Manda Hibesinin Kapsamı

Damızlık dişi manda için Bakanlık sistemlerine kayıtlı en az 12-24 aylık dişi gebe mandası olan işletmeler yararlanabilir.
Damızlık gebe manda için Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı en az 3 aylık gebe hayvanı olan işletmeler yararlanabilir.
Damızlık manda boğası için Bakanlık kayıt sistemlerine kayıtlı en az 24 aylık erkek mandası var olan işletmeler yararlanabilir.

 

Ne Kadar Destek Veriliyor?

Tarım ve Orman Bakanlığının hazırladığı program doğrultusunda, bu yıl için, manda yetiştirme faaliyetleri ile uğraşanlara verilecek olan desteklerde yatırım konuları ve verilecek olan hibe miktarları şu şekilde olacak:

Destek Verilecek Alanlar

(%)

İnşaat Faaliyetleri
Yeni tesis yapımı ya da tesis kapasite artırımı/rehabilitasyon faaliyetleri

%50 hibe
verilecek

Yeni Hayvan Alımı
Damızlık dişi manda ve manda boğası alımı için
Makine, Alet ve Ekipman Alımı
Yem karma ve dağıtma makinesi ile gübre sıyırıcı alımına

 

Manda Hibesi Ne Zaman Yatırılacak?

Bu yıl için, manda yetiştirme faaliyetleri ile uğraşan kişilere verilecek olan hibe için süre, başvurusu onaylanan yetiştiricilerin hayvan temini ve ödeme talepleri yıl sonuna kadar uzatıldı. Bakanlıktan yapılan açıklama ile de yatırılacak olan hibeler, Bakanlığın bu yıl için bütçesine ayrılan ödenekten gerçekleştirilecek. Verilecek olan hibe desteği ödemesi, Ziraat Bankası aracılığı ile yapılacak ve bankaya, destekten yararlanacak kişi tarafından, destekleme tutarının %0.2’si kadar hizmet komisyonu verilecek.

Başvurular için gerekli belgeler:

  1. Dişi Manda Desteklemesi Dilekçe Örneği > TIKLAYIN
  2. Dişi Manda Desteklemesi İcmal > TIKLAYIN
  3. Malak Desteklemesi Dilekçe Örneği > TIKLAYIN
  4. Malak Desteklemesi İcmal > TIKLAYIN

Ayrıca bakınız:

TKDK Hayvancılık Hibe Kredisi almak için > TIKLAYIN

Hayvancılığa Geri Ödemesiz Kredi – Hayvancılık Hibesi almak için > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.