Devlet Destekli Kenevir Yetiştiriciliği
Kenevir yetiştiriciliği yasağının 19 ilde kaldırılmasının ardından özellikle bu illerde yaşayan için merak konusu olan kenevir yetiştiriciliği devlet destek kapsamına alınan tarımsal bir faaliyettir. Kenevir üretimi için hangi illere izin verildi? Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır?
Kenevir yetiştiriciliği yasağının 19 ilde kaldırılmasının ardından özellikle bu illerde yaşayan için merak konusu olan kenevir yetiştiricilik faaliyeti devlet destek kapsamına alınan tarımsal bir faaliyettir. Kenevir üretimi için hangi illere izin verildi? Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır? gelin detaylı bir şekilde yazımızı inceleyelim. Bu yazımızda;
- Kenevir ekimi hangi arazilere yapılmalıdır?
- Kenevir yetiştiriciliği karlı mıdır?
- Kenevirin kullanım alanları nelerdir?
- Kenevir yetiştiriciliği için devlet desteği ne kadar?
- Devlet destekli kenevir yetiştiriciliği için aranan şartlar nelerdir?
- Devlet destekli kenevir yetiştiriciliği başvurusu için hangi belgeler istenmektedir?
- Devlet destekli kenevir yetiştiriciliği başvurusu nasıl yapılır?
- Devlet destekli kenevir yetiştiriciliği denetimi nasıl olmaktadır?
İçeriğimizde Neler Var?
Kenevir Yetiştiriciliği Hangi Arazilerde Yapılmalıdır?
Kenevir yetiştiricilik faaliyeti yaparken devlet desteğinden yararlanmak için yine devlet tarafından belirlenmiş olan arazi şartlarını sağlamak gerekmektedir. Aksi halde devlet desteğinden yararlanılamamaktadır. Devlet destekli kenevir üretimi için araziler;
- Devlet tarafından görevlendirilen yetkili kişilerce keşif yapılmalı ve kenevir ekimine uygun olduğuna dair belge alınmalıdır.
- Söz konusu araziye ulaşımın kolay olması gerekmektedir.
- Söz konusu arazide sulamanın kolay olması gerekmektedir.
- Söz konusu arazi devlet tarafından izin verilmiş illerin kapsamında olmalıdır.
Kenevir yetiştirilecek olan arazinin bu özellikleri taşıması başvuruların olumlu sonuçlanması için önem arz etmektedir.
Kenevir Yetiştiriciliği Karlı Mı?
Kenevir yetiştiricilik faaliyeti için gerekli olan maliyetler oldukça düşüktür ve bu sayede üretimi yapan çiftçiler için oldukça karlı bir üretim olabilmektedir. Devlet destekli üretimin getirdiği avantajları da göz önünde bulundurursak, üretimini yapan çiftçiler için önemli bir gelir kaynağı olmaktadır. Ortalama olarak kilogramı 30TL den satılan ve 1 dekardan yaklaşık olarak 60kg tohum çıktığını düşünürsek vazgeçilemez bir tarımsal faaliyet olduğu daha net anlaşılmaktadır. Bakımı kolay olmakla birlikte en çok dikkat edilmesi gereken husus yeterli sulamanın olmasıdır.
Kenevir Kullanım Alanları Nelerdir?
Özellikle sanayi sektöründe kullanımı yaygın olan kenevir, otomobil sektöründen ilaç sektörüne kadar bir çok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak kenevirin kullanım alanlarından bahsedecek olursak;
- İlaç sektörü,
- Otomotiv sektörü,
- Tekstil sektörü,
- Gıda sektörü,
- İnşaat malzemeleri,
- Kağıt ve karton üretimi,
- Petrokimya alanında,
- Bio-dizel yakıt üretimi,
- Odun kömürü üretiminde,
- Sabun, vücut losyonu vb. bakım ürünleri üretimi.
2022 Kenevir Yetiştiriciliği İçin Devlet Desteği Ne Kadar?
Bu yıl için devlet tarafından belirlenmiş olan devlet destekli kenevir üretimi dekar başına 700TL’dir. Bu desteği almak için arazinin uygun koşullara sahip olması gerekmektedir. Devlet maddi desteğinin yanında TÜBİTAK kenevir üretimi desteği sağlamaktadır.
Devlet Destekli Kenevir Yetiştiriciliği İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Kenevir yetiştiriciliği için devlet desteğinden faydalanmak istiyorsanız öncelikle arazinizin devlet tarafından belirlenen kriterlere uygun olup olmadığını belirleyin. Araziniz yeterli koşulları sağlamadığı zaman başvurunuz onaylanması olası değildir. Arazinizin yeterli koşulları sağladığından emin olduktan sonra aşağıdaki illerden birinde yaşıyorsanız başvuru yapabilirsiniz. Kenevir yetiştiricilik faaliyeti yaparken devlet desteği almak için şu illerde yaşamalısınız:
Amasya | Antalya | Çorum | Rize | Sinop |
Samsun | Tokat | Ordu | Burdur | Kayseri |
Kastamonu | İzmir | Uşak | Bartın | Yozgat |
Zonguldak | Kütahya | Malatya | Karabük |
–
Devlet tarafından belirlenen iller bu şekildedir. Eğer siz de bu illerde yaşıyorsanız kenevir ekimi yapabilirsiniz. Kenevir yetiştiricilik faaliyeti yapmak için gerekli koşullar;
-
ÇKS belgesi almalısınız. Reel olarak İl Tarım Müdürlüklerinden alabileceğiniz gibi e-devlet üzerinden de alabilirsiniz.
-
Kenevir üretimi için Amasya, Antalya, Çorum, Rize, Sinop, Samsun, Tokat, Ordu, Burdur, Kayseri, Kastamonu, İzmir, Uşak, Bartın, Yozgat, Zonguldak, Kütahya, Malatya ve Karabük illerinin birinde ikamet şartı aranmaktadır.
-
Bu illerin dışındaki kenevir yetiştiriciliği faaliyetlerine izin verilmemektedir.
-
Üretim yapacak olan kişinin sicil kaydı temiz olmalıdır.
-
Kenevir yetiştiriciliği yapılacak olan araziye dair keşif raporu istenmektedir.
-
Kimlik belgesi ve fotokopisi gerekmektedir.
Devlet Destekli Kenevir Yetiştiriciliği Başvurusu İçin Hangi Evraklar İstenmektedir?
Araziniz gerekli koşulları sağlıyor. Devlet desteğinden yararlanmak için diğer şartları da sağlıyorsanız şimdi geldi sıra başvuru yapmaya. Devlet desteği almak için başvuru esnasında gerekli evraklar;
-
Kimlik belgesi ve kimlik fotokopisi,
-
Adli sicil kaydı,
-
ÇKS kaydı belgesi,
-
Valilikten alınmış olan kenevir ekim izin belgesi,
-
Ekim yapılacak olan araziye ait keşif raporu,
-
Ekim yapacak olan kişiye ait ikametgah belgesi,
-
Ekim yapılacak olan araziye ait tapu.
E-Devlet Üzerinden Çiftçi Kayıt Sistemi – ÇKS Belgesi Çıkartmak için > TIKLAYIN
Devlet Destekli Kenevir Yetiştiriciliği Başvurusu Nasıl Yapılır?
Devlet destekli kenevir yetiştiricilik faaliyetleri için hibe destekler il/ilçe tarım müdürlüklerinden verilmektedir. İl/ilçe tarım müdürlüklerine başvuru yapmadan önce valiliklerden ekim için başvuru izni alınmalıdır. İlk olarak yapmanız gereken devlet tarafından izin verilen il valiliklerine gidip ‘kenevir yetiştiriciliği izin başvuru formu’ doldurmanı gerekmektedir. Valilikler tarafından daha önce belirttiğimiz şartları sağlayıp sağlamadığınıza bakılmaktadır. Uygun şartları sağlıyorsanız valilik sizlere bağlı olduğunuz il sınırları içerisinde kenevir yetiştiriciliği için izin belgesi vermektedir.
Devlet destekli kenevir yetiştiricilik faaliyeti yapmak için valiliklerden alınan bu kenevir yetiştiriciliği izin belgesi ile bağlı olduğunuz il/ilçe tarım müdürlüklerine gerekli evraklarla birlikte başvurmalısınız. En sonunda il/ilçe tarım müdürlükleri tarafından yapılan incelemeler sonucu sizlere dönüş sağlanacaktır.
Kenevir Yetiştiriciliği Denetimi Nasıl Olmaktadır?
Devlet destekli kenevir yetiştiriciliği denetim mekanizması yine ekimin gerçekleştirildiği il/ilçe tarım müdürlükleri tarafından denetlenecektir. Ekim zamanından başlanarak hasat zamanına kadar ayda bir kez arazi ziyaret edilerek kontrol ve denetim sağlanacaktır.
Çiftçiler tarafından yetiştirilen kenevir; sap, lif ve tohum gibi amaçlarla kullanılacak ise başvuru sürecinden sonra en fazla bir üretim dönemi boyunca geçerli olacaktır. Eğer çiftçiler tarafından üretilen kenevir bilimsel araştırma için kullanılacak ise en fazla 3 sene olacak şekilde yetiştiriciliğe izin verilecektir.
Ayrıca kenevir üretimi yapacak olan çiftçi daha önceden;
- Uyuşturucu yetiştirme,
- Uyuşturucu dağıtma,
- Uyuşturucu ticareti yapma,
- Uyuşturucu kullanma gibi cezaları almaması gereklidir.
Devlet destekli kenevir yetiştiricilik faaliyetleri sırasından bu tip durumlara adı karışan çiftçilerin izin belgesi iptal edilip yaşamı boyunca bu haklardan yararlanma hakkı elinden alınacaktır. Ayrıca ekim yapacak olan çiftçi daha önce izinsiz kenevir ekimi yapmadığına dair taahhütname imzalayacaktır.
Kenevir, kar marjı çok yüksek bir bitki olmasına karşın devletlerin bu yönde aldığı sert tedbirler kapsamından üretimi yapılmaktadır. Kenevir üretimi için dikkat edilmesi gereken en önemli unsur sulama sistemleridir. Diğer koşullara karşı dayanıklı olup çok bakım gerektirmeyen bitki türüdür.
Ayrıca bakınız:
Tarım Destek Ödemeleri Ne Zaman Yapılacak? > TIKLAYIN
Tarım Kredi Kartları Seçenekleri > TIKLAYIN
Devlet Destekli Tarım Sigortası > TIKLAYIN
Damlama Sulama Sistemi Hibe Destekleri > TIKLAYIN