Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Devlet Bankaları Hangileridir? ( Güncel Liste )

Devlet destekli avantajlardan yararlanmak için tercih edilen devlet bankaları hangileridir? Sizler için araştırdık.

Devlet Bankaları Hangileridir? ( Güncel Liste )

Türkiye’de kamu ve özel bankalar olmak üzere çok sayıda banka hizmet vermektedir. Ancak devlet destekli avantajlardan yararlanmak için devlete ait bankalar daha çok tercih edilmektedir. Örneğin, pandemi döneminde esnaflara 25.000 TL kredi çok uygun faiz oranı ile bu bankaları tarafından sunuldu. Bu ve bunun gibi bir çok avantajlardan yararlanmak isteyen vatandaşlar ilk olarak herhangi bir devlet bankasını tercih etmektedir.

Sizlere devlet bankalarının hangileri olduğuna dair çeşitli bilgiler vererek bu bankaları tanıtacağız. Bu yazımızda;

  • Devlet bankaları hangileridir?
  • Devlet bankalarından hangileri kamu mevduat bankasıdır?
  • Devlet bankalarından hangileri kalkınma ve yatırım bankasıdır?
  • Devlet bankalarından hangileri katılım bankasıdır?
  • TMSF’ye devredilen devlet bankaları hangileridir?
  • Devlet bankaları faiz oranları nelerdir?
  • Devlet bankalarından faizsiz kredi çekilebilir mi?

Devlet Bankaları Hangileridir?

Devlet bankaları, devlet sermayesi ile kurulmuş ve devlet tarafından yönetilen bankalardır. Kamu bankaları olarak da bilinen devlet bankaları vatandaşlar tarafından en çok rağbet gören bankalar arasında gelmektedir. Hemen hemen herkesin devlet bankasında hesabı bulunması kaçınılmaz durumdur. Çünkü devlet vatandaşlarına finansal anlamdaki hizmetlerini devlet bankaları aracılığıyla sürdürmektedir.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) resmi kayıtlarına göre Türkiye’de hizmet veren 11 adet devlet bankası bulunmaktadır. Bunlar;

T.C Ziraat Bankası

Kamu Mevduat Bankası

Türkiye Vakıflar Bankası (Vakıfbank)

Kamu Mevduat Bankası

Türkiye Halk Bankası (Halkbank)

Kamu Mevduat Bankası

Adabank

TMSF’ye Devredilen Bankalar

Birleşik Fon Bankası

TMSF’ye Devredilen Bankalar

İller Bankası

Kalkınma ve Yatırım Bankası

Türk Eximbank

Kalkınma ve Yatırım Bankası

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası

Kalkınma ve Yatırım Bankası

Ziraat Katılım

Katılım Bankası

Vakıf Katılım

Katılım Bankası

Türkiye Emlak Katılım Bankası

Katılım Bankası

Kamu Mevduat Bankaları

Kamu mevduat bankaları insanların kredi, kredi kartı ve banka kartı gibi ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla devlet eliyle kurulmuş olan bankalardır. Bu bankalar insanların nakit ihtiyaçlarını karşılayan en önemli kuruluşlardır. Sağladıkları kolay kredi imkanları ve faiz oranının diğer bankalara göre daha uygun koşullarda olması dolayısıyla kamu mevduat bankaları Türkiye’nin dört bir yanında rağbet görmeye devam etmektedir. Sadece insanların parasını güvenli bir ortamda muhafaza etmekle kalmayıp, devletin vatandaşlarına sunduğu nakdi yardım ve destekleri de sağlaması dolayısıyla bir hayli önem sahiptir. Kamu mevduat bankaları Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank’tır.

Ziraat Bankası, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde bulunan vatandaşları desteklemek amacıyla kurulmuş olsa da günümüz de hemen hemen her alanda adından sıklıkla söz ettirmektedir. Özel bankalara kıyasla oldukça düşük faiz oranı ile kredi imkanı sunan banka, ayrıca devlet tarafından verilen destekleri de finanse etmektedir. Her türlü işlemi bu banka üzerinden yapabilirsiniz. Özellikle pandemi koşullarında sağladığı destekleri de göz önünde bulundurursak Türkiye’nin en büyük bankası diyebiliriz.

Halkbank, KOBİ ve esnaflara kredi sağlamak amacıyla kurulmuşsa da günümüzde vatandaşlara bir çok alanda hizmet vermektedir. Ayrıca ülkemiz için olan bir çok yatırımı finanse etmektedir. Yine özel bankalara oranla düşük faiz oranına sahip olan bankayı kullanan vatandaş sayısı bir hayli fazladır. Özellikle ticaret ile uğraşan vatandaşların devlet ile olan ilişkilerini düzenler. Devletin ticaret ile uğraşan vatandaşlara sağladığı imkanları finanse eder.

Vakıfbank, KOBİ ve esnaflara destek vermek amacıyla kurulmuşsa da günümüzde vatandaşlara bir çok alanda hizmet vermektedir. Yeni iş kurmak isteyen ya da işini büyütmek isteyen kişileri devlet bu banka aracılığı ile destekler. Özel bankalara oranla daha avantajlı paketler sunan Vakıfbank en çok tercih edilen bankalar arasında yerini almıştır.

Kalkınma ve Yatırım Bankaları

Kamu ve özel kurumlara fon sağlamak amacıyla kurulmuş olup bireysel müşterilere hizmet vermemektedir. Vatandaşlardan herhangi bir mevduat kabul etmemektedir. Kalkınma ve Yatırım Bankaları;

İller Bankası, İl Özel İdareleri ve Belediyeler gibi yerel kamu kuruluşlarına fon sağlamak amacıyla 1993 yılında kurulmuştur.

Türk Eximbank, ihracat kredisi bankası olarak da bilinen banka 1987 yılında kurulmuştur. İhracatı desteklemek ve arttırmak amacıyla kurulmuş olup ihracat ile ilgili hemen hemen her konuda maddi destek vermektedir.

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası, ülkemizdeki yatırımları güçlendirmek amacıyla 1975 yılında kurulmuştur. Hedefi uzun vadede ülkemizi kalkındırmaktır. Turizm, sanayi, eğitim, sağlık gibi alanlarda hizmet veren işletmeleri finanse etmekle görevlidir.

Kamu Katılım Bankaları

Katılım bankalarının temel amacı faizsiz olarak bankacılık faaliyetlerini sürdürmektedir. İslami banka olarak da bilinmektedirler. Katılım bankaları diğer bankalar gibi size nakit olarak para vermez ya da paranızı kullanarak size vade sonunda belli bir miktar aha üstüne koyarak paranızı iade etmez. Katılım bankaları vatandaşların kendilerine yatırdıkları paraları bir girişimde değerlendirir ve bu girişim sonucunda elde edilen kar ya da zarara vatandaşı ortak eder.

Türkiye’de kamu eli ile kurulmuş üç adet katılım bankası hizmet vermektedir. Bunlar;

  • Ziraat Katılım
  • Vakıf Katılım
  • Emlak Katılım

TMSF’ye Devredilen Devlet Bankaları

Ülkemizde faaliyetlerine devam eden Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu (TMSF) fon sahiplerinin haklarını koruyan devlet kurumu olarak hizmet vermektedir. Amacı vatandaşların bankalardaki fonlara ait haklarını koruyup devlet güvencesi ve kontrolü altına almaktır. 2022 yılı itibari ile bünyesindeki bankalar;

  • Adabank
  • Birleşik Fon Bankası

Devlet Bankaları Faiz Oranları

Devlet bankaları özel bankalara oranla daha düşük faiz oranı ile kredi imkanı sunması dolayısıyla hemen hemen herkes kredi kullanımı için başvuruda bulunmaktadır. İhtiyaç kredisi, konut kredisi, taşıt kredisi vb. gibi kredi çeşitleri bulunmaktadır. Ayrıca devlet destekli kredi finansmanı da sağlamaktadır.

Özellikle pandemi döneminde vatandaşlara yönelik hizmete sunulan 6 ay ertelemeli ve düşük faiz oranlı ihtiyaç kredisi, ticaretle uğraşan kişilere sunulan 6 ay ertelemeli 25.000 TL’lik KOBİ kredisi devlet bankaları tarafından verilmiştir. Şimdi gelin birlikte devlet bankaları faiz oranlarına beraber bakalım;

Ziraat Bankası için;

  • İhtiyaç kredisi: %1,59 faiz oranı ve 3-36 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Konut kredisi: %1,37 faiz oranı ve 3-120 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Taşıt kredisi: %1,59 faiz oranı ve 3-48 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.

Halkbank için;

  • İhtiyaç kredisi: %1,63 faiz oranı ve 3-36 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Konut kredisi: %1,41 faiz oranı ve 3-120 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Taşıt kredisi: %1,56 faiz oranı ve 3-48 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.

Vakıfbank için;

  • İhtiyaç kredisi: %1,61 faiz oranı ve 3-36 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Konut kredisi: %1,37 faiz oranı ve 3-120 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.
  • Taşıt kredisi: %1,50 faiz oranı ve 3-48 ay vade seçeneği ile kullanıma sunulmuştur.

Unutmayınız ki her bankanın kendi müşterileri için sunduğu kredi faiz oranları farklı olabileceği gibi çekilen tutar ve vade sayısı da faiz oranını belirlemekte önemli bir etken olmaktadır. Size uygun kredi oran ve avantajlarından yararlanmak için en yakın şubelere gidebilirsiniz.

Devlet Bankalarından Faizsiz Kredi Çekmek Mümkün müdür?

Faizsiz kredi çoğu zaman kullanıma sunulmaz ancak belirli dönemlerde devlet tarafından desteklenen bir takım projeler için faizsiz olarak kredi kullanabilme imkanı sunulmaktadır. Özellikle tarım ve hayvancılık faaliyetleri sürdüren işletmelerin hizmetine sunulan faizsiz kredi seçenekleri mevcut olabilmektedir.

Bu yazımızda sizler için devlet bankalarını inceleyerek hakkında bilgi verdik. Ayrıca devlet bankalarındaki güncel faiz oranlarını paylaştık.

Ayrıca bakınız:

Yurtdışı Şubeleri Olan Bankalar > TIKLAYIN

Kıbrıs Şubesi Olan Bankalar > TIKLAYIN

Bankaların Müşteri Hizmetlerine Ulaşmak İçin > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.