Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Nedir? Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi Kayıt Sistemi

ÇKS, tarımla ilgilenenlerin aşina olduğu bir konudur. Tarım emeklilerini çok yakından ilgilendiren ÇKS, tarımda izlenecek olan politikaların belirlenmesine dair Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca kurulan çiftçi kayıt sisteminin kısaltmasıdır.

Çiftçilerin tarımsal destekleme parasını alabilmesi gibi devlet tarafından yapılan desteklemelerden yararlanabilmesi için Çiftçi Kayıt Sistemi(ÇKS) kaydı yaptırması gereklidir. Konu hakkında detaylı bilgi edinmek isteyenler için Çiftçi Kayıt Sistemi nedir, bu sisteme nasıl kayıt olunur ve kayıt için gerekli belgeler nelerdir sizler için derledik.

Çiftçi Kayıt Sistemi Nedir?

T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca oluşturulan, çiftçilerin tarımsal faaliyetlerini elektronik ortamda kayıt ederek merkezi bir veri tabanı altına almak amacıyla kurulan sisteme Çiftçi Kayıt Sistemi denilmektedir.

Daha kapsamlı bir şekilde ÇKS, çiftçilerin özlük ve tarımsal faaliyet bilgilerinin elektronik ortamda kayıt altına alındığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve diğer kurumlara ait kayıt sistemleriyle bilgi alış verişinin sağlanabildiği, çiftçilere dair bilgilerin güncellenerek kontrol edilebildiği, devlet tarafından hayvancılık ve tarım ile ilgili desteklemelerin uygulanabildiği sistemler bütünüdür diyebiliriz.

Çiftçi Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur?

Çiftçi kayıt sistemiyle çiftçilerin tarımda izleyecekleri yolları belirlenebilmesi için ÇKS’ye kayıt olunması gereklidir. Daha ötesi destekleme alınabilmesi için Çiftçi Kayıt Belgesi şarttır. Bu nedenle ÇKS için aslında çiftçilerin nüfus cüzdanı niteliğinde diyebiliriz.

Peki, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince çiftçi kayıt sistemine kayıt nasıl yaptırılır?

ÇKS için öncelikle ilk kayıt başvurusunda bulunmanız gereklidir. İlk kayıt arazi sahiplerinin başvurusu, arazisi birinci derece yakınlarına ait olan bireylerin başvurusu ve araziyi kiralayanların başvurusu olmak üzere 3 farklı şekilde gerçekleşmektedir.

Bu sisteme ilk kez kayıt olanların kimlik belgelerini beyan etmek amacıyla gerekli görülen evrakları hazırlamaları şarttır. Çiftçi Kayıt Sistemi için gerekli belgeler hazırlandıktan sonra arazinin bulunduğu il ya da ilçenin Tarım Müdürlüğüne teslim edilerek başvuru yapılabilir.

Çiftçi Kayıt Sistemine Kayıt Zorunlu mu?

Çiftçi kayıt sistemiyle her yıl devlet destekleme ödemelerinin denetlenebilmesi, izlenebilmesi, raporlanarak sorgulanabilmesi, buna göre tarımsal politikaların belirlenebilmesi, sağlıklı ve güvenilir bir değerlendirme yapılabilmesi için bakanlık tarafından oluşturulan bu veri tabanına kayıt olunması zorunludur. Bu zorunluluk Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra ilgili yönetmeliğe dayanarak yürürlüğe girmiştir.

Zorunluluğun Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten bu yana sağlam bir tarım politikası oluşturmak ve Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilerin her türlü faaliyetlerine kolaylıkla ulaşabilmek için oluşturulmuş bu sistem faaliyettedir. Sistemin zorunluluğu sayesinde çiftçilerin ürettiği ürünler ile tarım arazilerinin kullanım şekilleri hakkında bilgi edinilerek ve devlet tarafından yapılan desteklemeler kayıt altına alınarak, gelecek yıllar için daha verimli bir tarım politikası belirlenmeye çalışılmaktadır.

Çiftçi Kayıt Sistemi Belgesi Nasıl Alınır?

ÇKS’ye kayıtlı olan çiftçiler, her yıl devlet tarafından verilen destekleme ödemelerini Çiftçi Kayıt Sistemi’nde yer alan bilgilerinin güncellemesi sayesinde alabilir. Oluşturulan bu sisteme kayıt olduktan sonra çiftçilere, çiftçi kayıt belgesi verilmektedir.

Bu belge ise ÇKS kayıtlarının düzenlendiği tarih itibari ile istatistiki amaçlı çiftçilerden alınan belgeler haricinde kayıt sisteminde yer alan diğer bilgilerini gösteren belgedir. Tarım desteklerinden faydalanabilmek için gerekli belgeler ile birlikte başvuru yapacak olan çiftçinin bizzat müracaat etmesi gereklidir.

Çiftçi Kayıt Sistemi İçin Gerekli Belgeler

ÇKS sistemine kayıt olmak isteyenlerin şu belgeleri hazırlayarak ilgili kuruma teslim etmesi gerekmektedir:

  • TC Kimlik numarasını göstermekte olan nüfus cüzdanı.
  • Tüzel kişilerden ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ile yetki belgesinin aslı ve fotokopisi.
  • Çiftçi Kayıt Sistemi başvuru belgesi.
  • A, B ve C formları olmak üzere Çiftçi Kayıt Formu.
  • Tarım arazisi birden fazla kişinin yani hisseli ise tarım arazilerini hissedarlardan birinin kullanması durumunda Muvafakat Name 1 istenmektedir.

Söz konusu tarım arazilerinin mülkiyeti eş ve çocuklara ait ise Muvafakat Name 2 istenmektedir. Ayrıca Muvafakat Name verenlerin Nüfus Müdürlüğünden alınmış olan tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneğinin de başvuru sırasında istenildiğini unutmayınız.

  • Vesayet altındaki kişiler için mahkeme kararının onaylı sureti talep edilmektedir.
  • Ziraat Odasından alınabilen Çiftçi Belgesi.
  • Tarım arazisi için ilgili tapu müdürlüğünden alınmış onaylı bilgisayar çıktısı.
  • Kadastro geçmemiş meskenlerde İlçe Tespit Komisyonunca hazırlanarak, çiftçi ve komisyon tarafından müştereken imzalanan keşif raporu.
  • Kiralık arazilerde kira belgesi ve kiraya verenin tarihli vukuatlı nüfus kayıt örneği talep edilmektedir. Ayrıca toplam kiralama alanı 100 dekar ve üzerinde olanların ise kiralama belgesinin noter onaylı olması gerekmektedir.

Çiftçi Kayıt Sistemi Sorgulama

Çiftçi kayıt sistemi başvurusunun ardından sisteme kayıtlı olan çiftçiler, devlet destekleme ödemelerinden Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından verilmekte olan düşük faizli kredilerle devlet tarafından sağlanmakta olan sigorta primi desteklemelerinden yararlanabilmektedir.

Bunun için kayıt yaptırmış olan çiftçilerin sistemdeki bilgileri güncellemelerine özen göstermeleri gereklidir. Bunun için online olarak çiftçi kayıt sistemi sorgulama yapabilir ve istediğiniz an bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz. Sadece çiftçi kayıt sistemi sorgulama yapmak isteyenlerin daha öncesinden sisteme kayıt olmuş olmaları gerekmektedir.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Çiftçi Kayıt Sistemi veri tabanında bulunan arazi ve ürün bilgilerinizi görüntülemek için E-Devlet’i kullanabilirsiniz. E-Devlet ile sorgulama yapabilmeniz için şifreniz olması gereklidir. Bu şifreyi PTT şubelerinden edinebilir ya da internet bankacılığı sistemini kullanarak giriş yapabilirsiniz. Şifresiz işlem yapmak isteyenler ise ÇKS sorgulama sayfasını kullanmalıdır.

Sorgulama sayfasında tarafınızdan T.C kimlik numarası ya da vergi numarası isteneceği için bu bilgileri doğru bir şekilde girerek ilerlemeniz gereklidir. Sonrasında ise resim doğrulama kutusunda yer alan karakterleri, istenilen alana yazmanızın ardından giriş butonuna tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Giriş sonrasında açılacak olan ekranda Çiftçi Kayıt Sistemi Kayıt No ile Tarihi, işletme numarası, üretim sezonu ve üretim bilgileri, başvuru merkezi, arazi bilgileri ve işletme adı gibi pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz.

Teşvik Kredisi Nedir? Nasıl Alınır? ulaşmak için > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.