Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Ceviz Yetiştiricilerine Devlet Desteği

Ceviz Yetiştiricilerine Devlet Desteği

Ceviz Yetiştiricilerine Devlet Desteği

Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine yapılan başvurular değerlendirilerek, projelerin analizleri sonrasında ceviz yetiştiricilerine devlet desteği verilmektedir. Desteğin verilebilmesi için bazı şartlar ve belgeler gereklidir. Bu belgeleri temin ettikten sonra başvuruyu kabul eden kuruma müracaat etmeniz durumunda ceviz yetiştiricilerine devlet alabilirsiniz. Ceviz yetiştiriciliğine devlet desteği var mı? beraber bakalım.

Ceviz Yetiştiriciliği Nedir?

Ülkemizde uygun koşullarda toprağa sahip olan bölgelerde yapılan çalışmalar ile ceviz ağaçları elde edilmesine ceviz yetiştiriciliği denilmektedir. Organik maddede zengin olan topraklarda ve orta, ince tekstürlü killi kumlu topraklarda kökler daha derine gittiği için ceviz yetiştiriciliğine daha uygundur.

Bu özelliklere sahip olan topraklardan yetiştirilen ağaçlar güçlü bir şekilde gelişmektedir. Türkiye’de son 10 yılda çok karlı bir yatırım aracı haline gelen ceviz yetiştiriciliği, dünyada ve ülkemizde hızla ceviz tüketiminin artması sebebi ile daha karlı bir hale gelmektedir. TUİK rakamlarına göre ülkemizde 185 bin ton civarında ceviz üretimi yapılmaktadır. Ancak hızla artan ceviz tüketiminin karşılanamadığı da bilinmektedir.

Ceviz Yetiştiricilerine Devlet Desteği Nasıl Alınır?

Yerli üretimi desteklemek amacı ile çiftçilere ceviz yetiştiriciliği desteği verilmektedir. Bu nedenle üreticiler devlet desteğiyle tarımsal faaliyetlerini geliştirmek istiyorlarsa destekleme başvurusunda bulunabilirler. Başvuru için gerekli belgeler hazırlanarak, Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine müracaatta bulunulması gereklidir.

Sonrasında Tarım İl Müdürlüklerine yapılan bu başvuru projelendirilecektir. Projelendirme aşamasının ardından ise ceviz ekeceğiniz bölgede toprak analizi yaptırılmaktadır. Ekim yapacağınız alanın büyüklüğü, elektrik ve su ile ilgili durumu, cinsi, dikim sıklığı gibi durumları değerlendirilmektedir. Ceviz yetiştiricilerine devlet desteği verilebilmesi için yapılan analizler sonrası uygun görüldüğü taktirde çiftçiye kredi verilmektedir.

Destek kredisinin verilmesindeki en büyük amaç; ülke içerisindeki ceviz üretimi arttırmak ve ağaçlandırma çalışmalarında katma değeri yüksek meyveli çeşitlere yönelmektir. Ayrıca kırsal alanda ekonomik faaliyetler için çeşitlendirme sağlamak ve bu alanlarda yaşayan vatandaşların gelir seviyelerinin yükselmesini sağlamakta cevize destek sağlanmasının sebepleri arasındadır. Başvuru adımları maddeler halinde inceleyebilmeniz için sıraladık:

  • Ceviz yetiştiriciliği için Tarım İl veya İlçe Müdürlüğüne gidilerek şahsen başvuru yapılır.
  • Yukarıda belirttiğimiz kısaslarda projelendirme yapılır.
  • Toprak analiz koşulları çerçevesinde analiz tamamlanır.
  • Bahçe büyüklüğü, su durumu, elektrik durumu, dikim sıklığı gibi çeşitli durumlara bakılarak karar verilir.
  • İlgili kurum tarafından desteklemenin verilmesine karar verildikten sonra krediniz ödenir.

Ceviz Yetiştiricilerine Devlet Desteği İçin Şartlar Nelerdir?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı son yıllarda ağaçlandırma çalışmaları kapsamında cevize ayrı bir önem vermektedir. Bu nedenle cevizde ağaçlandırma oranının artması ve ülkemizdeki ceviz tüketim miktarının ülke içinde karşılanabilmesi için devlet desteği sağlanmaktadır. Ancak destekten yararlanmak isteyenlerin başvuruları sonrası projelendirme yapmaları gereklidir. Çünkü desteğin ödemeleri bu proje dahilinde yapılan harcamalar karşılığında verilmektedir.

Bunun için de iş planınızı hazırlayarak, Tarım İl Müdürlükleri tarafından onaylanması için müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Başvurunuzu inceleyen kurumun kabul etmesi halinde ödemeniz gerçekleşir. Ayrıca ödemelerin yapılan işleri karşılığı olarak faturaların ibraz edilmesi ile yapıldığını unutmayınız. Devlet desteklerinin suiistimal edilmemesi için faturalandırılmanın gerekliliği doğru bir uygulamadır.

Ceviz Yetiştiricilerine Ne Kadar Devlet Desteği Yapılacak?

Tarımsal faaliyetlerini genişletmek amacıyla devlet desteği almaya karar veren çiftçiler, dönüm başına ne kadar kredi verildiğini merak ediyor. İlgili kurumlar tarafından ceviz yetiştiriciliği için ödeme yapılması onaylanırsa, dönüm başına bin lira civarında kredi alınabilmektedir. Bu kredinin geri ödemesi ise 15 yıl sonra yapılıyor. Söz konusu sürenin sonunda ödemeler tek seferde geri alınmaktadır. İptal edilen krediler ile ilgili mevzuatların değişkenlik gösterdiği de unutulmamalıdır.

Ceviz yetiştiriciliği sektörüne patlama düzeyinde bir ilgi olduğu için devlet teşvikleri haricinde bankalarda kredi verebilme yarışına girdi diyebiliriz. Bu nedenle devlet desteği koşullarını karşılamayan çiftçiler, mali durumları sebebiyle üretimlerini arttıracak çalışmalar yapamıyor ve kredi kullanmak istiyorsa çeşitli banka desteklerini de değerlendirebilirler.

Örneğin Ziraat Bankası’nın küçük ölçekli tarımsal işletme tanımına giren üreticilere kredi imkanı sunduğu bilinmektedir. Ancak Ziraat Bankası’nın yıllık uyguladığı faiz oranlarını incelerseniz, ağaçlandırma çalışmaları için devlet tarafından verilen kredilerin Ziraat Bankası faiz oranlarından neredeyse yedide bir oranında daha uygun faizlerle kredi sağladığını fark edeceksinizdir.

Ayrıca çiftçilerimiz için bir diğer alternatif ise ÇKS’ye kayıt olarak, her yıl belirlenen tarihler aralığında Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine başvuru yapılmasıyla sertifikalı fidan hibesinden yararlanmaktır. Bu hibenin ayrıntılarını ve karşılanması gerekli olan koşullarını bulunduğunuz yerdeki Tarım Müdürlüklerinden detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.