Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Çek Bozdurma İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Ticari yaşamın tahsil araçları kendi içinde farklı kategorilere ayrılır. Ödeme yerine alınabilecek tahsil araçları; nakit para, senet, çek, taahhütname ve sair sözleşmeler şeklinde kabul edilebilir.
Çek ile ödeme yapma uzun yıllardır ticaret hayatının vazgeçilmez yöntemlerinden biri olarak kullanılır. Finans döngüsünde önemli bir hacme sahip olan çek bozdurma işlemi hakkında bilgi edinmek isteyenler için ilgili başlıkları yazımızda derledik.

Çek Bozdurma Nedir?

Çek bozdurma; şahıs yahut işletmelerin bir ödeme aracı olarak taahhütte bulunmasına yarayan evrakların nakde çevrilmesidir. Çek evrakları, ödeme sırasında ücrete eş değer kabul edilen ve bir banka hesaba bağlı olan yasal evraklardır. Bu evraklar aracılığıyla alıcı, ödeme yaptığı kurum yahut kişi adına bu evrakı düzenler.
Evrak üzerinde ödemenin tutarı, muhatabı, banka hesabı bilgileri ve düzenleyen bilgileri yer alır. Çek hesabına bağlı kabul edilen bu evraklar belirlenen vadeye göre düzenlenir. Vadesi geldiğinde ilgili hesaptan çek bozdurma işlemi yapılır ve tutar tahsil edilir.

Çek Bozdurma Neden Yapılır?

Ticaret faaliyetleri neticesinde ortaya çıkan borçlanma farklı ödeme yöntemleri ile ödenebilir. Çek yoluyla ödeme çok uzun dönemlerden bu güne aktif şekilde kullanılır.
Çek evrakları, vadeli ödeme yöntemlerinin gerçekleşmesi için kullanılır. Bankalar tarafından, çek hesabına bağlı çek defterleri ile tanınan bu ödeme hakkı ticari tahsilin öncelikli ödeme yöntemleri arasında yer alır.
Çek bozdurma, ödeme sırasında ücreti çekle tahsil eden tarafın, vadesi dolduğunda ödemeyi alması anlamına gelir. Çek bozdurmanın amacı, yapılan ticari faaliyetin alacaklısının ödemesini almasını sağlamaktır.

Çek Bozdurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Çek bozdurma işlemi için çekin hesabının bulunduğu bankaya müracaat edilir. Çekin düzenlendiği şahıs yahut şirket yöneticisi, vadenin gelmesiyle ilgili şubeye giderek çekin bozulmasını talep edebilir. Bazı çekler hamiline düzenlenir ve elinde bulunduran herhangi bir kişi veya kurum temsilcisi tarafından bozdurulabilir.

Çek Bozdurma Süresi Ne Kadardır?

Çeklerde vadeler çekin üzerinde bulunan tarih baz alınarak belirlenir. Bu bağlamda düzenlenme tarihinden itibaren, bulunulan bölgede bozdurulması gereken çekler için süre on gündür. Farklı bir ülkede veya banka merkez bölgesi dışında bozdurulacak çekler için otuz günlük ibraz süresi tanınır.

Figopara’nın Çek Finansmanı çözümü ile, çek bozdurma” rel=”dofollow”>çek bozdurma işlemlerinizi hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Yerinizden kalkmadan ve çek veren kurumdan bağımsız olarak yalnızca çeklerinizin görüntüsünü yükleyerek nakit ihtiyacınızı anında karşılayabilirsiniz.