Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Bankaların Sanal POS Komisyon Oranları

Bankaların Sanal POS Komisyon Oranları

Alışveriş yıllar geçtikçe şekil değiştirirken, son dönemde internet üzerinden yapılan alışverişler en popüler seçenekler haline geldi. Bu aşamada birçok kişi artık alacağı ürün ne olursa olsun bulundukları yerden çıkmadan alışverişlerini rahatlıkla gerçekleştirebiliyorlar. Bu doğrultuda kişiler internet sitelerine telefonlarından ya da bilgisayarlarından girdikten sonra ürünü seçerek ödeme ekranına geliyorlar. Ödeme ekranlarında siteler kullanıcılara kredi kartı ile ödeme seçeneği sunarken bu doğrultuda belirli bir düzeneğin site içerisinde yer alması gerekiyor. Aksi halde kredi kartı ile ödemeler gerçekleşemiyor. Peki internet alışverişlerinde kredi kartı ile ödeme  için kullanılan sanal pos altyapısı nedir?

Sanal POS Nedir?

Mağazalarda kredi kartları ile ödeme yapabilmek için POS cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlara takılan kredi kartlarına kişiler şifrelerini girerek ödemelerini gerçekleştirirler. Bunun yanında internet üzerinden yapılacak alışverişlerde de sanal POS cihazları bulunmaktadır. Bu cihazlar sitenin kurulum aşamasında bankalara yapılan başvurular ile birlikte sitelere eklenmektedir. Böylece kişiler internet sitesine girdiklerinde ödeme ekranında bankanın sunduğu kredi kartı hizmetini kullanabilirler. Bu hizmet içerisinde birçok aşamayı bankalar belirlemektedir. Bankalar bu hizmet için gerekli tüm şartları kendileri verirler ve alıcılara sunarlar.

Sanal POS başvurusu yaparken kişiler her alışveriş üzerinden belirli bir oranda bankaya komisyon vermek zorundadırlar. Bu hizmet sebebiyle kişilerin satışını gerçekleştirdikleri ürünlerden aldıkları kârlar da belirli düzeylerin altında kalacaktır. Özellikle taksit imkânı arttığında bankaların talep ettikleri komisyonlar da artış gösterir. Bu sebeple sitelerin tamamında yüksek sayılarda taksit imkânı sunulmamaktadır.

Bankaların Sanal POS Komisyon Oranları

Komisyon Oranları Nasıl Belirlenir?

Komisyon oranları kredilerde belirlenen faiz oranları gibi tamamen bankalar tarafından belirleniyor. Bu doğrultuda bankalar kredi kartı ile yapılacak olan alışverişlerde kaç ay taksit imkânı sunuyorlarsa her taksit için ayrı bir komisyon belirliyorlar. Tek çekim alışverişlerde eğer banka %2 oranında bir komisyon belirlemişse bu değer 12 aylık taksitlerde %11 seviyelerine kadar çıkabiliyor. Bu doğrultuda da kişilerin harcama olarak gördükleri birçok gidere ek olarak banka komisyonları da kayıp olarak gözüküyor.

İnternet siteleri ürünleri satarken bankaların sanal POS cihazları için başvurularını yapıp sitelerine bu hizmeti ekliyorlar. Ancak bunun sonrasında verdikleri komisyonlar ciddi şekilde kendilerini zorluyor. Bu komisyonlara ek olarak bankalar yıllık ücretler de talep ediyorlar. Siteler bu ücretleri de ödeme zorunda kalırken bir yandan da birçok farklı bankayla anlaşma yapmaya çalışıyor. Böyle olunca da hem yıllık ücretler hem de komisyonlar katlanıyor.

Sanal POS Başvurusu Nasıl Yapılır?

Bankalara yapılacak başvuru süreci içerisinde birçok farklı etmen vardır. Bankalar kendilerini temsil edecek olan bu internet sitelerine sanal POS hizmeti verirken oldukça dikkatli bir şekilde kararlarını verir ve oldukça katı bir tutum sergiler. Kişilerin bankalara başvuruda bulunabilmesi için ilk olarak bir e-ticaret sitelerinin olması gerekir. Henüz site kurulmadan kişiler bu başvuruları gerçekleştiremezler. Sitelerin kurulum aşamasından sonra bankalara başvurular yapılarak kişiler sanal POS için ilk adımı atmış olurlar.

Ayrıca bkz: Sanal POS Nasıl Alınır?

Bunun ardından bankalar siteleri incelemeye alır ve sitenin kendi istedikleri kriterlere gelmesini bekler. Bu şartlar sağlandıktan sonra ancak kişiler sanal POS alabilmektedir. Bu aşamada SSL belgesi en önemli etmenlerden birisidir. Siteye giriş yapan ve ödeme ekranına gelen kişiler kredi kartı bilgilerini girdiklerinde direkt olarak bu bilgiler bankaların sistemine düşmekte ve bu bilgiler ile alışverişler gerçekleşmektedir. SSL belgesi olan sitelerde site sahipleri ya da editörleri kesinlikle kişilerin bilgilerini göremezler. Bu sebeple de bankalar ilk olarak sitelerden SSL belgesi talep etmektedir.

Son olarak site içerisinde ödeme ekranı öncesinde sunulan sözleşmeler gösterilmektedir. Bu sözleşmeler bazen üyelik aşamasında bazen de ödeme aşamasında kullanıcılara sunulur. Bankalar belirli maddelerin bu sözleşmeler içerisinde yer almasını isterken bu aşama da tamamlandıktan sonra sanal POS başvuruları onaylanabilir. Kişiler başvuru işlemlerini resmi olarak başlatmak isterlerse internet üzerinden ya da banka şubelerinden başvuruları yapabilirler.

Bankaların Sanal POS Komisyon Oranları

Bankaların komisyon oranları toplam ciro miktarına göre farklılık gösterir. Büyük cirolar yapan firmalardan bankalar düşük komisyonlar talep ederken düşük cirolar yapan sitelerden yüksek komisyonlar talep edilir. Bu sebeple de küçük internet siteleri bu komisyonları ödemekte oldukça zorlanmaktadır. İnternet üzerinden sunulan taksit sayısına göre komisyonlar artış gösterir. 12 aylık taksit için sunulan komisyon oranları %2 seviyesinde olurken 36 ay için %4 seviyesinde olabilir.

Buna ek olarak sitelerin belirli bir harcamayı taahhüt etmesi gerekmektedir. Taahhüt edilen aylık bedel yükseldikçe komisyon oranı da düşebilir. Bu doğrultuda siteler kendileri için en iyi komisyonları sunan bankalar ile görüşerek işlemlerini gerçekleştirebilirler. Kısa süre içerisine başvurularına cevap alacaklardır.

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.