Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Banka Borçları Ne Zaman Silinir?

Banka Borçları Ne Zaman Silinir?

Ödenmeyen Banka Borçları

Günümüzde hemen hepimizi bankalar ile haşır neşir oluyoruz. Her geçen gün de bankaya borçlanan kişi sayısında artış olmaktadır. Kişiler bazen çektikleri krediler bazen de aldıkları kredi kartları ile birlikte bankalar borçlu hale gelebilirler. Genel olarak kişiler ödeyebilecekleri tutarlarda bu harcamaları yaparken bazen aksi durumlar ortaya çıkar ve kişiler bankalara olan borçlarını ödeyemezler. Bu durumda da bankaların yapacakları bir sıra işlemler bulunmaktadır.

İlk olarak bankalar kişilere çeşitli uyarılarda bulunurlar. Bunun sonrasında borçlar ödenmezse takip işlemleri başlatılır ve hukuki bir süreç başlar. Bu hukuki süreç icra işlemlerini kapsamaktadır. Bu doğrultuda kişiler borçlarını ödemediklerinde haciz gelir ve tüm mal varlıkları borçları değerince ellerinden alınır. Genel olarak kişilerin malları değerinin daha altında sayılarak bankalar tarafından alınmaktadır. Bazen de kişilerin üzerinde yer alan mallara haciz işlemi uygulansa da mevcut borç bitmez.

Böyle bir durumda da bankaların artık kişilerden alabilecekleri bir para olmadığından borçlar bu seviye kalmaktadır. Bu şekilde belirli bir süre devam eden borçlar 20 sene sonunda silinmektedir. Ancak bu 20 sene içerisinde kişiler çalışmaya başladıkları anda maaşlarının çeyreğini bankalar almaktadır. Buna ek olarak kişiler kendi üzerine de herhangi bir mal satın alamaz.

Banka Borçları Ne Zaman Silinir?

Ödenmeyen Kredi Borcu Silinir mi?

Kredi borçları genel olarak bankalara olan en büyük borçlardır. Bu sebeple kredilerin ödenmemesi durumunda kişilerin birçok malına el koyulabilir. Konut kredisi alacak olan kişiler krediyi çektikten sonra teminat olarak aldıkları evleri göstermektedirler. Bu sebeple de bu tarz bir kredi içerisinde borçlar ödenmediği takdirde rahatlıkla bankalar teminat gösterilen eve el koyarlar ve böylece borç ödenmiş olur.

Benzer bir durumda taşıt kredilerinde de teminat olarak gösterilen araç banka tarafından alınır ve krediler için bir borç kalmaz. Ancak ihtiyaç kredilerinde böyle bir imkân yoktur. Genel olarak ihtiyaç kredilerinde kişilerden teminat ya da kefil göstermeleri istenmez. Bu durumda da kişilere haciz gelse de bu borçlar kapanmayabilir. Eğer kefil de bulunmuyorsa kişilerin borçları sürekli olarak kalacak ve faizlenecektir. Belirli dönemlerde af geliyor olsa da kişiler yine de bu bedeli ödeyemezler. Bu süreç sonrasında 20 senelik borçlar devlet tarafından silinecektir. Belki daha kısa bir sürede de af kararı alınarak mevcut borçlar sinilebilir.

Ödenmeyen Kredi Kartı Borcu Silinir mi?

Kredi kartları çok yaygın bir biçimde kullanılıyor olsa da hala yanlış bir biçimde kullanan insan sayısı çok fazladır. Bu durum da kişilerin kredi kartı borçlarını ödeyememesine yol açar. Bu durumda kişilerin yapacakları tüm işlemler yapılsa da borçlar ödenmiyorsa haciz için evlere gelinmektedir. Haciz işlemi ile kredi kartlarında yer alan borç ve ana para alınır. Ancak haciz işlemleri yeterli kalmazsa kişiler hakkında çeşitli mahkeme kararları çıkarılarak kırmızı kalem ile isimleri çizilecektir.

Bu durumda kişiler borçlarını ödeyemediklerinde 20 sene sonrasında borçları silinecektir. Ancak 5 sene süre içerisinde de borçları belirli şartlar altında silinebilir. Eğer haciz işleminde alınan para ana parayı karşılıyorsa geri kalan borçlar silinir. Ancak bu dönemde kişiler herhangi bir işte sigortalı olarak çalışamaz ve kendi üzerlerine hiçbir mal alamazlar.

Ödenmeyen Kredi ve Kredi Kartı Borcu Kime Devreder?

Kişiler kredi kartı ya da kredilerini ödeyemiyorsa bu borçlar belirli süreler içerisinde farklı kişilerden talep edilmeye başlanmaktadır. Bu aşamada eğer kişiler kredilerini alırken herhangi bir kefil belirtmişlerse bankaların ilk adresleri bu kefiller olacaktır. Banka borçları mevcut kefillere devreder. Bunun sonrasında da bu kişiler için özel bir ödeme planı hazırlanır. Bu ödeme planı doğrultusunda kefiller mevcut borcu ödeyeceklerdir. Bu borcu ödememeleri halinde takip ve haciz işlemleri kefillere de uygulanabilmektedir.

Buna ek olarak varlık yönetim şirketleri de borçları gönüllü olarak devralmaktadır. Bu aşamada herhangi bir kredi ya da kredi kartı olan müşteriyi varlık yönetim şirketi bankadan satın alır ve artık kişiler bu varlık şirketine borçlu olurlar. Eğer bir kişinin bankaya 100.000 TL borcu varsa ve bunu ödeyemiyorsa varlık şirketleri bankalara giderek bu müşteriyi 50.000 TL karşılığında bankalardan almak ister. Bunun sonrasında bankalar daha fazla uğraşmamak için teklifi kabul etmektedirler. Bunun sonrasında da varlık yönetim şirketleri 100.000 TL borcu daha küçük parçalara bölerek kişilere uygun bir ödeme planı sunarlar. Bu şekilde de borçlar devrolabilir.

Kredi Yapılandırma Nedir? Nasıl Yapılır? > TIKLAYIN

Kredi Yapılandırma Ücreti Yasal mı? > TIKLAYIN

ETİKETLER:
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Dertlu dedi ki:

    Lütfen yardım demir bank vardı bizamanlar hesapta 2001 den borç kalmış 2017 de yani bugün evime haciz kagit geldi şok oldum bankanın adı bile kalmamisken borcum yok ama elimde kağıda yok ne yapıcam lütfen acil yardım acil yoksa haciz gelicek ödeyemez böyle bi saçmalık yasamadim

    1. Eray Şimşek dedi ki:

      Merhaba,

      Borcunuzun büyük bir bölümü avukatlık ücretinden oluşuyordur. 2001 yılından kalan bir borç olduğuna ve bu borçla ilgili işlem yapılması için dosyanız avukata verildiğine göre borcunuzla ilgili zaman aşımı dolmamış demektir. Muhtemelen yakın zamanda dolacaktır. Dolduğunda zaman aşımı itirazını ileri sürebilirsiniz. Bu konuyu daha detaylı araştırıp ona göre hareket etmeniz en sağlıklısı. Kolaylıklar dileriz.