Bakım Aylığı Yatan İller

İçeriğimizde Neler Var?
Bakım Aylığı Yatan İller
Türkiye’de geçtiğimiz yıllarda verilmeye başlanan evde bakım parası yahut bakım aylığı; günümüzde pek çok insanın hayatını daha sağlıklı bir düzene sokabiliyor. Bakıldığında ülkemizde yardıma muhtaç, engelli yahut durumu kısıtlı pek çok insan bulunuyor ve bu insanlar genellikle 3 aylık periyotlarda maaş alabiliyorlar ancak bakım aylığı; bu maaştan hem daha fazla hem de aylık periyotlarda sunulduğundan şüphesiz kötü durumdaki pek çok bireye yahut aileye ilaç gibi geliyor. Pek çok aile bu sayede daha rahat edebiliyor.
Evde bakım parasını alabilmek için pek çok kural ve şartın da mevcut olduğunu bildirelim. Bu yazımızda sizler için bakım aylığı yatan iller hakkında bilgi verecek, aynı zamanda bakım aylığının ne olduğunu ve bu aylığı nasıl alabileceğinizi de tarafınıza aktaracağız. Siz de bakım parası hakkında bilgi edinmek isterseniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Bakım Aylığı Nedir?
Bakım aylığı, özellikle yardıma muhtaç her birey için aylık periyotlarda, sosyal hizmetler tarafından banka hesaplarına aktarılabilen paraya verilen addır. Üvey çocuklar, engelliler, yardıma muhtaçlar ve daha pek çok vatandaşın belli durumlarda sosyal hizmetlerden bu maaşı alabildiğini bilmekteyiz.
Bu maaşla birlikte şüphesiz engellilerin ve yardıma muhtaç pek çok insanın, ailenin ihtiyaçları karşılanabilirken bakım aylığının 900 TL’ye kadar verilebildiği de yine biliniyor. Elbette bu engel ve muhtaçlık durumunuza bağlı olarak da değişebiliyor. Peki, bakım aylığı nasıl alınıyor?
Bakım Aylığı Nasıl Alınır?
Bakım aylığını, öncelikle yardıma muhtaç olduğunuzu kanıtlayarak alabilmeniz mümkündür; ancak bu yardıma muhtaçlığın kanıtını resmi kurumlarca yapmalısınız. Bakıldığında, aşağıdaki maddeler bu “yardıma muhtaçlık” durumunu açmak için yeterlidir.
- Ağır engelli sağlık raporu: Ülkede, ağır engellileri test edebilmek amacıyla yetkin pek çok hastane olduğu bilinmektedir ve bu hastanelerce yapılan testlerde ağır engelli raporunu birey için edinebilmeniz durumunda rahatlıkla bakım aylığı alabilirsiniz.
- Bakıma muhtaç raporu: Bakıma muhtaç yaşlılar yahut engelliler için yine sosyal hizmetlerde komisyonlar kurulmuştur ve evinize gelerek incelemeler gerçekleştirebilirler. Bu incelemeler bağlamında, bakıma muhtaç raporu verilebilen her kişiye rahatlıkla bakım aylığı da sağlanabiliyor.
- Gelirin düşük olması: Ailenin yahut bireyin gelirinin asgari ücretin üçte ikisi olması durumunda, bakım aylığı aile ve çocuklar için rahatlıkla tahsis edilebilmektedir. Türkiye’de pek çok ailenin böyle olduğu düşünüldüğünde, günümüzde bakım aylığı alabilecek pek çok insanın olduğu da aşikâr.
Yukarıdaki kriterlerden birini karşılıyorsanız, yardıma muhtaçsınız demektir ve bakım aylığı başvurusunu rahatlıkla ilinizin yahut ilçenizin sosyal hizmet müdürlüklerinden gerçekleştirebilirsiniz. Türkiye’nin pek çok belediyesi sosyal hizmetler kurumlarına yönelik çalışmalar yaparlar ve incelendiğinde, bu kurumların yardıma muhtaçlara özel ilgi gösterdiği de bilinmektedir; dolayısı ile dilekçe vermeniz halinde muhakkak dilekçenize cevap alabilir, rahatça bakım aylığınızı edinebilirsiniz.
30 Gün içerisinde cevap verilen dilekçelere binaen, eğer ağır engelli bir bireyseniz, bakıma muhtaçsanız yahut geliriniz düşükse; ilinizin, ilçenizin sosyal hizmetler kurumundan bir komisyon, sizi incelemeye gelecektir. İncelemeye alındığınızda eğer komisyon tarafından onay verilirse; tarafınıza bir banka hesabı otomatik olarak açılır ve bu hesap genelde Ziraat Bankası’ndan olmaktadır.
Ziraat Bankası hesabınıza genellikle her ayın 15’i ila 25’i arası bakım aylığı yatmaktadır.
Bakım Aylığı Yatan İllerin Güncel Listesi
Her ayın 15’i ile 25’i arasında yatan bakım aylıkları, genelde şehirlere alfabetik olarak dağıtılmakta ve her şehre aynı anda yatamamaktadır. Bu bağlamda siz de bakım aylığınızı alamadıysanız, 25’ine kadar beklemenizde fayda var.
Bakım aylığı yatan illerin güncel listesi, her ay değiştiğinden kesin bir liste verebilmek mümkün değildir ancak 25’ine kadar aylık yatmayan herhangi bir şehir kalamaz. Bu sebepten eğer aylığınız yatmadıysa, sosyal güvenlik kurumuna giderek bakım aylığı hakkında bilgilendirme alabilirsiniz.