Bağ Evi Yapmak İçin Aranan Şartlar
Tarlaya bağ evi yapma şartları neler? İzinler nereden alınıyor? ve Gerekli belgeler nelerdir?
Tarım arazileri, 5403 sayılı Kanunun gereğince, belirtilen izinler alınmadığı sürece sadece tarımsal faaliyetler için kullanılabiliyor. Tarımsal faaliyet dışında kalacak bir şekilde yapılaşma planlanamaz, köy ve/veya mezraların yerleşik alanı ve civarı veya yerleşik alan olarak tespit edilemiyor. Sadece tarım ve hayvancılık faaliyetlerini gerektiren yapılar inşa edilebiliyor. Ancak devlet tarafından belirlenen şartlar dahilinde, tarla üzerine bağ evi yapılmasına müsaade ediliyor. Biz de bu yazımızda bağ evi yapma şartları neler? İzinler nereden alınıyor? ve Gerekli belgeler nelerdir? sorularını cevaplıyoruz. Keyifli okumalar dileriz.
Aşağıda belirttiğimiz yapı şartlarına uyuyorsanız ve tarlanıza bağ evi yapmak istiyorsanız inşa faaliyetlerine başlayabilirsiniz. Ancak, tarım ve hayvancılık amaçlı bağ evi yapıları için inşa ruhsatı alınması zorunludur. Sizden istenen bu şartlar:
- İmar izin başvurusunun olumlu sonuçlanması,
- Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izni maliyetinin karşılanması,
- Tarladaki alanın en fazla % 5’i kadar alana bağ evi yapma izini veriliyor. Tapuda belirlenmiş resmi tarla alanın sadece %5’inde yapı inşa faaliyetlerine izin veriliyor.
- Ayrıca inşaat ve tarım alanlarının toplamının 250 metrekarenin altında olması gerekiyor.
- Yolun, parselin sınırlarına 5 metreden daha uzak olması şartı da aranıyor.
- Son olarak da toplamda 50 metre ve en fazla 2 kat şeklinde yapılar için bağ evi inşa izni veriliyor.
Ayrıca 5 dönüme yakın tarlası olan bir kişi tarlasının 100 metrekareye kadar konut yapabilir. Bu tarla üzerine prefabrik yapı da olabilirdi ancak bu kurallara bakıldığında sadece 5000 metrekare ve altında olan tarlalara herhangi bir yapı yapmak mümkün değil!
İçeriğimizde Neler Var?
Bağ Evi Yapmak İçin İzin Nereden Alınıyor?
Yukarıda belirttiğimiz gibi kanunlar gereğince tarla arazinize ait toplam alanının en fazla %5’ine kadar inşa faaliyetine izin alabilirsiniz. %5 oranının üzerinde yapacağınız yapılar, kaçak olarak nitelendirilir ve yıkım kararı çıkar. Bu şekilde yapı inşası için bulunduğunuz ikametgah adresiniz ve arazinizin kayıtlı olduğu belediyeye giderek bilgilerinizi, imara uygunluk, imar izni ve diğer tüm yapı inşa işlemlerinizi tamamlamanız mümkün.
Tarlaya Bağ Evi İnşası İçin İstenen Evraklar Neler?
Bağ evi inşası için ilk önce tarlanızı imara açık hale getirmeniz gerekiyor. Bu işlemler için nasıl bir yol haritası izlenmesi gerektiği hakkında bilgi sahibi olmalı ve tüm yasal olan süreci detaylıca araştırmanız gerekiyor. Tarla arazisi üzerine bağ evi inşa etmek için olması gereken belgeler şunlar:
- En az 1 adet oturma odası,
- 1 adet yatak odası,
- 1 adet mutfak,
- 1 adet banyo,
- 1 tuvalet şeklinde bir ev planı çizimi,
- Tarım arazisine ait tapu fotokopisi,
- Arazinin yapısını değiştirdiğinize dair izin belgesi,
- Gayrimenkul yapımına uygun olduğuna dair Belediyeden aldığınız belge,
- Arazi sahibine ait kimlik bilgileri.
Bağ evi yapmak için sizden istenecek olan belgeler ise;
- Yapı izin dilekçesi,
- Tapu belgesi,
- Kadastro’dan alınacak koordinatlı plan örneği,
- Nüfus cüzdanı fotokopisi,
- İkametgah belgesi.
Yapılacak yapının yoldan ve komşu yerlerden çekme mesafelerine ilişkin Köy İhtiyar Heyet kararı, İlçe Özel İdaresi’nden projenin onaylatılması izin yazısının alınması ile, inşaata başlanması için karar alınması gerekiyor. Köy İhtiyar Heyeti kararı alınarak, bu belgenin İlçe Özel İdaresi’ne teslim edilmeli. Örneğin, Köy alanlarında yapılan bakkal, berber gibi köy halkına hizmet veren yapılar için yapı ruhsat alınması şartı aranmıyor. İlgili kanunda belirtilen kapsamlar, ruhsat gerektirmeyen yapılar hakkında bilgi edinerek, ruhsata gerek duymadan inşaata başlayabilir. Fakat ev veya bağ evi yapmak ve diğer yaşam alanları inşa faaliyetleri için yapı ruhsatı alınması şartı aranır.
Bağ Evi Yapmak İçin İmar İzin Nasıl Alınır?
Bağ evi, hobi bahçesi evleri için imar izni almak isteyen kişiler;
- İlk önce gerekli şartları yerine getirmesi gerekiyor.
- Ardından tarlaya bağ evi yapma şartlarını karşılayarak gerekli belgeleri hazırlaması istenir.
- Daha sonra da tarlanın kayıtlı olduğu belediyeye giderek tarlanın tapusu,
- tarla ile ilgili belgeler ve
- eğer işlemini tarla sahibi dışında başkası ilgileniyorsa verilecek olan vekaletname istenir.
- İmar izni maliyeti için gerekli bilgiyi yine bağlı olduğunuz belediyeden almanız mümkün.
- Bağ, bahçe, zeytinlik gibi mülkler de tarla niteliği taşıyor. Tarlaya yapılabilecek yapı ile ilgili şartlar vardır. Aranan bu şartları yukarıda anlatmıştık.
Prefabrik Ev Yapmak İçin Gerekli Belgeler
İmar izni olmayan arsaya prefabrik ev yapmak için gerekli belgelere değineceğiz. Bahçelere prefabrik ev yapılabilir, ancak sizden istenen ve yerine getirmeniz gereken bazı şartlar var. Bu şartların tümünü sağladığınız durumda imarsız bir arsada da prefabrik ev kurabilirsiniz. Peki bu şartlar neler?
- İmarsız arsaya prefabrik yapmak için gereken ilk şeylerden biri, buradaki arazinin cephesinin yola olması gerekiyor.
- Yola cephesi olmayan parseller için çeşitli uygulamalarla yol cephesine çevrilmediği sürece, arazinin yapılı bir arsaya dönüştürülmesine izin verilmez.
- Ayrıca altyapı sorunu ile karşılaşmamak adına da dikkat edilecek noktalar var. Ev yapılmadan önce tüm altyapı kontrollerinin kesin bir şekilde sağlanması ve yerine getirilmesi gerekiyor.
- Bu konuları tamamladıktan sonra son aranan şart ise arsanın bulunduğu belediye ile konu üzerine görüşmeniz gerekiyor: arsanın mutlaka sorgulatılması istenir.
Prefabrik yapılar, İmar Kanunu ve yönetmelikleri çerçevesinde kanunun tanımına uyan bir yapı olarak görülüyor ve bununla birlikte prefabrik evlerin imarsız arsaya yapılması için bu tür şartların sunulmasının sebebi de bu, prefabrik evler de geleneksel yapılarla aynı tanıma girdiği için farklı bir durum söz konusu olmuyor.
Ayrıca bakınız:
Hobi Bahçesi Yapma Şartları Neler? > TIKLAYIN