Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

Akbank Bireysel Emeklilik(BES) İptali Nasıl Yapılır?

Akbank Bireysel Emeklilik(BES) İptali Nasıl Yapılır?

Akbank, Aviva’nın Türkiye’den çekilme kararı almasının ardından yeni isim ve yeni vizyonuyla AgeSA Hayat ve Emeklilik A.Ş. adlı bireysel emeklilik ve hayat sigortası firmasıyla ortak faaliyet göstermektedir. AgeSA bireysel emeklilik katılımcıları, Akbank aracılığıyla da işlemlerini gerçekleştirebilirler. Başvuru ve iptal işlemlerinde AgeSA şubeleri kadar Akbank şubeleri de yetkilidir ve işlemlerin gerçekleştirilmesi konusunda müşteriye yardımcı olma konusunda yükümlüdürler.

Bireysel Emeklilik Nedir, Akbank BES İptali Nasıl Yapılır?

Ocak 2017’den beri yürürlükte bulunan Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında ülkemizde kamuda veya özel sektörde çalışma hayatına devam eden ya da yeni bir işe başlangıç yapan, 45 yaşından küçük her vatandaşın maaşından belirli oranda bir kesinti yapılmaktadır. Maaşlardan yapılan bu kesinti, vatandaşların bireysel emeklilik hesaplarına aktarılır ve böylece sistem bünyesinde yer alan vatandaşların emekli oldukları dönemde bir gelire daha sahip olmaları, tasarruf bilincine ulaşmaları amaçlanır.

Diğer taraftan günümüzde istekli ya da zorunlu olarak uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım işleminin ardından bazı vatandaşlar bu katılımı iptal etmek ve sistemden ayrılmak isteyebilirler. Zorunlu olarak başlatılan Bireysel Emeklilik Sistemi katılımında vatandaşlar, maaşlarından herhangi bir kesinti yapılmasını istemediklerinden, hak ettikleri maaşın tam haliyle banka hesaplarına yatmasını talep ederek BES’ten çıkmak isteyebilirler. Gönüllü olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılan vatandaşlar ise sistemin hesaplı olmadığını düşündüklerinden ya da farklı gerekçeler yüzünden bu sistemden ayrılmayı tercih edebilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılan her vatandaşın gayet kolay bir biçimde bu sistemden ayrılma ve katılımdan vazgeçme hakkı bulunur. Eğer Bireysel Emeklilik Sistemi’ne zorunlu olarak katılma söz konusu ise sistemden ayrılmak isteyen vatandaşın iade esnasında herhangi bir kesintiyle karşılaşmaması adına sözleşmenin aktif olduğu tarihten sonraki iki aylık süreç içerisinde iptal başvurusunda bulunması gerekir. İki aydan fazla vakit geçmesi halinde iptal başvurusunun yapılması durumunda katılım payı veya aidat adı altında bazı kesintiler yapılabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak isteyen vatandaşların, ne kadarlık kesintiyle karşılaşacaklarını öğrenme hakları da bulunur. İki aydan önce yapılan iptal başvurularında maaşta yapılan kesintilerin aktarılmasıyla sistemde biriken para kuruşu kuruşuna vatandaşa geri ödenir.

Akbank Bireysel Emeklilik İptali Nasıl Yapılır?

Akbank bünyesinde Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılım sağlayan vatandaşlar, bu bankanın yan kuruluşlarından birisi olan AgeSA kapsamında katılımcı olarak değerlendirilirler. Dolayısıyla bireysel emeklilik işlemlerinde Akbank’a ek olarak AgeSA’nın iletişim kanalları da müşterilerin hizmetine açıktır. Akbank BES iptali gerçekleştirmek isteyen bir katılımcı için birden çok yöntem bulunur. Bu yöntemlerden herhangi birinin tercih edilmesi halinde Bireysel Emeklilik Sistemi iptal edilebilir, katılımdan cayma hakkının kullanılması neticesinde sisteme aktarılan paranın iadesi talep edilebilir.

1. Şubeden BES iptali nasıl yapılır?

Akbank BES otomatik katılım iptali ya da gönüllü katılımdan cayma işlemleri bankanın kendi şubeleri aracılığıyla ya da AgeSA şubeleri vasıtasıyla gerçekleştirilebilir. AgeSA veya Akbank şubesine Bireysel Emeklilik Sistemi’nden çıkmak için başvuru yapma amacıyla giden müşterinin yanında kimlik kartı ya da kimlik kartı yerine geçecek resmi bir belge bulundurması gerekir. Bu belgenin olmaması halinde işlemler yapılamayabilir ya da işlemler esnasında bazı problemler ortaya çıkabilir.

Şubeye giden müşteri yetkili personele Bireysel Emeklilik Sistemi’nden ayrılmak istediği söyler ve bunun üzerine görevli personel, müşteriye BES iptali için doldurulması gereken bir dilekçe ya da form verir. Bu belgede yer alan boşluklar müşteri tarafından doldurulur ve taraflar, kendilerine ayrılan alanlara imzalarını attıktan sonra başvuru işleme alınır.

İşleme alınan başvuru işlemi sonuçlandığında ve bireysel emeklilik iptali gerçekleştikten sonra hesapta biriken paranın müşteriye iade edilmesi için bankanın veya sigorta şirketinin 10 iş günü kadar süresi bulunur. En geç 10 iş günü içerisinde kurum, müşterinin maaş hesabına Bireysel Emeklilik Sistemi’nde biriken tutarın iadesine ilişkin ödemeyi gerçekleştirmekle yükümlüdür. Bu süre zarfı içinde ödeme gerçekleşmezse, müşterinin kurumla iletişime geçerek konu hakkında bilgi alması gerekir.

2. Telefondan BES iptali nasıl yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne zorunlu ya da gönüllü katılmış olan bir vatandaşın bu sistemden çıkması için bir diğer yöntem ise çağrı merkezini aramayarak üyeliğinin iptali için talepte bulunmasıdır. AgeSA bünyesindeki bireysel emeklilik hesabınızı kapatmak ve birikmiş paralarınızı geri almak isterseniz; hafta içi 09.00-24.00, hafta sonu 09.00-19.00 saatleri arasında 444 11 11 no’lu telefonu arayabilirsiniz. Yurtdışından yapılacak aramalarda telefon numarasının başına +90 (0090) ekleyerek +90 216 444 11 11 ‘li numaradan işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Akbank BES telefon hattını aradıktan sonra iptal işleminin gerçekleştirilebilmesi için çağrı merkezindeki personel size bazı sorular yöneltebilir. Bu sorularda sizden istenen kimlik bilgilerini eksiksiz ve doğru şekilde görevliye söyledikten sonra başvurunuz işleme alınır ve en geç 10 iş günü sonunda bireysel sistemden ayrılma talebiniz sonuçlanır, sistemde biriken para hesabınıza iade edilir.

3. İnternet sitesinden BES iptali nasıl yapılır?

Akbank ile ortak faaliyet gösteren sigorta ve bireysel emeklilik şirketi AgeSA’nın resmi internet sitesi üzerinden de BES iptaline yönelik işlemleri gerçekleştirmek mümkündür.

  • Akbank bireysel emeklilik hesabınızı iptal etmek istiyorsanız ilk olarak bu bölümün en altında yer alan bağlantıya tıklayın ve AgeSA’nın resmi internet sitesine geçiş yapın.

Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

  • AgeSA web sitesini açtıktan sonra karşınıza çıkan sayfanın sağ üst bölümünde bulunan “online işlemler” yazısına tıklayın.

Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

  • Bu yazıya tıkladıktan sonra karşınıza bir alt menü çıkar. Eğer Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılımla dahil olan bir kullanıcıysanız karşınıza çıkan bu alt menüde “Bi Tıkla Otomatik Katılım” bölümünün yanındaki “çalışan girişi” yazısına tıklayabilirsiniz. Sisteme gönüllü olarak katılımda bulunduysanız menünün en üst kısmında yer alan “Bi Tıkla Bireysel” butonuna basın.

Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

  • Sisteme giriş yapabilmeniz için şifre almanız gerekir. Bunun için karşınıza çıkan sayfadaki uygun boşluklara cep telefonu numaranızın son dört hanesini ve T.C. kimlik numaranızı yazın. Daha sonra “şifre al” butonuna tıklayın.
  • Bu butona tıkladıktan sonra cep telefonunuza şifre gönderilir. Gelen şifreyi ekrandaki ilgili alana girin.
  • Sisteme giriş yaptıktan sonra sitedeki talimatları takip ederek cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Agesa resmi internet sitesi aracılığıyla AKBANK BES hesabınızın iptali için TIKLAYINIZ! 

4. Mobil uygulama ile BES iptali nasıl yapılır?

Akbank bireysel emeklilik müşterileri AgeSA’nın mobil uygulaması ile iptal işlemlerini gerçekleştirebilirler. Bunun için App Store’dan iOS uyumlu ya da Google Play Store’dan Android uyumlu AgeSA aplikasyonunu cihazınıza yükledikten sonra sisteme giriş yapmanız gerekir.

Kişisel bilgileriniz ve cep telefonunuza gelen güvenlik koduyla sisteme giriş yaptıktan sonra sistemdeki talimatları takip ederek bireysel emeklilik hesabınızın iptal edilmesini ve biriken paranın tarafınıza iade edilmesini sağlayabilirsiniz.

Akbank Müşteri Hizmetlerine Bağlanırken Vakit Kaybetmeyin > Akbank Müşteri Hizmetleri Direk Bağlanma

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.