Aile Hekimi Maaşı Ne Kadar?
Aile hekimi maaşları, gösterdikleri performanslara göre değişkenlik göstermekle beraber ortalama bir “Aile hekimi maaşı ne kadar?” beraber bakalım.
İçeriğimizde Neler Var?
Aile Hekimi
“Aile hekimi maaşı ne kadar?” geçmeden önce kısaca “Aile Hekimi” kavramının nereden geldiğine bakalım. Eskiden beri var olan sağlık ocağı sistemi, sonradan kurumsal bir değişikliğe giderek Aile Sağlığı Merkezi adını alarak Aile Hekimliği kavramı ortaya çıktı. Aile hekimleri ise Sağlık Bakanlığı tarafından istenen şartlar doğrultusunda eğitimlerini tamamlamış, her hanenin kendisine ve hane halkı içindeki kişiye özel sağlık hizmetlerini sağlamak amacıyla kurulan, hastalıkların tedavi sürecinde birinci basamak olarak teşhis ve sonrasında da tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini vermekte görevli olan kişiler oluyor.
Aile hekimleri, yukarıdaki asli görevlerini hiçbir kişi arasında yaş, cinsiyet ve herhangi bir ayrım yapmadan, kişiye özel birinci derece sağlık hizmetini vermekle yükümlü oluyor. Haftanın belirli günlerinde de saha araştırması yaparak yükümlü olduğu hastaları ziyaret edebiliyor. Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu bu sistemden pek çok kişi memnuniyetini dile getiriyor. Peki bizim merak ettiğimiz ise “Aile hekimi maaşları ne kadar oldu?” sorusunun detaylarını inceleyim.
Aile Hekimi Maaşı Ne Kadar?
Ülkemizin hemen her yerinde bir mahalleye bir aile hekimi düşecek şekilde kurulan sistem ile vatandaşların sağlık sistemine kolay bir şekilde ulaşabilmeleri amaçlanıyor. Hasta olan kişiler, ikamet ettikleri adreslere göre otomatik olarak bir aile hekimine bağlı olduğu için herhangi bir yere gitmesine gerek kalmadan, hastalandıkları ilk andan itibaren kendi aile hekimlerine giderek ilk basamak tedavi sürecine başlayabilirler. Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan yeni sistem ile hastaların birinci basamak sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşması ve hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla kurulan Aile Sağlığı Merkezi kavramı ile bu birimlerde çalışan aile hekimleri maaşları merak ediliyor.
Ancak şunu unutmayın ki aile hekimlerinin sabit bir işleri olmadığı için kimi zaman Aile Sağlığı Merkezleri’ne gelen hastalara baktıkları kimi zaman da gezici sağlık hizmeti vermek amacıyla saha görevinde oldukları için maaş hesaplamaları da bu durumlara göre değişkenlik gösteriyor. Aynı zamanda pandemi sürecinde filyasyon ekibinde yer alan aile hekimlerinin maaş hesaplaması da farklı oluyor. Ancak şunu belirtebiliriz ki ortalama bir aile hekimi maaşı düşünmemiz gerekirse;
- Pratisyen bir aile hekiminin aldığı maaş 6.000 TL ile 8.000 TL arasında,
- Uzman aile hekiminin maaşı ise 8.000 TL ile 10.000 TL arasında değişebiliyor.
Aile Hekimi Maaşı Hesaplama
Aile hekimlerinin aldıkları aylık ücretler, görev aldıkları mahalledeki nüfus yoğunluğuna, aile hekiminin pratisyen mi yoksa uzman hekim mi olduğuna ve aldıkları brüt maaşa ek olarak yapılan ödemeler ve maaşlarından yapılan kesintilere göre hesaplanması gerekiyor. Ayrıca bir puanlama sistemine tabi olan aile hekimleri, aldıkları puanın 1000 puanın altında mı yoksa üstünde mi olduğuna göre de değişiyor. Aldıkları puana göre değişine aile hekimi maaşları ise yaklaşık:
- 1000 puan ve altında olan aile hekimleri 4.156,82 TL,
- 1000 puanın üzerine çıkmayı başaran aile hekimleri için ise 5.893,30 TL brüt ücret ödeniyor.
Tabii ki bu tutarlar, nihai ücretler olmayıp, alacakları ek ödemeler eklendikten ve oluşan giderler bu tutarlara kesildikten sonra nihai aile hekimi maaşlarını hesaplayabilirsiniz. Aile hekimlerinin giderlerine örnek vermek gerekirse oluşturulan Aile Sağlığı Merkezi’nin giderini gösterebiliriz. Daha sonra diğer devlet yardımları alacakları ücrete ekleniyor. Ayrıca aile hekimlerinin takip etmeleri gereken hastalara düzenli ziyaret gerçekleştirip gerçekleştirmedikleri ve saha çalışmalarındaki performanslarına göre maaş eklentisi alabilir ya da maaşlarından kesinti yapılabiliyor.
Aile hekimi maaşlarının değişmesinde etkisi olan faktörlere bakmamız gerekirse de şunları sıralayabiliriz:
- Aile hekiminin muayene ettiği hasta sayısı ile performans puanı,
- Bağlı olarak çalıştıkları Aile Sağlığı Merkezi giderleri,
- Aile hekiminin mesleki kariyer geçmişi ve meslekte çalışma süresi,
- Sorumlu olduğu mahalle nüfusuna bağlı olarak verilen puanlama sistemi,
- Aile hekiminin hastalarını muayene ederken kullandıkları tıbbi ürünlere dair maddi giderler,
- Enflasyon oranı ve asgari ücrete yapılan zam miktarı ile
- Aile hekiminin medeni durumu ve çocuk sahibi olup olmamasına bağlı olarak alacakları ek ödemeler.
Aile Hekiminin Görev ve Sorumlulukları Neler?
Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimlerinin çalışma şartları arasında verilen görev ve sorumluluklar şunlar:
- Sorumluluk alanlarında ikamet eden kişilerin hastalık durumlarına yönelik olarak koruyucu sağlık hizmeti sağlarken hastalıklar konusunda da birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti sağlamak.
- Sorumluluk alanındaki vatandaşların sağlık durumlarını korumaları ve daha da iyileştirmeleri konusunda rehberlik yapmak.
- Anne ve çocuk sağlığı hakkında danışmanlık hizmeti de vererek aile planlaması konusunda bilgi vermek.
- Sorumluluk alanındaki vatandaşların yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik olarak izleme ve kanser, kronik hastalıklar, gebe, loğusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri hastalıklara karşı sağlık taramalarını gerçekleştirmek.
- Belirlenen kişilere karşı periyodik olarak sağlık muayenesi hizmeti vermek.
- Kendisine kayıtlı olan vatandaşların yılda en az bir defa sağlık değerlendirmesini yaparak sağlık kayıtlarını güncel tutmak.
- Sağlık durumunun evde takip edilmesi gereken engelli, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı vatandaşlara evde veya gezici/yerinde sağlık hizmeti vermek üzere saha çalışması yapmak.
- Ayrıca bu kişilere yönelik olarak koruyucu sağlık hizmeti sağlayarak birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmeti vermek.
- Mevzuatta belirtilen ve birinci basamak sağlık kuruluşlarındaki resmi tabipler tarafından kişiye özel olarak düzenlenebilecek olan sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve benzeri belgeleri düzenlemek.
Ayrıca bakınız:
Bankacı Maaşları Ne Kadar? > TIKLAYIN
Akbank Faizsiz 5000 TL Kredi > TIKLAYIN
CarrefourSA Faizsiz Kredi ( 40000 TL %0 Faiz ) > TIKLAYIN