Devlet Destekleri | Hibeler | Bankalar

3 Yıl Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi – KOSGEB Kredisi

Pandemi koşulları nedeniyle imalatçı, mikro ölçekli ve küçük işletmelere 3 yıl Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi, 75 bin TL devlet desteği 2. faz başvuruları yeniden başladı. Son başvuru tarihi 3 Eylül !

3 Yıl Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi – KOSGEB Kredisi

KOSGEB’in 5 Milyar TL bütçeli yeni destek programı açıklandı. Pandemiden etkilenen ve imalat sektöründe hizmet veren mikro ve küçük işletmeler ile teknoloji tabanlı start-up’ların 3 yıl geri ödemesiz faizsiz kredi desteğine başvurabilirler. Bu destek, öncelikli olarak Covid-19 salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış ve nakit akışı bozulmuş ama istihdam sayısını korumaya devam eden işletmelere yöneliktir. Aynı zamanda teknoloji alanında faaliyet gösteren yeni şirketler de KOSGEB kredisine başvurabilirler.

KOSGEB’in mikro işletmeler için 30.000 TL’ye kadar, küçük işletme olarak nitelendirdiği şirketler için ise 75.000 TL’ye kadar olacak şekilde 3 yıl geri ödemesiz ve tamamına faizsiz kredi imkanından yararlanabilecekler. Belirtilen şartları taşına işletmeler, e-devlet üzerinden, KOSGEB aracılığı ile kredi başvurusunda bulunabilirler. Son başvuru tarihi: 3 Eylül !

Geri ödemesiz ve faizsiz kredi imkanının detaylarına buyurun beraber bakalım.

3 yıl Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi – 75.000 TL Kredi Nedir?

Faizsiz kredi imkanından, Covid-19 salgını sebebiyle gelir kaybı yaşayan veya nakit akışından sıkıntı yaşayan ancak istihdam konusunda gerileme yaşamayan işletmeler yararlanabilir. Bu işletmelerin ise mikro veya küçük işletme olarak imalat sektöründe faaliyet göstermesi veya teknoloji alanında yeni filizlenen bir şirket olması şart koşuldu. Verilen geri ödemesiz ve faizsiz kredinin limitleri ve özellikleri şu şekilde:

  • Mikro işletmeler için 3*10=30.000 TL’ye kadar kredi;
  • Küçük işletmeler için 3*25=75.000 TL’ye kadar kredi;
  • MKİ’ler için 25.000 TL+ ilave kredi;
  • 3 yıl geri ödemesiz ve sonra 4’er aylık periyotlarla 6 taksit olarak geri ödeme yapılacak.

İmalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programının amacı, bu işletmelerin faaliyetlerini sürdürerek hem ekonomiye katkı sunmalarını devam ettirmek hem de var olan istihdam seviyelerini korumak.

3 yıl Geri Ödemesiz Faizsiz Krediden Kimler Faydalanabilir?

Pandemi sebebiyle faaliyetleri sekteye uğrayan imalatçı mikro ve küçük işletmeler verilen destek kapsamından faydalanabilecek olan kişiler;

  1. İmalar sektöründe faaliyet gösteren, KOSGEB tarafından mikro ve küçük işletmeler olarak nitelendirilen işletmeler.
  2. Teknoloji alanında faaliyet gösteren Start-Up şirketleri.

 

Bu şirketlerde aranan temel kriterler:

  • Covid-19 başlangıcından önce de faaliyetleri bulunan,
  • Pandemi süresince istihdamını muhafaza eden,
  • Pandemi nedeniyle gelir kaybına uğramış,
  • Pandemi sürecinde nakit akışı bozulmuş işletmeler krediden yararlanabilir.

Belirtilen şirketler arasında ise,

  1. Nakit akışı hiç olmayan,
  2. Nakit akışı bozulmuş olan,
  3. Daha önce işe devam kredisi kullanmış olan,
  4. Daha önce kamu borcunun yeniden yapılandırmış olan,
  5. KOSGEB girişimcilik kredisi kullanan işletmeler yine bu kredi imkanından yararlanabilir.

Ancak çalışan sayısı, pandeminin başladığı Mart 2020 seviyesinden düşük olan ve 2019-2020 yenilikçi genç girişimci mikro ve küçük işletmeler bu krediden yararlanamazlar.

Geri Ödemesiz Faizsiz KOSGEB kredisi

KOSGEB Destek Programı

Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi Başvuruları

Kredi desteği için gerekli başvurular e-devlet platformu üzerinden ve sadece online olarak yapılabilmektedir. E-devlet platformuna erişim için tıklayın. Yukarıda belirttiğimiz şartları taşıyan işletmeler, e-devlet üzerinden, KOSGEB aracılığı ile 3 Eylül’e kadar başvuruda bulunabilir.

Geri Ödemesiz Faizsiz Kredi Destek Limitleri ve Türleri Neler?

Geri ödemesiz faizsiz kredi desteği için belirtilen destek türü “teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek” olacak. Verilecek desteğin üst limitleri:

  • Mikro işletmeler için 10.000 TL X 3 ay = 30. 000 TL.
    • Ödemeye esas ay için SGK 4A’lı personeli olmayan işletmeye o ay için 5.000 TL, 1 personel olan işletmeye 8.500 TL, 2 ve üzeri personel çalıştıran işletmelere de 10.000 TL destek verilecek.
  • Küçük işletmeler için 25.000 TL X 3 ay= 75.000 TL olacak.
    • Ödemeye esas ay için SGK 4A’lı personeli olmayan işletmeye o ay için 5.000 TL, 1 personel olan işletmeye 8.500 TL, 2 veya 3 personel çalıştıran işletmelere 10.000 TL, 4 ve üzerinde personeli olan işletmelere ise 25.000 TL destek verilecek.

Destek Kapsamına Uygun Giderler Neler?

Verilecek destekler, ödemeye esas aylardaki giderler için ödenir. Bu giderler ise şunlardır:

  • Personel ile alakalı giderler
  • İşyerinin kirası
  • İşyeri işletimi ile ilgili giderler (örneğin elektrik, su, doğalgaz giderleri, iletişim gideri, sanayi bölgesi/sanayi sitelerindeki atık toplama giderleri vs)
  • Üretime dayalı malzeme giderleri (sadece destek başvurusundan önce tedarikçilere sipariş verilmiş olan hammadde ve sarf malzemeler)

Ayrıca;

  • Bileşen 2 ile desteğe ilave olarak, genç MKİ’lerin 2022 yılında gerçekleşen ve/veya gerçekleşmesi öngörülen teknoloji faaliyet giderleri (telif, patent, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme vb) için de 25.000 TL’ye kadar ek destek ödemesi yapılacak.

İlginizi çekebilecek diğer başlıklarımız:

Esnafa 50 Bin TL Faizsiz Kredi > TIKLAYIN

Faizsiz Kredi Veren Bankalar > TIKLAYIN

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.